back to top

Kako dobiti kredit za stan?

Kako dobiti kredit za stan je komplikovano pitanje pogotovo kada se govori o mladim osobama koje su se odlučile da se osamostale i stvore svoju samostalnu budućnost.

Kupovina stana sama po sebi je dosta komplikovan posao kada na to dodamo da za kupovnu stana trebamo uzeti kredit stvari se još više zakomplikuju.

Da bi banka ozbiljno shvatila klijenta i ponudila mu mogućnost podnošenja zahtjeva za kredit on mora biti zaposlen na neodređeno vrijeme, te da firma u kojoj je zaposlen redovno uplaćuje punu platu i sve doprinose.

Šta su krediti za refinansiranje ?!

Banka jednostavno ne priznaje uplatu minimalne plate, a ostatak da se daje u koverti, bez obzira o kolikom se iznosu radilo.

Generalno da bi se vas banka uzela u obzir i smatrala sposobnim da vraćate kredit vaša minimalna plata mora iznositi 1. 000 KM, a često i pored plate banke traže jednog ili više žiranata koji moraju ispunjavati iste uslove kao i vi da bi dobili kredit.

Jednostavno banke znaju da daju velik iznos novca i žele se osigurati da ćete moći vratiti kredit koji podignete.

Kredit možete dobiti samo ako nemate prethodni dug

Kako bi se osigurali da ćete dobit kredit morate u Centralnom registru kredita biti čisti odnosno ne smijete imati lošu kreditnu historiju.

Lošom kreditnom historijom smatra se kašnjenje u otplati ranijih zaduženja naravno ako ste ih uopšte imali.

Također ako imate dugove u drugim bankama uslov kredita za stan je podmirivanje tih dugova prvo.

Nakon što ste prethodni korak riješili možete napokon započeti proces podizanja kredita. Generalno svaka banka će vam ponuditi stambeni kredit, a nude ih uz kamatnu stopu između četiri i osam posto.

Naravno uvijek trebate pratiti akcijske ponude stambenih kredita koje banke često prave, a mogu vam donijeti niže kamate.

Provjerite kakva je ponuda kod različitih banaka nikada se nemojte zalijetati u odlučiti se za jednu banku, možda vas baš bolja ponuda čeka u drugoj poslovnici.

stambeni kredit
Stambeni kredit su danas povoljniji

Kako dobiti kredit za stan? Morate biti organizovani

Naravno prije podizanja samog kredita morate da izabere stan koji ćete kupiti. Ne možete tražiti kredit, a da nemate plan kako ćete novac potrošiti i koji stan želite kupiti, Kada ste se odlučili za stan koji želite možete započeti s procesom podizanja kredita.

Banka će tada od vas i svih vaših žiranata obično tražiti da otvorite račun u njihovoj banci i da preko te banke primate vašu platu.

Naravno ovo nije slučaj kod svih banaka te smo vam zbog toga savjetovali da se raspitate u što više različitih banaka kako protiče sistem podizanja stambenog kredita.

Dobro obratite pažnju na visinu kamatnih stopa koje su u ponudi. Ne smijete biti zaslijepljeni novcem i željom da što prije uselite u vaš novi stan morate polako i organizovano proći kroz cijeli proces.

Stvarna kamatna stopa je obično napisana malim slovima, negdje u ćošku tako da dobro obratite pažnju. Ona se obično nalazi ispod efektivne kamatne stope, a nikako nominalne kamatne stope.

biznis na selu kredit za stan
Kako dobiti kredit za stan

Kako dobiti kredit za stan – Potreban vam je novac i strpljenje

Prilikom potpisivanja ugovora o kreditu, ne potpisujete samo jedan papir. Vi potpisujete i brojne druge papire kao što su prebacivanje plaće, otvaranje računa, SMS poruke, trajni nalog, internet bankarstvo, itd.

Naravno sve ove papire će vam naplatiti banka kroz troškove banke.

Pored toga svega tu su još i troškovi obrade kredita i ove troškove morate izmiriti prije nego što vam banka prebaci novac koji ćete dobiti kroz kredit.

Još uvijek nismo završili tu su još i brojni troškovi odlaska kod notara i sami troškovi koje morate platiti agenciji za nekretnine preko koje ste kupili stan.

Ako ste samostalno vršili potragu za stanom onda troškove koji se tiču agencije za nekretnine ne morate izmirivati.

Proces podizanja kredita može potrajati dugo i zna biti veoma stresan proces.

U BiH se predviđa da vam za podizanje stambenog kredita treba oko 10. 000 KM tako da naouražajte se novcem i budite strpljivi ako pratite sve upute i cijeli proces ste pravilno organizovali stambeni kredit može biti vaš bez puno problema i zastoja.

Kako dobiti kredit za stan
Kako dobiti kredit za stan u 2022 godini

Preporučujemo i ove biznis savjete

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima