Sweden/USAID FARMA II projekt podržava modernizaciju mljekarstva u BiH

()

Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, organizovalo je danas u Banjoj Luci završno testiranje za 24 farmera obučena za umjetnu oplodnju goveda i dodijelilo 20 kompleta opreme za umjetnu oplodnju koju će koristiti na farmama na kojima rade, piše portal Poslovne.com.

Obuka i oprema za umjetnu oplodnju, koja će farmerima pomoći da povećaju stada, proizvodnju i kvalitet mlijeka, dio su većeg poduhvata za modernizaciju mljekarstva, koji također uključuje i razvoj web aplikacije OptiMilk, koja će inicijalno biti dostupna za 120 članova Udruženja i omogućiti im da prave i pravilno doziraju optimalne mješavine stočne hrane koristeći sastojke kojima raspolažu.

FARMA II projekt je također podržao Udruženje u izradi knjige o slobodnom uzgoju stoke, kako bi pomogao farmerima da slijede najnovije EU trendove u mljekarstvu.

  • Članovi našeg udruženja proizvedu oko 40 miliona litara mlijeka godišnje. To čini 15 posto od ukupnog mlijeka proizvedenog u Bosni i Hercegovini, a mi to želimo povećati – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimir Usorac.

Dodao je da će od danas farmeri moći pravovremeno izvoditi umjetno osjemenjivanje goveda, bez čekanja na veterinare do kojih je često teško doći.

Očekuje se da će tokom prvih godinu dana nakon obuke članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS povećati proizvodnju mlijeka za 800.000 litara.

Sweden/USAID FARMA II projekt je podržao bh. proizvođače mlijeka u ispunjavanju potrebnih standarda sigurnosti hrane i pripremio ih je za inspekciju od strane Ureda Evropske unije za hranu i veterinarstvo, saopćeno je iz tog projekta.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na poslovne.com unutar preuzetog članka. Hvala.

Pročitajte i ovo

Povezani članci

Možda vas zanima

Čovjek koji je izumio tempomat je bio slijep

Čovjek koji je izumio tempomat - U mnogim današnjim vozilima tempomat je dio serijske opreme, a može se kupiti i kao dodatna oprema prilikom...

Upwork je idealna opcija za online zaradu!

Upwork je idealna opcija za online zaradu od kuće! Ukoliko ste u potrazi za dodatnim poslom ili vas jednostavno zanima online zarada od kuće, onda...

Koraci kako postati odlična bebisiterka?(BIZNIS PLAN)

Odlučili ste se za posao čuvanja djece - babisiter. Prije nego što prihvatite odgovornost čuvanja tuđeg djeteta, poželjno je pripremiti se za ono što...

Želite biti u toku sa najnovijim vijestima?

Voljeli bismo čuti vaše mišljenje! Unesite svoje podatke i ostajemo u kontaktu.