Poslovne vijestiŠta je istraživanje tržišta i zašto se radi?

Šta je istraživanje tržišta i zašto se radi?

Zašto je važno da se radi istraživanje tržišta i šta ono podrazumjeva saznajte u tekstu koji slijedi.

Prihvaćena i najčešće korištena definicija istraživanje tržišta podrazumjeva da je to sistematsko prikupljanje informacija radi planiranja.

Pod istraživanjem možemo obuhvatati samo kvalitativna i kvantitativna istraživanja, a šire gledano, to su i sve formalne i neformalne metode prikupljanja informacija.

Istraživanje tržišta najčešće odbijaju da rade kompanije (male ili velike) koje smatraju da dovoljno poznaju svoje tržište, ili na to gledaju kao na nepotrebno rasipanje finansijskih i ljudskih resursa.

Međutim, istina je i da bez dobro sprovedenog istraživanja tržišta nema ni napretka, jer je za kvalitetno poslovno odlučivanje preduslov da u svakom momentu poznajete tržište kojem se obraćate.

Istraživanje tržišta

Promenljivost i dinamiku današnjeg tržišta nije, verujem, ni potrebno posebno napominjati, a na promjene na njemu najvećim dijelom nemamo nikakvog uticaja.

Evolutivno pravilo “prilagodi se ili nestani” oduvijek važi i u poslu- a kako da se prilagodite ako ne znate kakve se promjene i na kojim poljima dešavaju?

Dobro sprovedeno i, još važnije, pravilno protumačeno istraživanje tržišta je neophodno za sam početak – nastanak kompanije (ma kolika da je njena veličina, od preduzetnika do multimilionske kompanije, razlika je samo u veličini potrebnog istraživanja), a poželjno je i prilikom razvoja novog ili plasiranja postojećeg proizvoda na novo tržište, promjene u dizajnu, cijeni, načinu distribucije i svakom većem koraku u životnom vijeku vaše kompanije i njenih proizvoda (usluga).

Međutim, prije nego što se započne sa planiranjem istraživanja, potrebno je provjeriti postoji li i koliki je budžet za to.

U nekim situacijama se više isplati testirati promjenu u realnom svijetu (primera radi, promjena dizajna ambalaže) nego sprovesti obimno istraživanje.

Kao i u svemu drugom u poslovnom svijetu, pitanje je koliko informacije koje ćete dobiti iz istraživanja vrijede za vas – manje ili jednako bi trebalo da vas košta i istraživanje, sve iznad toga nije isplativo.

Osnovna pitanja na koje istraživanje mora da odgovori su

  • Šta prodavati
  • Kome prodavati
  • Na kojoj teritoriji prodavati
  • Kolika cijena proizvoda može biti
  • Da li postoji i kog je tipa konkurencija (slaba, jaka)

Ukoliko ste u prilici, najbolje je za potrebe istraživanja unajmiti profesionalni tim, ili bar konsultanta koji će vam pomoći da pravilno sprovedete istraživanje tržišta.

Zadatak prikupljanja i obrade podataka nije ni malo jednostavan, i poželjno je da to obavlja dobro obučen tim.

Istraživanje tržišta

Savjeti za istraživanje tržišta

Prilikom angažovanja saradnika, pojedinca ili kompanije, važno je da im pravilno i jasno obrazložite cilj istraživanja, informacije koje su vam potrebne i vremenski rok koji vam odgovara (budite realni i fleksibilni, imajte na umu da ono što vama deluje kao jednostavan zadatak može biti veoma zahtjevan posao za istraživače).

Od druge strane zatražite jasno predstavljen istraživački tim i njegovo iskustvo, te istraživački pristup i metode koje će biti korištene, vrijeme koje procenjuju da će im biti potrebno i, svakako, cijenu tog posla.

Nemojte da vam cijena bude presudni faktor odluke o timu/pojedincu sa kojim ćete sarađivati u vezi sa sprovođenjem istraživanja.

Obratite pažnju na odgovore koje dobijete na vaš zahtjev, koliko je razumevanje svrhe instraživanja i traženih informacije, te način na koji će informacije biti prikupljene.

Najzad, od svega toga vam zavisi uspeh poslovanja.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima