Kako hobi pretvoriti u posao ?!

Kako hobi pretvoriti u posao i početi puniti kućni budžet

Ako imate viška slobodnog vremena, sigurno vježbate aktivnost koja zaokuplja vašu pažnju, opušta vas i čini da se osjećate dobro. Pogotovo ako uključuje rad rukama, kreativno stvaranje nečega opipljivog i korisnog ili samo lijepog. Ali vrijedi li to? Svakako! Ako vam ide dobro, “svoje ruke” možete čak i prodati. Informišite se o tome kako hobi pretvoriti u posao i već sutra možete početi, a sa tim počet će se puniti i kućni budžet.

Otkrij svoje jače strane

Pravi je luksuz i privilegija raditi nešto što volite, nešto što vas u potpunosti ispunjava. Tada posao nije obaveza, već uživanje. Kad nam nešto pođe za rukom, kad primimo pohvale za ono što smo učinili, motivacije ne nedostaje. 

Razmislite šta sve možete ili znate raditi i šta bi moglo koristiti drugima. Odaberite aktivnost koja odgovara vašem načinu života, slobodnom vremenu koje imate, budžetu koji ste spremni izdvojiti za početak i sl. 

kako hobi pretvoriti u posao
Kako hobi pretvoriti u posao i zaraditi

Najlakše je ako znate izrađivati ​​praktične predmete koji se koriste svaki dan. Ako znate kako nešto napraviti, šiti, slikati, uvijek možete pronaći nekoga da isproba vaše početničke kreacije. Možda ćete moći predavati i prenositi svoje znanje drugima. Razmislite o tome šta biste radili sa uživanjem i da biste to mogli unovčiti.

Napravite plan

Najvažniji korak u pokretanju posla je dobar plan. Trebate postaviti ciljeve i definisati aktivnosti koje ćete provoditi kako biste postigli željene rezultate. Stavite sve na papir – izračunajte koliko novca trebate za početak, kako i gdje ćete dobiti potreban materijal, gdje ćete napraviti svoj radni kutak itd. Jednostavno, morate planirati sve što bi moglo biti važno za pokretanje posla, a zatim se držati tog plana.

kako hobi pretvoriti u posao
Kako hobi pretvoriti u posao i iskoristiti svoje vrijeme za zaradu

Odredite radno vrijeme

Svakako možete ukrasti malo vremena između poslovnih i porodičnih obaveza i uživati ​​u svom hobiju. Nije važno ako ne možete izdvojiti dovoljno vremena da sve završite, jer ćete prvom prilikom nastaviti, samo pripazite da se što više držite plana jer ne želite zanemariti druge svakodnevne obaveze. Sjajno je što imate svoje vrijeme i što ste sami sebi šef, pa radite kada, kako i koliko želite.

Procijenite ponudu i potražnju

Ispitajte postoji li nešto slično u ponudi i „špijunirajte“ konkurenciju. Ne da ih kopirate, već da vidite u kojem ćete smjeru sami krenuti, kako možete biti drugačiji od njih. Nije loše “ukrasti” ideju, da je možete dalje razvijati kako želite. Vrijedne informacije možete prikupiti na razne načine, čak i razgovarajući sa poznanicima ili pregledajući oglase. Samo pitajte ljude oko sebe da li bi kupili određeni predmet i koliko su spremni platiti za to.

Uložite da biste zaradili

Neizbježno je uložiti malo više novca nego što biste to učinili dok radite za “svoju dušu”. Kupite kvalitetniji pribor i zamijenite stari, dotrajali. Ako posao bude išao dobro, ulaganje će se brzo isplatiti. Međutim, nemojte pretjerivati! Ne trebaju vam zalihe u ogromnim količinama, koje ćete samo nakupiti oko sebe. Izračunajte koliko vam je potrebno za početak, tako da možete lako dopuniti kada potrošite.

Počnite s jednim proizvodom

Ponudite samo jedan predmet ili proizvod, dok ne vidite kako će se svidjeti potencijalnim kupcima. Zatim proširite asortiman kada vidite šta je traženo. Ako izrađujete nakit, počnite s naušnicama, na primjer, a kasnije možete napraviti ogrlice, narukvice, ukrase za kosu i sl.

Odredite cijenu

Budite realni. Ne precjenjujte svoje vještine i uloženo vrijeme, ipak ste novi u cijeloj priči. Raspitajte se o cijeni sličnih predmeta u vašoj konkurenciji i približno se uklopite u njihovu cijenu. Zapitajte se koliko biste platili za određeni proizvod da ste kupac.

kako hobi pretvoriti u posao
Kako hobi pretvoriti u posao i popuniti kućni budžet

Oglašavajte se da proširite mrežu kupaca

Vjerovatno ste prve stvari koje ste napravili, dali ljudima koji su vam bliski. Oni su vam pronašli su nekoliko mušterija i šta dalje? Prije svega, fotografišite svoj proizvod i ukratko ga opišite. Objavite ih na svojim profilima na društvenim mrežama na kojima ste aktivni. 

Postavite oglas na internet, postavite ga na aukciju, postavite na svoju web stranicu ili blog. Ako je praktičan, estetski privlačan i ne košta previše, lako će pronaći put do kupaca.

Konstantno radite na sebi

Počeli ste kao amater, samouki ste i kad je posao započeo, shvatili ste da ga morate podići na viši nivo. Ako već niste, završite kurs, gdje će vam stručnjaci otkriti neke tajne vještine – novitete, brže načine da nešto napravite, profitabilnije i sl. Proučite literaturu i naravno koristite informacije s Interneta.

kako hobi pretvoriti u posao
Kako hobi pretvoriti u posao

Prodaja i distribucija 

Postoji mnogo načina da prodate svoj proizvod. Jednom kad ga objavite, lako ćete pronaći kupce. Pakete možete poslati poštom ili se po dogovoru sastati sa kupcem i isporučiti proizvod direktno. Ponudite svoje rukotvorine prodavačima na lokalnim pijacama ili malim trgovinama s kojima možete ugovoriti neku vrstu provizije.

Ne predajte se lako – svaki početak je težak

Kao što je poznato – “prvi mačići se bacaju u vodu”, pa u slučaju da ne uspijete iz prvog pokušaja, nastavite s više energije i entuzijazma. Međutim, razmislite jeste li preskočili bilo koji od prethodnih koraka ili ne. Upornost će vam se sigurno isplatiti, a budući da se svojim hobijem / poslom bavite iz čistog zadovoljstva, ne košta vas ništa ako nastavite do željenog cilja.

Korisni savjeti

  • Ne morate imati posebno znanje i vještine za pokretanje posla. Kuhanje, uzgoj cvijeća ili bavljenje sportom mogu biti inspiracija za novi način zarade. Sve što trebate je dobar plan i dobra volja!
  • Na samom početku ne trebate previše ulagati – ni vrijeme ni novac – krenite laganim tempom.
  • Ako ste se odlučili za održavanje kurseva ili predavanja iz određene oblasti, poput nastave stranih jezika ili borilačkih vještina, dobro je povezati se s kolegama i naučiti kako pokrenuti vlastiti posao.
  • Ne očekujte da ćete se odmah obogatiti, ali ono što je definitivno neophodno je držati se cilja i poboljšati svoje znanje i vještine.

Pročitajte i ovo:

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima