Mediji i MarketingMarketing trendovi 2022. (7 sigurnih trendova)

Marketing trendovi 2022. (7 sigurnih trendova)

Marketing trendovi iz godine u godinu nude nam nešto novo. Mnoge promjene su se dogodile u našem društvu.

Mnoge industrije i tržišta su morali evoluirati i prilagoditi se novoj normi. Bez obzira na globalnu krizu svi znaju da se marketinško tržište kreće velikom brzinom.

Trendovi se rađaju skoro svaki mjesec. Dakle da bi uspjeli u današnjem tržištu trebate biti upoznati sa samom industrijom. Pratiti sve trendove koji su vezani za tržište.

Mi vam nudimo 7 marketing trendovi za koje se predviđa da će biti popularni u 2022. godini:

1.     Sadržaj koji kreiraju sami korisnici

Pod ovim sadržajem podrazumjevamo fotografije i video zapise koje su kreirali korisnici proizvoda, a ne brendovi samostalno. Ovakva vrsta sadržaja predstavlja najuniktiniji oblik sadržaja na internetu. Takođe, predstavlja dobar način kako da se brendovi učine što dostupnijim svojim korisnicima.

Rast influencera je u 2016. započeo val ove vrste sadržaja do te mjere da danas 86 % kompanija i brendova kreiraju svoj sadržaj po ovom obrascu. Sve kako bi izgledali što bolje.

Vidimo kako je ovaj sadržaj uveliko moćniji od onog koji kreiraju brendovi. Stoga ako uspijete potaknut vaše korisnike da kreiraju samostalno sadržaj za vas, i da oni taj sadržaj promovišu, to predstavlja fantastičnu marketinšku strategiju.

Dakle, glavna prednost ove vrste sadržaja jeste da se poveća autentičnost kod korisnika. Kod društvenih mreža imamo mnogo sadržaja koji promoviše životni stil. Stil koji je za obične ljude nedostižan. Stoga je tržište koje se bavi običnim ljudima i sadržaj koji je prema njima uusmjeren u konstantnom usponu.

2.     Sadržaj kreiran od strane brendova

Baš suprotno od naše prve stavke, ovaj vid sadržaja raste i predviđa se da će u 2021. dostići još veće razine.  

Ovaj sadržaj se ne kreira samo da bi se prodao određeni proizvod. Već da se korisnicima da jedno visoko kvalitetno i nezaboravno iskustvo koje će ostaviti na njih  trag. Današnje tržište nam omogućava i kvalitet i kvantitet. Stoga je vrlo bitno da se pogodi odličan balans i izdigne u odnosu na konkurenciju.

Kompanija Apple je kreirala fantastičan sadržaj sa visokom kvalitetom, a pod nazivom „The whole working – home thing“. Gdje su pokušali na komičan način da se povežu sa publikom i karikiraju svakodnevni život u karanteni. Također su u tom video zapisu promovisali svoj novi proizvod. Dakle, priča o trenutnim dešavanjima plus visoko kvalitetna oprema daje recept za uspjeh kada je riječ o ovoj vrsti sadržaja.

3.     Trgovina preko društvenih mreža

Društvene mreže danas predstavljaju najveću platformu kada je riječ o online marketing. Kada  u ovu činjenicu uračunamo da su se pojavili Facebook prodavnice, Instagram prodavnice i Pinterest prodavnice i razni reklamni katalozi, možemo vidjeti da će trgovina preko društvenih mreža postati krucijalna u svakodnevnom životu.

Ako pogledamo podatke možemo vidjeti da 55 % online kupaca čini svoju kupovinu preko već spomenutih društvenih mreža. Čak 71 % kupaca naslanja se na društvene mreže kako bi pronašao inspiraciju za kupovinu određenog poklona.

Dakle, sve više kupaca i velikih brendova se okreće društvenim mrežama kako bi se afirmisali u ovom relativno novom tržištu.

4.     Aktivizam brendova

Sa konstantnim porastom političkog aktivizma mnogi brendovi počinju da povećano učestvuju o ovoj vrsti tema i da svoj glas daju u javnost.

Veliki brendovi kao što je Reebok, Nike, Netflix i mnogi drugi su vrlo vokalno podržali pokret Black Lives Matter. Te su dosta njihove podrške su označili i putem društvenih mreža.

Kada su u pitanju marketing trendovi, možemo uzeti SAD kao primjer. Kompanija Pure Gold je pokrenula svoju 6 for 6 pack kako bi pomogli organskim farmerima.

Dok su se Ben & Jerry udružili zajedno sa odborom klimatskih promjena i kreirali njihovu najnoviju „Unfudge our Future“ kampanju, a sve to u vidu prevencije korištenja fosilnih goriva.

Predviđa se da će ovaj trend u 2022. samo rasti. Jednostavno, korisnici neće sami podržavati i podupirati određena vjerovanja, već to očekivati i od brendova koje vole i podržavaju.

5.     Korištenje Google Core Web Vitals

Najnoviji softver koji nam donosi Google vezan je za rangiranje sadržaja, a njegovo ime je Google Core WebVitals.

Google želi da ovaj softver postane glavni kada je riječ o rangiranju sadržaja u 2021. godini. Stoga je vrlo bitno da što više naučite o softveru i kako ga koristiti, kako bi kada puna verzija dođe bili odma spremni za korištenje. Veliki brendovi su već imali priliku koristi novi Googleov proizvod stoga će im biti vrlo lako preurediti njihovu web stranicu.

Ključni faktor je da se fokusirate na korisničko iskustvo. Dakle, koliko je potrebno vremena da se vaša stranica učita ili možda kakvo je mobilno iskustvo.

Vaš posao je da koristeći ove analize unaprijedite svoj proizvod i date korisnicma bolje iskustvo kada je riječ o vašem brendu.

6.     Marketing koji se fokusira na nostalgiju

Marketing koji nas vodi u prošla „bolja“ vremena je dosta stekao na popularnosti u prošlih par godina.

U današnjem svijetu koji je pun žurbe i prezasićen tehnologijama ponekad je dobro vratiti se u dobru staru prošlost u kojoj se osjećamo dobro. Čak je i naučno dokazano da je nostalgija toliko moćno oružje da utiče uveliko na korisnika.

U toj mjeri da ga čini što voljnijim da troši novac. Da kupuje proizvod ili uslugu, što čini nostalgiju savršenom marketinškom strategijom.

Ponekad je dobro koristit obrnuti pristu, da ne gledamo naprijed i ne pokušavamo predvijedit šta će biti sljedeće u trendu. Ponekad je bolje i okrenuti se prošlosti kako bi dobili pravi odgovor i rješenje.

Samo su Nike, Pepsi, Gucci, Cheetos i Mountain Dew neki od velikih brendova koji su uvidjeli vrijednost nostalgije i ostvarili ogroman profit.

7.     Livestreaming

Video zapis kao vid sadržaja na internetu je u protekloj godini postao najpopularniji.

Ne samo Instagram live, već i Facebook live dominiraju kada je riječ o platformama koje nude jednostavnu opciju livestreamanja.

Samo u 2019. godini korisnici su podgledali 1.1 milijardu sati live sadržaja na internetu. Iako bi moža podatci sami od sebe za ovu godinu porasli pandemija izazvana korona virusom je uveliko doprinijela porastu ovog broja.

Pored influencera i brandova koji su često koristili livestreamove, National Geographic i So Yummy obično organizacije koje kreiraju festivale, modne revije i galerije su morali prihvatiti livestream kako bi ostali relevantni.

Mnogi muzički festivali su našli spas baš u livestremanju i on im je učinio opstanak u ovako turbulentnim vremenima moguć.

Za mnoge ljude livestream je donio spast u 2020. godini. Zbog svoje dostupnosti, pouzdanosti i prisupačnosti i sigurni smo da će se ovaj trend uveliko nastaviti i u 2021. godini.

Pročitajte još korisnih tema:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima