10 C
Sarajevo

Marketing plan – Zašto je važan za vaš biznis ?!

Šta je marketing plan – U poslovnom svijetu ekstremno je važna organizacija.

Uz pomoć organizacije pola posla je već urađeno. Stoga bez obzira na posao koji radite potrebno je da se kvalitetno organizujete kako bi dobili najbolje rezultate.

Plan oglašavanja predstavlja putokaz kojim vodite vaš proizvod ili uslugu do potencijalnih kupaca. Nema potrebe da ovaj plan bude dug i opširan ili da košta mnogo novca kako bi se završio.

Potrebno je da uložite vrijeme u istraživanje kako bi što bolje ispitali tržište. Odvajanje vremena u istraživanje tržišta može značiti da li će vaša kompanija uspjeti ili ne u budućnosti.

Marketing plan dizajniran je tako da prikaže strategiju i uključi konkretne radnje koje se trebaju poduzeti kako bi došli do zadovoljavajućih rezultata. Postoje različite vrste marketinških planova:

 • Plaćeni marketing – Oglašavanje na principu „pay per click“;
 • Social media marketing – Korištenje različitih društvenih mreža kako bi promovisali vaš proizvod ili uslugu (Facebook, Instagram, Twitter);
 • Vremenski ograničen marketing – Marketinške kampanje koje su ograničene i dizajnirane da traju jedan određen period;
 • Marketing novog proizvoda ili usluge – Planiranje događaja koji bi služio kao promocija novog proizvoda ili usluge.
marketing plan
Kako napisati marketing plan?

Kako marketing plan funkcioniše

Efektivan marketing plan pomaže komapniji da otkrije ciljanu publiku i konkurenciju protiv koje se nadmeće. Također pomaže kompanijama da doznaju koji bi to uticaj imali i koje bi rezultate ostvarili korištenjem određenog marketinškog plana.

Bez marketing istraživanja ne možete kreirati marketinški plan, stoga je krucijalno da uložite mnogo vremena i sredstava u izučavanju tržišta u koje ulazite. Marketinško istraživanje treba da sadrži sljedeće elemente:

 • Praćenje industrije i ekonomskih trendova;
 • Promatranje konkurencije i određivanje kako da baš vi dobijete prednost kod korisnika u odnosu na vašu konkurenciju;
 • Određivanje najboljeg načina kako do dođete do postavljenih ciljeva kroz tradicionalno ograšavanje, oglašavanje putem društvenih mreža ili drugih kanala.

Također industrija u koju ulazite je vrlo bitna kada kreirate marketinški plan. Razni faktori dolaze u pitanje kada kreirate ovaj plan od toga koju uslugu ili proizvod želite obezbjediti pa sve do toga koji cilj želite ispuniti. Međutim svi marketinški planovi imaju zajedničke elemente:

 • Opis poslovanja
 • Analizu situacije u kojoj se nalazite
 • Marketinški ciljevi i poslovni zadatci
 • Ciljana publika
 • Unikatne taktike i prijedlozi
 • Budžet
 • Evaluacija i praćenje napretka
pokretanje firme u bih marketing plan
Ppokretanje firme u BiH je lakše uz marketing plan

Detaljnije pojašnjenje

Opis poslovanja je pregled vašeg marketing plana. Ovaj dio bi trebao da vam omogući da vaš plan bude pregledan kako ne bi čitali cijeli dokument. Opis biznisa treba da sadrži sve od vlasnika biznisa, pozicije na tržištu, i vrijednosti koje ona zastupa.

Analiza situacije daje detalje kako bi došli do konteksta vašeg marketinškog poslovanja. Ovaj dio će vas dovesti bliže do internih i eksternih faktora koji utiču na vašu marketinšku strategiju.

Marketing ciljevi se uvezuju u kompletne biznis zadatke, ali se samo fokusiraju na određene dijelove posla na koji marketing može da utiče. Kao primjer možemo uzeti to da ako određena kompanija želi da poveća godišnju zaradu, kreiraće uslugu za koju korisnici moraju mjesečno izdvojiti određenu količinu novca i izvršit će agresivnu promociju i marketing.

Ciljani marketing predstavlja jedan od najbitnijih aspekata marketinga generalno. Nije realno da mislite da možete privući sve vrste ljudi prema vašem proizvodu ili uslugi, stoga je potrebno istražiti tržište i uvidjeti koja je to publika koju najbolje možete zadovoljiti.

Unikatne taktike podražumjevaju korištenje taktika uz čiju pomoć ćete se razlikovati od vaše konkurencije. To možete postići tako što:

 • Vaš proizvod bude unikatan;
 • Prodajete po nižoj cijeni;
 • Ustupate bolju korisničku uslugu.

I za sam kraj ispravna poruka može afirmisati vaš brend na tržištu. Također ona pomaže da postanete unikatniji i na taj način odskočite od prosjeka i iz mase. Tako da planiranje i ulaganje resursa u kreiranje što bolje moguće poruke jeste ključ kada govorimo o marketing planu.

Marketing plan se uči u školama
Marketing plan se uči u školama

9 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
9 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
trackback

[…] atraktivnu poslovnu ideju i mogućnost da budete sami svoj gazda. Uz solidan plan poslovanja i marketing plan, možete sami dizajnirati izgled Vašeg fitnes centra i odlučiti koju vrstu usluga želite da […]

trackback

[…] Kao u svakom poslu, na samom početku je najvažnije privući nove klijente i zadobiti njihovo povjerenje. Zato je neophodno da jedan dio budžeta izdvojite za određene marketinške aktivnosti. […]

trackback

[…] poslovi koji su vrlo isplativi su: Odvjetnički, promocijski, internetski, savjetnički i […]

trackback

[…] korisnika na web stranicu odnosno da ga pretvorite u novog kupca. Ovakvi podaci su ključni za planiranje kasnijih marketinških aktivnosti i mogu vam donijeti značajne […]

trackback

[…] dana ćete provoditi i reklamirajući svoj posao. Ovo možete obaviti pomoću društvenih mreža ili stupajući u kontakt sa lokalnim fitnes […]

trackback

[…] Vam pomoći da svoj trud usmjerite na pravi način i da odlučite u kojem pravcu ćete napraviti marketing plan, koje vrste radnih dozvola su Vam potrebne, koliko će Vam zaposlenih biti potrebno, da li to […]

trackback

[…] grade i održavaju sopstvena digitalna svojstva poput YouTube kanala. Postoje mnogi aspekti ovakvog marketinga koji ga čine dobrim domaćim poslovnim modelom, […]

trackback

[…] ili kompanija postigli značajne poslovne ciljeve i rezultate, neophodno je da prvo ustanove dobru marketing strategiju i unapred definišu koje korake treba da preduzmu i vremenske intervale u kojima treba da ih […]

trackback

[…] kreiranja marketinškog plana, prva stvar koju morate napraviti je ciljana skupina. Morate znati kome se obraćate. Reklamiranje […]

spot_img