back to top

Dodatna zarada u slobodno vrijeme

Zanima vas dodatna zarada,a Imate slobodnog vremena.

Želite zaraditi dodatan novac ili jednostavno tražite posao koji bi vam odgovarao?

Nedostaje ti ideja kako da kreneš s honorarnim biznisom u slobodno vrijeme, biznis portal poslovne.com donose 20-tak ideja o pokretanju vlastitog biznisa ili honorarnog posla

Živimo u vremenu kada je prisutna konstantna žudnja za dodatnim izvorom zarade, kako bi osigurali sebi i svojoj porodici barem malo dostojanstveni život.

Ako uzmemo rezultate raznih istraživanja o ovoj temi, oni nam pokazuju da 2/3 stalno zaposlenih traži honorarni posao kako bi zaradili dodatan novac.

Otkrili smo da postoji puno načina za dodatnu zaradu od kuće, a na vama je samo da pronađete onaj koji najviše odgovara vašim vještinama i željama.

Vrijeme je da zaradimo dodatan novac! Provjeri super ideje za honorarnu zaradu:

dodatna zarada
Dodatna zarada online poslovi

Dodatna zarada uz pisanje bloga

Blogovi su se pojavili i ekspandirali na početku ovog stoljeća. Jedno vrijeme bili su potisnuti u sjenu velikih portala, ali čini se kako popularnost blogova ponovo raste.

Blog je web stranica na kojoj pojedinac može izraziti svoje misli, znanje i sve ostalo što ga veseli. Dakle, ograničenja nema.

Cilj svakog blogera je skupiti što veći broj redovitih čitatelja. Što više čitatelja ima, to postoji i veća šansa za razne načine zarade.

Blogeri zarađuju putem reklama koje postavljaju na svoj blog, putem pisanja reklamnih članaka, putem prodaje vlastitih proizvoda ili knjiga, itd. Postoje stotine načina kako monetizirati popularni blog!

Dobra je i obrada fotografija

Milioni ljudi diljem svijeta svakodnevno izrađuju na desetke miliona fotografija.

Prema dostupnim podacima, Instagram, mrežu baziranu na fotografijama, svakodnevno aktivno koristi više od 100 miliona korisnika.

Pri tome, svake minute na Instagramu se objavi više od 38.000 fotografija. Ogroman je to broj fotki, a kada se još sjetimo koliko se fotografija objavljuje i na drugim mrežama – nevjerojatno.

Mnogi pojedinci i tvrtke žele fantastične i oku ugodne fotografije, ali često nemaju vremena ili znanja urediti fotke.

Ako znaš obrađivati fotografije i imaš smisla za estetiku, dodatnu zaradu od kuće možeš zarađivati obrađivanjem fotki.

Blogeri, fotografi, poduzetnici i mnogi drugi u konstantnoj su potrazi za photo majstorima. Poslove vezane uz ovaj oblik dodatne zarade možeš naći i na freelance portalima: Upwork, Freelancer

Obrada fotografija može biti sjajan izvor zarade posebno za kreativce.

Web dizajn može biti zarada od kuće

dodatna zarada
Dodatna zarada od web dizajna

Na prethodno spomenutim portalima možeš pronaći i puno poslova iz područja web dizajna.

Danas tvrtke, ali i pojedinci teže ka tome da imaju vlastitu web stranicu. Mnogi kažu, da ako nemaš web stranicu kao da i ne postojiš.

S obzirom na to da svi žele biti prisutni online, dizajneri web stranica vrlo su popularni.

Učenje web dizajna nije ultra zahtjevno, pa ako u tome nemaš saznanja, možeš se naučiti dizajnu pomoću nekoliko super knjiga ili tutorijala. Dakako, oni iskusniji dizajneri puno lakše pronalaze nove klijente.

U ovom području, važno je da se uvijek iznova prilagođavaš trendovima, jer sve se jako brzo mijenja i zastarijeva.

programiranje danas nije teško savladati

dodatna zarada od web dizajna
Dodatna zarada je ostvariva i prostim korištenjem mobitela

Kada već pričamo o web dizajnu, bilo bi glupo ne spomenuti i programiranje. Iako je zahtjevnije od web dizajna, mnogi su skloni programiranju pridodavati priziv ‘zanimanja budućnosti’.

Svima je jasno kako su računala i pametni telefoni izmijenili našu svakodnevicu. Sve te sustave pokreću programi, koji su nastali zahvaljujući programerskim vještinama štrikaća kodova.

Izučavanje programiranja traje minimalno nekoliko mjeseci. Bitno je shvatiti koncept i logiku programa, a nakon toga sve ostalo su sitnice koje se dotjeruju ovisno o programskom jeziku koji se odabere.

Java već godinama slovi za najpopularniji programski jezik, a iza nje jest C jezik i razne njegove varijacije.

Čuvanje djece

5 advice to perform your interview for a babysitting job dodatna zarada
Čuvanje djece je odlična ideja i dodatna zarada je zagrarantovana

Svake sekunde u svijetu se rodi 5 beba. Iako je BiH, pa čak i regija, dosta loša u brojkama rođenih beba, ipak se i kod nas bebe rađaju svakodnevno.

Za mnoge cure i žene, novorođene bebe su biznis, i to poprilično unosan.

I dok su nekada bebe čuvali djedovi i bake, danas puno roditelja živi odvojeno od roditelja i starih roditelja, pa je potreba za dadiljama sve veća.

Cilj ovog posla je izgraditi dobru reputaciju i na temelju toga lako ćeš nalaziti novi posao.

Ne traže se posebne vještine, već samo poznavanje rada s djecom.

Dakako, neki klijenti žele dadilje koje djecu mogu i poučavati nekim naprednim znanjima (strani jezici, sviranje instrumenta…), pa ne škodi ako se pohvališ nekim svojim dodatnim vještinama.

Dodatna zarada je izrada nakita

Još jedan super način za dodatnu zaradu jest izrada nakita. Teško da će se muškarci upuštati u to, pa je ovo namijenjeno u prvom planu ženama.

Izrađivanje nakita uz to što može donijet dodatnu zaradu, može poslužiti i kao odličan način relaksiranja.

Na internetu danas postoje mnoge trgovine gdje možeš kupiti sav potreban materijal, po niskim cijenama. Nudi se svašta pa je teoretski samo mašta granica.

Internet također može služiti i kao odlična platforma za prodaju nakita. Uz Facebook stranice i grupe gdje možeš ponuditi svoj nakit, tu su i razne platforme poput eBay-a, Njuškala, Shopify-a, itd.

Iako se čini kako je ovo prvenstveno hobi, mnoge naše cure u Hrvatskoj zarađuju sasvim pristojan džeparac zahvaljujući vlastitoj izradi nakita.

Davanje instrukcija zarada od kuće

dodatna zarada u slobodno vrijeme
Davanje instrukcija iz raznih predmeta su tradicionalno dodatna zarada učitelja

Stiče se dojam kako školarci i fakultetlije nikada nisu bili u većoj potrazi za instrukcijama. Gradivo kao da postaje sve kompleksije, a obavezama prenatrpani tinejdžeri ne stignu pohvatati sve gradivo koje im profesori daju.

Uvjereni smo da trenutno posjeduješ znanje u nekom od predmeta i da možeš davati instrukcije u nekom području, iako možda misliš suprotno.

Mnoge muče sitni problemi, koje vjerujem ti savladavaš od šale. Bez brige, klinci zapinju na svim mogućim područjima: od jezika, preko matematike i fizike, pa sve do biologije i geografije.

Dakako, tu su i mnogo kompleksnija i stručnija područja, za koja ipak moraš znati nešto više kako bi mogao/la davati instrukcije.

Instruktori mogu imati dosta veliku satnicu, što dakako ovisi o kompetencijama i predmetima koje podučavaju. Super stvar je što danas instrukcije možeš raditi online, pa često niti ne treba odlaziti van kuće pobrati relativno laganu lovu.

dodatna zarada
Dodatna zarada korištenjem raznih aplikacija i klikanjem na reklame je najjednostavnija

Popravak kompijutera i telefona

Uvjereni smo da među čitateljima našeg portala ne postoje oni koji nemaju ili kompijuter ili pametni telefon.

Razlog je jednostavan: ne bi sada ovo čitao/la da ne stojiš ili sjediš ispred zaslona nekog elektroničkog uređaja.

Ovo godine u svijetu će se prodati, zamisli sad ovo, više od 1.5 milijardi pametnih telefona. To bi trebalo značiti da će svaki peti stanovnik zemlje ove godine u ruke dobiti novi telefon.

Radi se o enormnim brojkama, koje teško da uopće možemo dočarati.

Što se tiče pametnih telefona, oni su skloni pokvariti se. Doduše, danas u manjoj mjeri nego što je to bilo prije, ali vrijedi zapamtiti da je danas tržište zasićenije telefonima nego ikada prije.

Najčešći kvarovi vezani su uz zaslon uređaja, zatim uz softverske probleme i uz bateriju.

Mnogi korisnici danas će posegnuti za popravkom pametnog telefona, ne toliko zbog samog uređaja, već zbog informacija koje se nalaze na uređaju. Isto je i s računalima, koja često završavaju na popravku.

Ako imaš znanja i iskustva u popravljanju pametnih telefona i računala, znaj da se s time može dobro zaraditi. Potrebno je izgraditi reputaciju i uspostaviti što veći broj klijenata. Nakon toga, zarada je zagarantirana.

dodatna zarada u slobodno vrijeme
Dodatna zarada u slobodno vrijeme

Snimanje za YouTube

Kada su prije nekoliko godina nastale prve velike društvene mreže u čijem je središtu bio video, svima je bilo jasno kako će video format postati medij budućnosti.

Do tih dana prevlast na društvenim mrežama držale su fotografije, a danas smo svjedoci ekstremnog porasta broja video uradaka.

Ukoliko posjeduješ dron za snimanje (danas je dovoljna kamera na pametnom telefonu) i ako imaš smisla za uređivanje video materijala, tada je ovo super način dodatne zarade za tebe.

Svakog dana na raznim platformama traže se video majstori koji će snimiti i obraditi video, a činjenica jest da kvalitetnog kadra i nema baš previše.

S obzirom na ekspanziju videa kao medija, u budućnosti nas očekuje još veća potraga za video majstorima. Ukoliko se sada uključiš u to područje, u budućnosti ćeš zarađivati hrpetinu love.

Pisanje na portalima

Kad smo već kod sadržaja na webu, glavnu riječ još uvijek drži tekst. Bilo kamo da se okreneš na internetu, naletjet ćeš na tekstualni zapis.

To je samo potvrda kako pisana riječ nikada neće biti zamijenjena, bez obzira kakvi se novi oblici medija pojavili. Internet je prepun kvazi autora koji smatraju kako znaju pisati kvalitetne tekstove.

Nažalost, mali broj njih zaista odrađuje kvalitetan posao i to je prilika koju ti možeš iskoristiti – isprofilirati se kao kvalitetan i pouzdan autor, i obezbijediti sebi dodatnu zaradu od kuće.

Marketinški stručnjaci zadnjih nekoliko godina sve više naginju ka native oglašavanju (pisanje tekstova koji ne izgledaju kao reklame), pa je i to signal da je potražnja za kvalitetnim autorima sve veća.

Poslovi pisanja nude se na sve strane, a na tebi je samo da pronađeš ono što odgovara tvojim kriterijima. Veća zarada leži u engleskom govornom području, pa ako dobro barataš engleskim, probaj se takmičiti za takve poslove.

dodatna zarada
Dodatna zarada u slobodno vrijeme

Prevođenje tekstova

Malo prije smo spomenuli engleski jezik, pa sada moramo spomenuti i posao prevođenja kao odličan izvor honorarne zarade.

Internet je stvorio jedno globalno okruženje u kojem te ništa ne sputava da iz Hrvatske prodaješ proizvode Englezima, Amerikancima, Kinezima ili bilo kome drugome. Jedini uvjet koji trebaš ispuniti jest znati se sporazumjeti na zajedničkom jeziku.

Jezik koji stoljećima dominira svijetom jest engleski. Dakako, nama Europljanima od velikog je značaja njemački, a vrlo popularan je i španjolski.

Trendovi idu u prilog tome da posljednjih godina sve više raste potreba za mandarinskim (kineskim), a tu su i uvijek prisutni francuski i ruski.

Bez obzira koji jezik znaš, možeš raditi posao prevoditelja. Najviše posla dakako ima za one koji barataju jezicima koje smo spomenuli iznad. No, uvijek ima potrebe i za prevoditeljima drugih stranih jezika.

Posao prevođenja je super jer ga možeš obavljati od kuće, bez ulaganja novčanih sredstava i uz spoznaju da nekome uvelike olakšavaš probleme. A tu je uvijek i Google prevoditelj.

youtube zarada balkan
Dodatna zarada u slobodno vrijeme

Održavanje okoliša

Situacija je takva da imamo sve više starije populacije i sve više iseljenika koji su otišli trbuhom za kruhom. I jednoj i drugoj grupi ljudi zajedničko je što se teško mogu brinuti za svoje kuće i okućnice.

Jesen je vrijeme kada naglo poraste interes za ljudima koji mogu održavati kuće i okoliš, baš kao i proljeće. Za održavanje ne trebaš puno, samo malo znanja, volje i nekoliko alata koje vjerojatno već posjeduješ kod kuće.

Boravak u prirodi vjerojatno će goditi tvojem tijelu, a uz to ćeš i zaraditi dodatan novac. Osobe za održavanje često se traže putem oglasnika za posao ili putem oglasa na Facebook grupama. Posla ima, samo je pitanje da li ga znaš i želiš pronaći.

Muzičke lekcije za djecu i ostale

Roditelji će reći kako uvijek žele samo najbolje svojoj djeci. No, često djecu upisuju na razno razne kurseve i u razne škole, gdje djeca samo izgube interes. Jedna od najčešćih tortura vezana je upravo uz učenje muzike, odnosno sviranje nekog instrumenta.

Za razliku od škola koje drže stroga pravila, ti možeš nastupiti kao porodični učitelj koji neće svoju strogoću istjerivati na klincima. Možeš napraviti jedan prijateljski odnos u kojem ćete i ti i dijete koje podučavaš biti i više nego zadovoljni.

U svakom kutku svijeta netko želi naučiti svirati neki instrument. Ako imaš osnovu muzičkog obrazovanja i znaš svirati neki instrument, ovo je prilika za tebe. Raspitaj se u svojoj okolini i ponudi učenje sviranja nekog instrumenta.

Znaj kako ćeš kod ove vrste zarade često dobiti redovite klijente, te nećeš morati svako malo tražiti nove učenike – što je super stvar.

dodatna zarada
Dodatna zarada u slobodno vrijeme

Prodaja reklame na autu

Živiš na nekoj super lokaciji gdje prolaze svakodnevno stotine ljudi? Posjeduješ svoj auto? Nije ti problem nositi raznoliku odjeću kojom promoviraš neki brend?

Kuća, auto i majica mogu biti super mjesta na kojima možeš prodavati oglasni prostor i tako zaraditi neki honorar.

Iako zvuči pomalo apsurdno, ljudi diljem svijeta zaradili su ozbiljan novac promovirajući razne brendove putem majica, samo se šećući po gradu.

Također, mnogi su novac zaradili kada su na svoj auto zalijepili reklame ili na/pred kuću stavili oglasne panoe.

Oglasni prostor može se prodavati na razno raznim mjestima. Super činjenica jest da što luđu ideju imaš za oglašavanje, to ćeš lakše doći do oglašivača. Budi maštovit i prodaj mjesto koje ionako zjapi prazno.

Animator za dječije zabave

Oglasi za animatore iskaču sa svih strana, posebno kako se približavaju topliji dani.

Animatori se traže na različitim područjima: od dječjih rođendana, preko konferencijskih skupova, pa sve do ljetnih festivala. Možemo reći kako animator može djelovati u svakom području.

Odlika kvalitetnih animatora jest da posjeduju neke vještine koje drugim ljudima mogu biti zanimljive.

Primjerice, ne bi bilo na odmet da animator koji ide na dječji rođendan zna žonglirati lopticama ili izvodi neke trikove s kartama.

Ako posjeduješ neku zabavnu vještinu, probaj je iskoristiti. Kao što smo rekli, potraga za animatorima posljednjih je godina jako u porastu i krajnje je vrijeme da putem animiranja zaradiš neki dodatan novac.

Fotografiranje košta ali donosi zaradu

Danas više nije potrebno imati super skupocjenu foto opremu da bi snimao/la super fotografije. Zanimanje fotografa danas je dostupno gotovo svima, jer super fotke mogu se izrađivati i pametnim telefonima.

Jasno postoje ogromne razlike između kvazi i profi fotografa, a sve je plod dugogodišnjeg učenja i sakupljanja iskustva. Dakako, za ozbiljnije bavljenje fotografijom prije ili kasnije trebat ćeš kupiti skupu opremu, jer je to najbolji način da se otisneš u društvo profi fotografa.

Snimljene fotografije na internetu možeš prodavati na mnogo mjesta, a može se zaraditi ozbiljan novac (Shutterstock, iStockphoto, StockXpert, Adobe Stock, itd). Dapače, svima je više manje jasno da profi fotografi žive samo od fotografiranja.

Ako te fotografiranje veseli i želiš živjeti od toga, onda je zarađivanje malih honorara jedan od prvih koraka koje ćeš imati u svojoj foto karijeri.

digitalizacija poslovanja dodatna zarada
Dodatna zarada u slobodno vrijeme

Digitalni marketing

Marketing već godinama ne stanuje samo u tiskanim medijima, već se preselio u digitalne formate. Novine, TV i radio sve su manje zastupljeni kao marketinške platforme, dok digitalni marketing enormno raste.

Posljednjih godina posebno je popularno oglašavanje na društvenim mrežama.Stručnjaci za društvene mreže traže se iz mjeseca u mjesec.

Jedan od koraka može biti zaposlenje u nekoj tvrtki koja se bavi digitalnim marketingom, no možeš krenuti i putem da sam za sebe dogovaraš usluge digitalnog marketinga.

Ukoliko si često na Facebooku, Instagramu i Twitteru, tada je ovo super honorarni posao za tebe. Zamisli da vrijeme koje uzalud provedeš na Facebooku, sada možeš kvalitetno unovčiti. Ne bi li to bilo super?

Izrada slastica i jela posao od kuće

Kućnu radinost uvijek možeš pretvoriti u kvalitetan posao. Dokaz tome su mnoge kuharice i slastičarke, koje su kod kuće uspjele izgraditi biznis s keteringom i kolačima.

Nekada su ljudi za neke velike fešte sami kod kuće znali izrađivati kolače, ali danas gotovo da to više nitko ne radi. Svi se radije odlučuju za kupnju gotovih kolača, pa je i potraga za kolačima, ali i jelom veća nego ikad.

Ako gajiš strast prema pečenju kolača ili spremanju jela, onda možeš tu svoju strast bez problema pretvoriti u honorarnu zaradu. Oglasi se u svojoj lokalnoj zajednici i jednom kada ljudi saznaju za tebe, posla ti neće manjkati.

dodatna zarada
Dodatna zarada u slobodno vrijeme

Prodaja antikviteta

U ovaj biznis mnogi su krenuli tako što su naslijedili neku vrijednost od svojih roditelja ili starih roditelja.

Mnoge su super stvari sačuvane na tavanu, a ono što je sjajno jest što su mnogi kolekcionari zaluđeni takvim stvarima.

Jednom kada shvatite da stare proizvode možete prodavati i kako su oni zapravo jako traženi, to može biti okidač za ulazak u posao s antikvitetima.

Za ovu honorarnu zaradu potrebno je imati dobar ‘njuh’ jer nije da se sve stare stvari mogu uspješno prodati.

Iskustvo će te naučiti koje stvari da kupuješ i po kojoj cijeni, isto kao i po kojoj cijeni te stvari trebaš prodavati.

Izrada igrački i suvenira

Roditelji vole trošiti novac na svoju djecu. Također, turisti su skloni potrošiti novac kada posjete neku željenu destinaciju.

Ove dvije stvari mogu imati jednu zajedničku poveznicu – možeš izrađivati u kućnoj radinosti stvari koje će kupovati ili roditelji ili turisti.

Kod izrade igračaka valja biti kreativan i to će biti nagrađeno. U svijetu primjerice postoji nekoliko uspješnih tvrtki koje zarađuju novac pretvarajući crteže djece u stvarne plišane igračke. Nije li to zaista kreativno?

Konkurencija na području suvenira narušena je jeftinim uvoznim proizvoda iz Kine. No, unatoč tome, turisti će rado posegnuti za nekim jedinstvenim autohtonim proizvodima, koji su nastali na destinaciji koju su upravo posjetili.

dodatna zarada u slobodno vrijeme
Dodatna zarada u slobodno vrijeme

Savjetovanje

Uvjereni smo kako postoji nešto u tvojem životu što te posebno inspirira i o čemu znaš više od svih svojih prijatelja.

Ako je tome tako, možeš se smatrati stručnjakom u nekom području, što može biti okidač da postaneš savjetnik za to područje.

U ovom trenutku u nekom području bolji/a si od 80 posto ljudi na svijetu. To znanje trebaš cijeniti, ali i dijeliti ga s ostatkom svijeta. Vjeruj mi, mnogi žude za time da postanu stručnjaci kao što si ti, što ti otvara vrata ka honorarnoj zaradi.

Razmisli malo o čemu tvoji prijatelji najčešće traže tvoje mišljenje. Osmisli biznis plan kako da zaradiš na tome i kreni u realizaciju plana. Možeš napraviti tečaj, održavati radionice ili čak i pokrenuti školu – sve je na tebi.

Zaključak

Nabrojali smo 20-ak super ideja pomoću kojih možeš osigurati honorarnu zaradu. Sada je vrijeme da ti odabereš ono što tebi najviše odgovara i počneš zarađivati stvaran novac.

Nemoj zaboraviti da tvoje poslovanje mora biti u skladu sa zakonom. Srećom, postoje mnogi načini kako svoje poslovanje možeš pravno regulirati.

Preko obrta, doo-a, jednostavnih doo-a, pa sve do kućnih radinosti. Najbolje je da za savjete priupitaš neki knjigovodstveni servis, jer oni posjeduju ispravne i najsvježije podatke.

PREPORUKE

Rahela Čabro
Rahela Čabrohttp://poslovne.com
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima