back to top

(FOTO) 11. Sarajevo Business Forum 2022 je odlična prilika za bh. drvno-prerađivačku industriju

Rukovodstvo BBI banke sa vodećim kompanijama drvne industrije i proizvodnje namještaja.

Vodeće kompanije iz domena drvne industrije i proizvodnje namještaja iz Bosne i Hercegovine prepoznale su Sarajevo Business Forum (SBF) kao dobru platformu za promoviranje potencijala BiH kao atraktivne “nearshoring” destinacije za kompanije iz Evropske Unije. Zaključak je ovo sastanka koji su rukovodeći ljudi Bosna Bank International (BBI) održali sa najznačajnijim domaćim privrednicima iz oblasti drvne industrije i proizvodnje namještaja.

BBI banka zajedno s domaćim privrednicima prepoznaje “nearshoring” kao pristup koji u narednih pet godina može pozitivno promijeniti ekonomsku situaciju u BiH. Poduzetni ljudi, educirana radna snaga, prirodni resursi, pristup finansijama, kao i geografska blizina velikim tržištima čine našu državu dovoljno atraktivnom da bude pouzdan partner ekonomski razvijenijim zemljama iz Evrope, koje bi trebale razmotriti mogućnost realociranja svojih proizvodnih pogona iz drugih zemalja u BiH. Kompanije iz Evropske Unije, prenošenjem proizvodnje u BiH, pored prethodno navedenih benefita, mogu rizik ponovnog poremećaja u
llancima snabdijevanja svesti na minimum
“, izjavio je nakon sastanka Nedžad Gušić, član Uprave BBI banke za korporativno bankarstvo i investicije.

Smjernice za 11. Sarajevo Business Forum (SBF) 2022, koji će se održati u maju naredne godine iznijeli su: Kemal Čolak iz kompanije “Promo” iz Donjeg Vakufa, Zlatan Uzunović iz “Prevent Interior” iz Visokog, Damir Muhić i Mirza Hurem iz “MS&Wood” iz Fojnice, Edin Čaušević iz “Luxor XL” iz Sarajeva, Suad Ećo iz “Ećo Company” iz Sarajeva, Ernad Smajić iz “Malak Janj” iz Donjeg Vakufa, Adnan Smailbegović iz “Wood Team” iz Visokog, Emir Pajić iz “BH Pal” iz Travnika, Taib Ibreljić iz kompanije “Tamex” iz Busovače i Nurdin Peštalić
iz “Solid Wood” iz Gradačca.

“Sarajevo Business Forum je brend prepozntaljiv u svijetu. Biće to idealna prilika da prezentiramo mogućnosti i potencijale bh. drvno-prerađivačke industrije i otvorimo nova tržišta”, izjavio je Suad Ećo, predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH.

Grupacija koja je upravo putem Sarajevo Business Foruma odlučila investirati u Bosnu i Hercegovinu je Malak Group, koja osim fabrike namještaja “Janj”, posjeduje hotel u Sarajevu i turistički kompleks – Malak Farmu u Kaknju – gdje proizvode zdravu hranu.

“Malak Janj i Malak grupacija je ustvari produkt Sarajevo Business Foruma. Mi smo danas jedna uspješna grupacija koja svojim primjerom dokazuje značaj SBF-a. Poslovni ambijent možda nije idealan, ali mi iz Malaka potvrđujemo da se isplati investirati u Bosnu i Hercegovinu”, naglašava Ernad Smajić, direktor “Malak Janj”.

Adnan Smailbegović, direktor “Wood Team” i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH kazao je kako je Sarajevo Business Forum prepoznatljiv brend i platforma putem koje poslovna zajednica, ali i bh. društvo u cjelini može ostvariti svoje interese, te dodao:

“Industrija namještaja ima puno mogućnosti koje može ostvariti putem SBF-a. Trebamo podići tehnološki nivo, a time i produktivnost naših kompanija, kako bi bili spremni za zahtjevno evropsko tržište.”

U ime Uprave BBI banke, organizatora Sarajevo Business Foruma, član Uprave Nedžad Gušić se zahvalio privrednicima koji su pokazali spremnost da kroz svoje prijedloge i sugestije pomognu da sljedeći, 11. SBF zakazan za 11. i 12. maj 2022. godine bude organizovan na način da puni benefit imaju naši poduzetnici i bh. firme.

“Iznesene inicijative, sugestije i savjeti će nam pomoći pri samoj organizaciji predstojećeg SBF-a, a veliko zadovoljstvo predstavlja participacija renomiranih firmi iz BiH na predforumskim tematskim sastancima. Samo zajedno možemo stvoriti uslove za unapređenje ekonomske situacije u našoj domovini”, zaključio je Gušić, član Uprave BBI banke.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima