back to top

Kako dati otkaz

Kako dati otkaz na poslu i šta je pametno napraviti kada odlučite dati otkaz.

Donijeli ste odluku da vam treba nešto novo u životu. Kako bi to uradili potrebno je da date i otkaz u firmi u kojoj radite.

Postoji jako puno razloga zašto bi netko razmatrao kako dati otkaz. No kada je to pametno zaista napraviti? Jednom kad to odradiš gotovo je. Kako dati otkaz u tim situacijama?

Naš savjet je da uvijek prvo odvažete sve što posao donosi i sve što posao uzima.

Sastavite listu prednosti i mana svog posla pa kada imate sve na jednom mjestu, racionalno sagledajte situaciju. Isto tako, vrlo je bitno da otkaz nikada ne date u afektu.

Ukoliko ste emotivno radi neke situacije, nikada nemojte iskaliti to na poslu. Racionalnim pristupom moći ćete bolje znati kada je vrijeme za otkaz i kako dati otkaz.

Svakako potrebno je da znate kako se odvija postupak otkaza.Bez obzira iz kojeg razloga želite dati otkaz, uvijek je najbolje rastati se, barem prividno, u dobrim odnosima.

Proces koji slijedi, kao rezultat davanja otkaza, često je teži od samog donošenja odluke o tom činu.

Ne govorite da ćete dati otkaz

Ne rušite mostove za sobom

Odluku o napuštanju radnog mjesta zadržite samo za sebe, sve do trenutka kad ćete je saopćiti poslodavcu. Koliko god Vam se činilo da ste bliski s kolegama, otkaz se tiče samo Vas i Vašeg šefa, koji prvi treba saznati.

Nikako nemojte da to sazna od vaših kolega. Razgovor s nadređenim obavite nasamo, te ne rapravljajte o razlozima vašeg otkaza, mogućem žaljenju ili bilo kakvom prepiranju. Imajte na umu da i poslodavci znaju kako otpustiti radnika .

Formalno možete napisati i otkazno pismo pa ga predati na samom sastanku ili ga možete poslati preko pošte ili e-maila. Nešto kasnije ćemo vam reći kako napisati otkazno pismo.

Zatražite sastanak i pripremite se.

Ono što je važno jeste da o razlozima napuštanja firme ne razgovarajte s vašim nadređenim/šefom kao da vam je bliski prijatelj. Nemojte mnogo govoriti o tome zašto odlazite.

Nemojte biti bijesni ili negativni, nema smisla. Istaknite kako vam je bilo zadovoljstvo raditi za firmu i kako ste puno profesionalno napredovali. Pripremite se na tom razgovoru za nekoliko stvari.

Kako dati otkaz – Protuponuda

Postoji mogućnost da vas vaš šef pokuša zadržati nakon što čuje da odlazite.

U tom slučaju preporučljivo je sjesti i porazgovarati sa svojim nadređenim, tj. razmotriti kakva je protuponuda, da li je vjerodostojna i prihvatljiva za vas.

Ako dobro poznajete svog nadređenog i politiku firme prema zaposlenicima koji je žele napustiti, moći ćete pretpostaviti koliko je ta protuponuda iskrena.

Također, protuponuda može biti i taktički potez poslodavca, kojim vas zadržava u poduzeću dok ne nađe odgovarajuću zamjenu.

Razlozi odlaska

Vrlo vjerojatno će vas pitati zašto odlazite. Ako ste već sa šefom ranije razgovarali o svojoj karijeri i tu vam se nisu pružile mogućnosti koje vas zanimaju, nećete morati puno objašnjavati – jednostavno ste dobili priliku raditi ono što želite.

Ponekad iznenada dođe ponuda koja se ne može odbiti, u tom slučaju objašnjenje također može biti takvo.

Vaši planovi

O vama ovisi želite li podijeliti vaše planove sa svojim šefom. Ovisno vašem odnosu odlučite želite li reći tko je vaš novi poslodavac.

Loš šef može biti spreman na svašta, čak i da nazove vašeg novog poslodavca i govori loše o vama i vašem ponašanju na poslu.

Ako postoji takva mogućnost, recite da ste se dogovorili s novim poslodavcem da je to povjerljivo dok ne počnete raditi. Svakako na razgovoru ćete se dogovoriti i o sljedećim koracima.

Otkazni rok

Kako dati otkaz

Korektno predložite barem onaj rok koji vam stoji u ugovoru o radu.

Zakon predviđa da otkazni rok, odnosno vremenski period između podnošenja ostavke i napuštanja radnog mjesta, traje mjesec dana.

Pokušajte završiti sve tekuće obaveze u tom periodu. Također, ako imate ne iskorištenog godišnjeg odmora, poslodavac vam mora omogućiti da ga iskoristite ili vam platiti isti.

Prijenos posla

Dogovorite sljedeći sastanak na kojem ćete razgovarati o statusu svih vaših projekata sa osobom/osobama koje će ih preuzeti.

Ne započinjite dugoročne radne zadatke i pripremite radno mjesto za vašu zamjenu. Ponudite se da obučite i uputite kolegu koji dolazi poslije vas u njegova zaduženja.

Uradite prigodan oproštaj s kolegama

Prije davanja otkaza razmislikte o svojim poslovnim ciljevima nakon toga

Ne zaboravite se pozdraviti s kolegama. Neka poduzeća imaju običaj održavati oproštajne proslave.

Minimum koji bi svakako trebali napraviti je poslati oproštajni e-mail u kojem obavještavate kolege o svom odlasku, zahvaljujete se na suradnji i ističete dobre trenutke i iskustva.

Kolegama s kojima usko surađujete trebate reći direktno, samo pripazite da je “priča” ista kao i za šefa. Ako već niste, napišite LinkedIn preporuke kolegama s kojima ste dobro surađivali. To će ih ugodno iznenaditi i ostat ćete im u dobrom sjećanju.

nemojte rušiti mostove za sobom

Pokušajte održati korektan odnos s Vašim bivšim poslodavcem i kolegama, jer su oni vaši poslovni kontakti i reference na koje se u budućnosti možete pozvati.

Svijet je mali, a vašu mrežu kontakata možete dodatno ojačati aktivnim poznanstvom s bivšim kolegama i nadređenima. Uvijek postoji mogućnost kako ćete se u poslovnim i privatnim odnosima često susretati i morati surađivati sa svojim bivšim suradnicima.

Ponašajte se tako da budete sigurni da ćete ostati u dobrim odnosima s bivšim kolegama i nadređenima, pošto postoji mogućnost da predstavnici vaše nove kompanije od njih traže mišljenje o vama kao kandidatu za novi posao.

Svakako da će vas, ako ostavite iza sebe loš utisak ugroziti poziciju kod svih novih poslodavaca.

Korisni savjeti

Nemojte davati otkaz na starom radnom mjestu sve dok nemate novu ponudu za novi posao ili poslovne ciljeve nakon davanja otkaza.

I zadnji dan na poslu dajte svoj maksimum u radu. Iako odlazite iz poduzeća, posao koji radite morate obaviti savjesno i odgovorno. Dovršite sve obveze i poslove koje ste započeli.

Ne govorite loše o tvrtki koju napuštate. Kako dobre, tako i loše informacije o tvrtki koju napuštate – zadržite za sebe. Ipak ste bili dio tog kolektiva i radili tu neko vrijeme.

Održavajte kontakte s bivšim suradnicima. Ako napuštate tvrtku, ne znači da morate raskinuti prijateljske odnose s kolegama.

Zamolite poslodavca za pismo preporuke, ako smatrate da ste ga zaslužili.

Kako napisati otkazno pismo

Otkazno pismo sastavite jednostavno, kratko i jasno te ga potpisanog predajte svom nadređenom. Bilo bi dobro da on bude prva osoba koja će to saznati, a ne da ispadne kako je to čuo od vaših kolega.

– Primjer otkaznog pisma –

Poštovani/a______________ (oslovite poslodavca prezimenom i pokažite mu poštovanje)
Molim Vas da uvažite ovu poruku kao obavijest o napuštanju moje pozicije__________ u poduzeću______________, dana______________(navedite datum prestanka radnog odnosa, u skladu s obaveznim otkaznim rokom).
Razlog zbog kojeg napuštam poduzeće je_____________( razloge odlaska niste dužni navoditi, ali ako se odlučite da ih ipak objasnite, nikako nemojte biti svadljivi, negativni ili agresivni)
Zahvaljujem Vam se na suradnji, ukazanom povjerenju, šansama i pruženim znanjima. Bila mi je čast raditi za Vas. Vama i vašem poduzeću želim puno uspjeha u budućnosti.
Voljan/a sam Vam preporučiti svoju zamjenu ili pomoći u obuci novozaposlenog.
S poštovanjem,____(vaše ime i prezime)

Čak i kada osobno dajete otkaz, ponesite sa sobom otkazno pismo i uručite je poslodavcu.

Izvor: netokracija.rs

PREPORUKA

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima