(VIDEO) Šta je marketing plan?

Šta je marketing plan i zašto je ekstremno važan za svaki biznis? Plan marketinga organizira sve marketinške aktivnosti jedne firme što direktno utiče na prodaju i rast preduzeća.

Uz pomoć organizacije pola posla je već urađeno. Stoga bez obzira na posao koji radite potrebno je da se kvalitetno organizujete kako bi dobili najbolje rezultate.

Marketing plan predstavlja putokaz kojim vodite vaš proizvod ili uslugu do potencijalnih kupaca. Nema potrebe da ovaj plan bude dug i opširan ili da košta mnogo novca kako bi se završio.

Potrebno je da uložite vrijeme u istraživanje kako bi što bolje ispitali tržište. Odvajanje vremena u istraživanje tržišta može značiti da li će vaša kompanija uspjeti ili ne u budućnosti.

(video) šta je marketing plan?
Šta je marketing plan i kako ga napisati na pravi način

Marketing plan dizajniran je tako da prikaže strategiju i uključi konkretne radnje koje se trebaju poduzeti kako bi došli do zadovoljavajućih rezultata. Postoje različite vrste marketinških planova:

 • Plaćeni marketing – Oglašavanje na principu „pay per click“;
 • Social media marketing – Korištenje različitih društvenih mreža kako bi promovisali vaš proizvod ili uslugu (Facebook, Instagram, Twitter);
 • Vremenski ograničen marketing – Marketinške kampanje koje su ograničene i dizajnirane da traju jedan određen period;
 • Marketing novog proizvoda ili usluge – Planiranje događaja koji bi služio kao promocija novog proizvoda ili usluge.
šta je marketing plan
(VIDEO) Šta je marketing plan?

Kako funkcioniše marketing plan

Efektivan marketing plan pomaže komapniji da otkrije ciljanu publiku i konkurenciju protiv koje se nadmeće. Također pomaže kompanijama da doznaju koji bi to uticaj imali i koje bi rezultate ostvarili korištenjem određenog marketinškog plana.

Bez marketing istraživanja ne možete kreirati marketinški plan, stoga je krucijalno da uložite mnogo vremena i sredstava u izučavanju tržišta u koje ulazite. Marketinško istraživanje treba da sadrži sljedeće elemente:

 • Praćenje industrije i ekonomskih trendova;
 • Promatranje konkurencije i određivanje kako da baš vi dobijete prednost kod korisnika u odnosu na vašu konkurenciju;
 • Određivanje najboljeg načina kako do dođete do postavljenih ciljeva kroz tradicionalno ograšavanje, oglašavanje putem društvenih mreža ili drugih kanala.

Također industrija u koju ulazite je vrlo bitna kada kreirate marketinški plan. Razni faktori dolaze u pitanje kada kreirate ovaj plan od toga koju uslugu ili proizvod želite obezbjediti pa sve do toga koji cilj želite ispuniti. Međutim svi marketinški planovi imaju zajedničke elemente:

 • Opis poslovanja
 • Analizu situacije u kojoj se nalazite
 • Marketinški ciljevi i poslovni zadatci
 • Ciljana publika
 • Unikatne taktike i prijedlozi
 • Budžet
 • Evaluacija i praćenje napretka
pokretanje firme u bih marketing plan šta je marketing plan
(VIDEO) Šta je marketing plan?

Detaljnije pojašnjenje marketing plana

Opis poslovanja je pregled vašeg marketing plana. Ovaj dio bi trebao da vam omogući da vaš plan bude pregledan kako ne bi čitali cijeli dokument. Opis biznisa treba da sadrži sve od vlasnika biznisa, pozicije na tržištu, i vrijednosti koje ona zastupa.

Analiza situacije daje detalje kako bi došli do konteksta vašeg marketinškog poslovanja. Ovaj dio će vas dovesti bliže do internih i eksternih faktora koji utiču na vašu marketinšku strategiju.

Marketing ciljevi se uvezuju u kompletne biznis zadatke, ali se samo fokusiraju na određene dijelove posla na koji marketing može da utiče. Kao primjer možemo uzeti to da ako određena kompanija želi da poveća godišnju zaradu, kreiraće uslugu za koju korisnici moraju mjesečno izdvojiti određenu količinu novca i izvršit će agresivnu promociju i marketing.

Ciljani marketing predstavlja jedan od najbitnijih aspekata marketinga generalno. Nije realno da mislite da možete privući sve vrste ljudi prema vašem proizvodu ili uslugi, stoga je potrebno istražiti tržište i uvidjeti koja je to publika koju najbolje možete zadovoljiti.

Unikatne taktike podražumjevaju korištenje taktika uz čiju pomoć ćete se razlikovati od vaše konkurencije. To možete postići tako što:

 • Vaš proizvod bude unikatan;
 • Prodajete po nižoj cijeni;
 • Ustupate bolju korisničku uslugu.

I za sam kraj ispravna poruka može afirmisati vaš brend na tržištu.

Također ona pomaže da postanete unikatniji i na taj način odskočite od prosjeka i iz mase.

Tako da planiranje i ulaganje resursa u kreiranje što bolje moguće poruke jeste ključ kada govorimo o marketing planu.

marketing plan se uči u školama šta je marketing plan
(VIDEO) Šta je marketing plan?

Korisni marketing savjeti

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima