back to top

Mobilni marketing za globalno oglašavanje

Mobilni marketing se ubrzano razvija kao i razvoj mobilnih aplikacija i online komunikacija.

Svi visimo na mobitelima pa je mobilni marketing važan. Istraživanje IAB Espana pokazuje da 78% španskih korisnika svoj e-mail proverava sa mobilnog uređaja.

Čak 58% korisnika se za više informacija obraća svom mobilnom telefonu pre nego što krene u kupovinu u prodajnom objektu.

Ovo potvrđuje uticaj mobilnih kanala prodaje na odlučivanje za  kupovinu i povećava novih kanala za promociju i prodaju usluga ili proizvoda. Samim tim, mobilni marketing je postao jedan od najvažnijih kanala za oglašavanje vašeg biznisa.

Mobilni uređaji kao novi kanal prodaje

Prodiranje mobilnih uređaja promijenilo je potrošačke navike, ne na nacionalnom, već na globalnom nivou.

Najnovija istraživanja pokazuju da se preko 50% internet pretrage (google) vrši preko mobilnih telefona i pretraživača. Iz ovog razloga, mobilna SEO optimizacija, izgradnja linkova i online marketing ključni su faktori u promociji poslovanja. 

Trend proveravanja e-pošte putem mobilne aplikacije takođe je u rastu – čak 68% email kampanja otvoreno je na mobilnom telefonu. 

Prosečno vreme provedeno za pretragu, društvene mreže, pregled videa, čitanje e-knjiga je 203 minuta, preko mobilnog uređaja. Na desktop računarima provedemo 128 minuta u proseku. 

Zbog svega navedenog, pretraživači, email, društvene mreže – moćni su kanali marketinga, kroz koje kompanije mogu da ostvare kontakt sa potencijalnim mušterijama. 

Kako vratiti telefon na fabričko podešavanje

Mobilni marketing i baze podataka

Svaka ciljna grupa ima svoje navike i način života, a to još više dolazi do izražaja kada je korišćenje mobilnog telefona u pitanju.

Iz razloga što svaki korisnik prilagođava mobilni uređaj (telefon, tablet) svojim potrebama i navikama, promotivne poruke su personalizovane jer je lakše i brže doći do ciljne grupe.

Ako imate dobru bazu podataka, možete bolje prilagoditi odnose. Druga opcija je baza podataka o navikama i željama, koje skladište velike korporacije kao što su Google ili Facebook.

Ovi podaci su veoma korisni prilikom oglašavanja, jer se svakom korisniku prikazuju oglasi koji će ga najviše zainteresovati. Moralnost i zakonitost ovog načina prikupljanja podataka ostavićemo ekspertima da procene. 

Baza podataka treba da sadrži sve relevantne informacije o potrošačima, demografske, geografske, socijalne, ekonomske i druge karakteristike potrošača.

Informacije o kupcima se mogu sakupljati na razne načine, od učešća u nagradnoj igri preko programa lojalnosti do poklon bonova i sniženja.

Veoma je bitno da baza koju gradite bude na dobrovoljnoj osnovi i da imate tačne informacije.

uštedite novac

Zašto mobilni marketing

Zašto je mobilni marketing danas bitan? Verovatno možete da pretpostavite neke od razloga, ali u nastavku teksta ćemo navesti najbitnije razloge i podatke koji potvrđuju zašto je mobilni marketing važan za oglašavanje biznisa.

Kontrola ciljne grupe

Nikad lakše nije bilo dosegnuti do ciljne grupe, zahvaljujući praćenju navika korisnika mobilnih uređaja. Čak 79% korisnika priznalo je da je mobilni telefon prva stvar koju provere po buđenju! 

Drugi aspekt je dostupnost – korisnici su non stop prikačeni na mrežu i time otvoreni za promotivne poruke. 

Personalizovana poruka

Kada ostvarujete komunikaciju sa potrošačima putem mobilnog uređaja, to je kao da ste postali deo njihove familije ili kruga prijatelj. Dobijate mogućnost personalizovane konekcije. 

Instant komunikacija

Istraživanja pokazuju da je čak 98% SMS poruka otvoreno od strane korisnika dok je udeo koji odgovore akcijom čak 45%. 

Jednostavno, SMS poruke dajtu važnost i legitimitet u komunikaciji bilo koje vrste.

Mnogo su efektnije od poruka preko besplatnih aplikacija jer korisnik koji dobije SMS svjesno ili podsvjesno zna da je neko potrošio novac da mu se orati.

Mobilna prodaja

Korisnici češće kupuju preko mobilnih uređaja – čak 78% pretraga na mobilnom pretraživaču okonča se kupovinom! 

Predviđa se da će mobilna prodaja dominirati e-kupovinom u budućnosti. Mobilna prodaja imala je udeo od 50% u globalnoj e-prodaji u 2020 godini, i predviđa se dalji rast. 

Isplativnost

U poređenju sa drugim marketing metodama, mobilni marketing je isplativiji. Reklama na TVu je više hiljada puta skuplja nego SMS kampanja ili optimizacija sajta za web. 

Preduslovi za uspešno mobilno oglašavanje

Za početak, potrebno je da definišete šta nudite i gde to potencijalni potrošači mogu da se upoznaju sa vašim proizvodom ili uslugom.

Sajt optimizovan za prikaz na mobilnim uređajima

Korisnici će ostati verni ako im ostavite pozitivno iskustvo, kao brend. 61% korisnika razbija pozitivno mišljenje o brendu ako je iskustvo posete sajta sa mobilnog uređaja bez problema.

Čak 30% posetioca sajta napustiće sajt ako sajt nije optimizovan za prikaz na mobilnom uređaju a 57% posetioca neće preporučiti drugima sajt ako su imali loš prikaz na svom mobilnom uređaju. 

Sajt mora biti responsive tj  mobile-friendly, tj. da se brzo učitava na mobilnim uređajima, i lak za navigaciju.

Optimizacija je takođe veoma bitna  za rangiranje sajta u internet pretragama, jer Google sve veću važnost pridaje mobilnim verzijama stranica.

Dokaz za to je nedavno uvođenje “mobile first” indeksiranja na google pto u prevodu znači da njihovi roboti prvo gledaju kako vaš sajt izgleda na mobitelu.

Kada imate sajt sa brzim odzivom, preglednim stranicama i kvalitetnim sadržajem, završili ste veliki deo posla kada je mobilni marketing u pitanju.

Marketing na društvenim mrežama (Social Media Marketing) 

Jedan od preduslova uspešne strategije je prisustvo vašeg brenda na platformama koja su od značaja za ciljnu grupu kojoj se obraćate.

Za početak, otvorite naloge na Linkedinu, Facebooku, Instagramu i Twitteru. AKo želite ozbiljnu kampanju i odziv, Social Media kampanje poverite stručnjacima za isti. 

Odredite budžet za kampanju

Kada znate sa koliko sredstava raspolažete, biće vam lakše da pravite planove za kratkoročne i dugoročne kampanje. Jasno je da su najefikasnije kampanje one koje se plaćaju, jer omogućavaju agresivnije taktike promovisanja proizvoda. 

Koraci u kreiranju uspešne strategije mobilnog oglašavanja

1# Definište ciljnu grupu

Poznavanje profila kupca osnova je svake strategije. Najpre, definišite tipične osobine vase ciljne grupe.

Ovo je naročito bitno u email kampanjama sa ciljem pospešivanja prodaje sa personalizovanim pristupom. Profil kupca je tipičan predstavnik ciljne grupe. Profil obično sadrži sledeće informacije:

 • pol
 • godine
 • obrazovanje
 • iskustvo
 • zanimanje
 • hobiji i interesovanja
 • ciljevi
 • izazovi

U mobilnom marketing, idite još dublje. Izgradite sliku profila kupca – kako koristi svoj mobilni uređaj, Koji mobilni uređaj koristi? Koliko vremena provede na smart telefonu dnevno? Koje zadatke obavlja na mobilnom uređaju? 

Ove podatke možete dobiti putem upitnika, anketa, ili primenom analitike Googla ili sličnim alatima. 

2# Izmerite rezultate kampanje

Kada pokrenete kampanju, neophodno je izmeriti uspešnost iste. Prvo morate znati kako uspeh izgleda. Iako izgleda očigledno, mnogi preduzetnici ili oglašivači ne postave ciljeve pre implementacije strategije. 

Neka od pitanja na koja treba da odgovorite su: 

 • Koje kanale promocije koristim trenutno? 
 • Da li moj sajt nudi optimalni mobilni prikaz, ugodan posetiocu? 
 • Kako mogu da implementiram mobilni marketing u postojeće kampanje?
 • Koje su mi mobilne marketing strategije dostupne?
 • Koja strategija je najprivlačnija mojoj ciljnoj grupi? 

Odgovori na ova pitanja iskristalisaće ciljeve i dace jasnoću koja marketing strategija je najpogodnija. 

3# Istražite opcije mobilnog marketinga

Pri odabiru strategije, uzmite u obzir i profil kupca i ciljeve. Strategija treba da zadovolji vašeg kupca al ii da vas približi ostvarenju ciljeva. 

4# Optimizujte i testirajte

I pored definisanog profila kupca i jasnih ciljeva, strategija može da omane ako nisate testirali efikasnost. 

Ako ste se odlučili da email kampanju, neophodno je da pratite CTR (Click-Through Rate).

Rangiranje na osnovu broja interakcije. Praćenjem ovakvih parametara, imate prostor za reformulisanje strategije, u hodu. 

Zaključak

Mobilni marketing dostupan je metod da se povežete sa ciljnom grupom putem digitalnih, mobilnih uređaja. Mobilni marketing je low-cost, daje precizne, dinamičke ulazne parametre i daje mogućnost praćenja rezultata. 

(Piše: Milana Vaselinović)

Pogledajte video o ličnom brendiranju, važnim delom vaše strategije

Preporučujemo i ove marketing savjete

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima