12.7 C
Sarajevo

Kako napraviti sajt besplatno? (Za 2 Sata)

Izuzetno važna stavka vašeg poslovanja svakako je vaš web sajt.

Ona se često naziva i ličnom kratom vašeg poslovanja, zato se pobrinite da bude dobra bez obzira na to da li imate budžet za to ili tražite način kako napraviti sajt besplatno.

Postoje mnogi prijateljski nastrojeni DIY web sajtovi, među kojima potrošači sada mogu birati kako bi kreirali svoju besplatnu web stranicu.

U 2020. godini svako može izgraditi i dizajnirati web stranicu ne znajući ništa o web razvoju, dizajnu ili kodiranju.

Bez obzira želite li stvoriti web stranicu za sebe ili za svoje poslovanje, to možete jednostavno učiniti koristeći prave alate i resurse.

Ovaj detaljni vodič pomoći će vam da napravite web stranicu od nule, a da ne morate trošiti novac za slobodnjake, agencije ili graditelje web stranica (To vam kažemo mi koji pravimo sajtove za klijente).

Većina će se ipak odlučiti za Word Press kao opciju za sajt besplatno što je najpopularnija platforma na svijetu.

Šta je prvi korak za pravljenje besplatnog sajta?

Pri odabiru kreatora web stranica, prvo morate razmotriti kakvu web stranicu želite izgraditi i koju vrstu funkcionalnosti trebate.

Ispod je lista ključnih faktora odlučivanja koje biste trebali uzeti u obzir prilikom odabira alata za izradu web stranica koji će vam pomoći da napravite idealnu ličnu ili poslovnu stranicu.

Kako napraviti sajt besplatno
Kako napraviti sajt besplatno u WordPressu bit će jedan od narednih tekstova

Sve što vam treba je 1-2 sata vašeg slobodnog vremena za popunjavanje vodiča i postavljanje web stranice. Da, toliko je jednostavno.

Stvari koje su vam potrebne za izgradnju web stranice:

Da biste izgradili potpuno funkcionalnu web stranicu, trebat ćete osigurati ime domene (web adresu) i račun web hostinga.

Ove dvije stavke osiguravaju da vaša web stranica bude u potpunosti dostupna drugima. Bez jednog ili drugog, nećete moći postaviti web stranicu.

Nakon što imate domenu i hosting, možete stvoriti WordPress web lokaciju.

WordPress je najpopularnija platforma za izradu web stranica koju koristi 35% svih web lokacija na Internetu, posebno ukoliko želite izraditi web sajt besplatno.

Postavljanje WordPress stranice obično je jednostavan postupak jednim klikom putem vaše usluge web hostinga, ali ako nije tako, kontaktirajte ih da vam to odrade.

Nakon što završite s vodičem, imat ćete potpuno funkcionalnu web stranicu na internetu, s prilagođenim imenom domene i u potpunosti dostupnu drugima.

Razmotrite značajke softvera

Postoji mnogo izvrsnih graditelja web stranica za usporedbu i odabir, ali vaša najbolja opcija ovisit će o značajkama koje su vam najvažnije.

Ako samo tražite kvalitetnu hosting platformu koja radi s WordPressom ili nekim drugim preferiranim CMS-om, možda ćete favorizirati iPage ili FatCow.

Kako napraviti sajt besplatno
Kako napraviti web sajt besplatno

Odlična web stranica zaslužuje odličan template

Vaš template je okosnica vaše web stranice – cjelovit izgled, uključujući vaše izbornike, boje, elemente pozadine i poravnanje fotografija i teksta.

Vrijedan graditelj web stranica imat će na raspolaganju stotine template-a, ali kvaliteta tih template-a je također kritična.

Platiti ili ne platiti?

Da li biste trebali koristiti besplatnu platformu poput WordPressa ili plaćenu platformu poput Squarespace?

To ovisi o tome koliko želite kontrolu nad svojom web lokacijom i koliko veliku želite.

Besplatni graditelji web stranica izvrsni su po proračunu, ali obično vam ne dopuštaju povezivanje vlastite domene.

Također, morat ćete zadržati oglase kompanije na svakoj web stranici.

Graditelji koji plaćaju definitivno traže ulaganje, ali dobivate više prostora za pohranu, promet i alate.

Također, možete koristiti vlastitu domenu i riješiti se tih dosadnih oglasa.

Kako napraviti sajt besplatno
Kako napraviti sajt besplatno i optimizirat ga za pretraživače?

Ne zaboravite na Google

Ako želite da vas mogu pronaći potencijalni posjetitelji, čitatelji, kupci ili grupe, potrebna vam je web stranica koja je optimizirana za pretraživače.

SEO (koji se na odgovarajući način označava kao „optimizacija za pretraživačke motore“) odnosi se na sve tehnike i najbolje prakse koje omogućavaju web lokaciji da postigne istaknuto rangiranje na googlu i drugim tražilicama.

Ako želite osigurati da je graditelj web stranica prilagođen SEO-u, potražite funkcije kao što su:

  • Mogućnost uređivanja oznaka naslova, meta opisa i alt atributa slike
  • Automatizirane XML i HTML karte web mjesta
  • URL-ovi prilagođeni pretraživanju (dobro: mojsajt.com/nove-vijesti; loše: mojsajt.com/349596)

Alati za gustoću ključnih riječi i alati za konverziju

Wix i Web.com su dva najbolja kreatora web stranica za SEO. Oboje nude sve gore spomenute funkcije, a Web.com čak zapošljava SEO stručnjake koji mogu u vaše ime optimizirati vašu web stranicu (primjenjuju se dodatne cijene).

Tu su i paketi hostinga i domena

Vaš hosting je poput vaše nekretnine. No, umjesto da platite pet hektara i dupleks, plaćate nekoliko gigabajta prostora za pohranu i dovoljno propusnosti da bi vaša web stranica radila bez problema.

Svi izrađivači web stranica koji se nalaze na ovoj stranici nude usluge hostinga za vašu web lokaciju, a većina njih vam to i omogućava.

8 KOMENTARI

5 2 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
8 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback

[…] ljude koji će to da čine za njih. Sve što treba da bi uspjeli u ovoj branši je da ste talentovani za web dizajn, smišljate dopadljive slogane koji će se svidjeti publici i održavate komunikaciju sa […]

trackback

[…] svoj preglednik kako bi pronašao vašu web lokaciju. Dobra je ideja istovremeno imenovati tvrtku i odabrati ime domene. Na taj ćete način moći odabrati domenu koja odražava vaše poslovanje, istovremeno […]

trackback

[…] se da imate fotografije namještaja prije i posle popravke i postavite ih na svoj internet sajt, ili, ako nemate sajt, uvrstite ih u […]

trackback

[…] dan započinjat će provjeravanjem porudžbina, i onih putem interneta i onih od prodajnih objekata, a potom ćete morati da ih ubilježite u Vašu listu poručene […]

trackback

[…] Na prethodno spomenutim portalima možeš pronaći i puno poslova iz područja web dizajna. […]

trackback

[…] Njegova preciznost također ga čini jeftinijim – plaćate za privlačenje zainteresovanih na vašu web lokaciju. […]

trackback

[…] ljude koji će to da čine za njih. Sve što treba da bi uspjeli u ovoj branši je da ste talentovani za web dizajn, smišljate dopadljive slogane koji će se svidjeti publici i održavate komunikaciju sa […]

trackback

[…] od pronalaska pojmova i fraza (ključnih riječi) koje mogu generirati kvalificirani promet na vašoj web lokaciji, preko prilagođavanja web stranice pretraživačima, do izgradnje linkova i marketinga jedinstvene […]

spot_img