back to top

Koraci kako postati odlična bebisiterka? (BIZNIS PLAN)

Odlučili ste se za posao čuvanja djece – bebisiter. Prije nego što prihvatite odgovornost čuvanja tuđeg djeteta, poželjno je pripremiti se za ono što se očekuje

Svakako morate znati da ovaj posao uopšte nije lak, ali dobrim pristupom svi će na kraju biti zadovoljni.

Temeljan pristup i uspješno obavljen posao uz uspostavljanje prisnog odnosa sa djetetom donosi mogućnost dalje saradnje. Takođe, preporuke roditelja novim klijentima ili do povišice plate.

bebisiter
Bebisiter

Kako postati bebisiter

Najvažnije je da budite iskreni prema sebi u procjeni sposobnosti pri radu sa djecom. Prvo i najvažnije pitanje na koje odgovor možete naći iz iskustva u svakodnevnom životu je: da li ste djeci dragi i zanimljivi? Da li vam spontano s povjerenjem prilaze? Idealno bi bilo da je tako.

Ukoliko to niste primjetili, ali nema negativnog iskustva i pri tom ste sigurni da volite djecu i podnosite njihove „bubice“, možemo dalje. Prisjetite se šta ste voljeli kao dijete i provodite što više vremena sa njima. Tako ćete se privići na njih, a i djeca na vas.

Pogledajte najčešća pitanja i zahtjeve roditelja prije nego što vas angažuju za čuvanje deteta.

Koraci kako postati odlična bebisiterka?

Da li i koliko imate iskustva kao bebisiter?

Ako imate iskustva, pokušajte da pripremite bar jednu preporuku. U najmanju ruku očekujete da žele da znaju zašto ste prekinuli saradnju sa predhodnom porodicom.

Ako nemate iskustva kao bebisiter istaknite svoje motive. Sjetite se neke situacije kada ste se uspješno pobrinuli i pozitivno uticali na djecu iako za to niste bili plaćeni. Ukoliko ste i sami roditelj to iskustvo će biti od velike pomoći i slobodno se raspričajte na temu.

Da li posedujete odgovarajuće kvalifikacije kao bebisiter?

U odgovarajuće kvalifikacije spadaju zanimanja vaspitač, njegovateljica, medicinska sestra i kursevi za bebisitere i njegovateljice.

Prihvatljiva su i ostala zanimanja iz domena prosvjete, psihologije, sporta i zdravlja ili glumci koji su trenutno bez posla.

Ukoliko nemate odgovarajuću diplomu a ni obuku niste prošli, savjet je da se upišete na kurs za bebisiter. To svakako navedete prilikom prijavljivanja za posao. Raspitajte se o najbližoj ustanovi za obuku u gradu ili preko Službe za zapošljavanje.

Ako vas angažuju preko agencije i želite da budete prijavljeni sa plaćenim stažom i benificijama, spremite se da priložite dokaze da ste psiho-fizički sposobni za rad bebisiter

To podrazumjeva uredan sanitarni nalaz i zdravstvenu potvrdu. Možda nije uobičajeno, ali i potvrda da niste osuđivani i pod krivičnom istragom opciono može da se zahtjeva od strane roditelja, tj. može biti uslov da vas angažuju preko agencije.

Koraci kako postati odlična bebisiterka?

Pođite od sebe, ako ostavljate djete na čuvanje nepoznatoj osobi svakako je bitno da je ta osoba čista i zdrava da djetetu ne prenese neku bolest.

Bitno je i da nema problem sa nervima da se ne iskali na djetetu. Naravno, ne dolazi u obzir da djete vaspitava i čuva neko ko je u sukobu sa zakonom i sklon tome. Roditelj mora da obezbijedi potpunu bezbijednost za djetetu u svom odsustvu i nema ničeg ličnog u tome.

Ako imate samo usmeni dogovor sa roditeljima manje će insistirati na dokumentima i dokazima ali će vjerovatno više insistirati na preporukama i podrobnije će pratiti kako radite. Prihvatite neki period probnog rada. Na kraju, tako ćete saznati i to da li vama odgovara posao i porodica.

Pod pretpostavkom da ste počeli sa radom, najprije dobro upoznajte dijete i njegove navike. Zapisujte u početku i kad spava i kad se kupa. Kad i šta jede, na šta je alergično, šta ga plaši, šta baš nikako ne voli. I to neka bude zakon koji nikad nećete prekršiti.

Nikad ne dozvolite da se povrijedi i da ga neko povrijedi. Za to neće biti dovoljno da djetetu pričate o opasnostima. Morate obezbijediti prostoriju u kojoj se nalazi. Skolonite oštre predmete, zapaljive materije, zaštite utičnice i postarajte se da ne prilaze grejalici, šporetu, pegli.

Pazite da se ne može popeti na prozor ili izaći bez nadzora na terasu. Kada ste u blizini rijeke, bazena i sl. ne odvajajte se od djeteta ni na sekund da se ne zaigra i ne udavi. Ne pušajte dijete samo u saobraćaj i naučite ga kako da koristi saobraćajnu signalizaciju.

Kad se pobrinete za osnovnu bezbijednost sljedeće je da pazite da se ne razboli. To znači da ga presvlačite kad se oznoji, da mu ne dajete mnogo sladoleda, da ga adekvatno oblačite kad je hladno.

Koraci kako postati odlična bebisiterka?

Ako čuvate više djece istovremeno, djeca će se međusobno družiti i vama olakšati dio posla koji se zove animiranje. Ali se ta djeca mogu i međusobno povrijediti, čak i nesvjesno.

Slobodnije vaspitne metode prepustite roditeljima

Morate ih stalno nadgledati i malo unaprijed predvidjeti oko čega bi mogli da se počupaju. Pokušajte prvo da im pričom i primjerom ukažete kako je lijepo djeliti stvari. Ako to ne upali neprimjetno sklonite predmet koji izaziva nemir ili ih odvedite negdje, skrenite im pažnju na druge zabavne aktivnosti.

Možda ćete primjetiti da ponekad roditelji žele da im dijete bude malo slobodnije. Da kroz istraživanje, radoznalost, igru i takmičarski duh hrabro uči o životu. Ipak, prepustite te slobodnije vaspitne metode roditeljima. Vi ne smijete u radu priuštiti neki rizik niti stvari prepustiti slučaju.

Zapamtite, bebisiter nije sportski trener ni fizioterapeut

Ako roditelji budu zahtijevali malo više angažovanja od običnog čuvanja, ako budu htjeli da vide kakav uticaj imate na dijete u smislu njegovog mentalnog razvoja, pronađite nešto zanimljivo ali bezbijedno da naučite dijete.

Ako zahtevaju da im se dijete naprednije fizički razvija a vi niste sportski trener ni fizioterapeut. Ne vježbajte ništa što roditelji ne odobre ili se uvijek pozovite na izvor gdje ste vidjeli neku vježbu, odnosno na stručnjaka koji je to preporučio.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima