back to top

Kako napraviti logo za firmu (VIDEO)

Najvažniji koraci koji će vam pomoći da dizajnirate logo za vašu firmu!

Kada tek započinjete biznis neizostavan korak je kreiranje loga. Logo je vaš zaštiti znak i on bi vas trebao izdvojiti od konkurencije. Bitan i sastavni element je prepoznatljivost preko koje će se kupci ili klijenti odlučiti za vašu firmu.

Kako napraviti logo za firmu? U nastavku otkrijte odgovor na to pitanje i koji su najvažniji koraci prilikom kreiranja uspješnog loga.

Identitet vašeg brenda je veoma presudan. Odrediti cilj, svrhu i poruku vaše kompanije je jedan od prvih koraka kada započinjete biznis. Upravo logo treba da prenosi poruku vaše kompanije, on je odraz identiteta jednog brenda. Vrlo je važno da znate šta tačno vašu firmu čini jedinstvenom i koji vam je krajnji cilj jer ćete tako kreirati savršen logo za vas.

Također, identitet brenda nije samo bitan zbog kreiranja loga već je on presudan za uspjeh kompanije. Trebate postaviti pitanje zašto smo pokrenuli ovaj posao i koja su uvjerenja i vrijednosti važne za nas kao tvrtku? Kroz odgovore najbolje ćete vidjeti vašu istinsku viziju koju trebate projecirati na logo.

Kako napraviti logo za firmu, dodatna pitanja koja je poželjno postaviti

  1. Što radimo bolje od bilo koga drugog?
  2. Po čemu smo posebni?
  3. Kad bismo mogli opisati naš brend u tri riječi, koje bi to bile?
  4. Koje su tri riječi kojima bismo željeli da nas naši klijenti opišu?
kako napraviti logo za firmu
Kako Napraviti Logo Za Firmu

Pronalazak inspiracije

Vizualni elementi su veoma važni, pogotovo logo. On bi trebao biti originalan i u skladu sa poslom kojim se bavi kompanija.

Kada odgovorite na prethodna pitanja već polako ulazite u proces kreiranja loga. Sada je vrijeme da ideju sprovedete u djelo. Pronalazak insiracije je možda najteži dio ovog procesa. Napravite mini istraživanje tržišta i pogledajte kakav je logo kod konkurencije kako bi mogli izbjeći neke od sličnosti.

Također, poželjno je da istražite malo bolje o čitavoj važnosti loga i pronaći primjere uspješnih. Upućenost je najbitnija jer će vas ona spriječiti da ne napravite nepoželjne greške.

Kako bi pronašli inspiraciju što brže napravite Mood board na kojoj će se nalaziti boje, fontovi, slike koje su vezane za biznis i primjere loga koji su vam se najviše svidjeli.

U ovom koraku posebnu pažnju obratite na boje logotipa, njihova značenja i psihološki utjecaj. Poznato je da je crvena boja najintezivnija ona pokazuje strast, ljubav, moć ali možda se neće slagati u potpunosti sa temeljima vaše tvrtke.

Plava boja predstavlja inteligenciju i zbog toga je vrlo čest odabir kod IT kompanija. Za boje je preporučljivo da budu upečatljive ali ne previše intezivne, nešto što će zakupiti pažnju kupca ili klijenta.

Dizajn logotipa

Ovdje dolazi u obzir mnogo različitih elemenata, od boja, oblika i grafika do tipografije. Izoliranje svake komponente i onoga što ona može učiniti za vaš logotip pomoći će vam da postupite korak po korak, umjesto da vas preplavi cijeli dizajn odjednom.

Kada razmišljate o svom logotipu, prvo što želite učiniti je odabrati pravu estetiku dizajna za vaš brend. postoji jedan stil koji odgovara svima, samo ono što je najbolje za vaš brend.

Najčešće vrste dizajna koje svakodnevno susrećemo su:

  • Klasični
  • Minimalistički i moderni
  • Zabavan
  • Ručno rađeni efekat
  • Retro

Klasični stil daje vam bolju snagu i može vam pomoći da dosegnete do šire publike. Dizajn je dosta jednostavan, izostavljene su lude boje, grafika i fontovi. Preko ovog stila prenosi se poruka da je vaša kompanija pouzdana i staložena.

Minimalistički moderni stil logotipa govori da je vaša kompanija u skladu s vremenom i da poznajte prave vrijednosti. Također, iako moderni stil loga se čini kao previše hladnim oni su zapravo pristupačni i za mlađe generacije usmjereni. Logo je vrlo jednostavan, preovladava jedna boja i bijela pozadina.

kako napraviti logo za firmu
Brend

Zabavni dizajn loga je usmjeren na tinejdžere i mlađe generacije. On ne šalje ozbiljnu poruku i s razlogom je zabavan. Preovladavaju raznolike palete boja, ukrasni fontovi i druge karakteristike. Ovakva vesta logotipa je savršena za kompanije koje žele poslati prijateljsku i pozitivnu poruku.

Ručno izrađen stil prenosi jasnu poruku- ovaj brend je individualističi  i zalaže se za kvalitetu ručne izrade. Stil dobro funkcionira u kombinaciji s drugom estetikom, poputstarinske, kako bi doista prenio poruku u potpunosti.

Ukoliko se ne možete odlučiti samo za jednu vrstu logotipa uvijek možete miješati dizajne ali je najbitnije da oni u cjelini prikazuju poruku brenda.

Pročitajte i ovo:

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima