Kako registrovati firmu

Odlučili ste se pokrenuti vlastiti posao i sada se pitate kako registrovati firmu?

Na pravom ste mjestu jer ćemo vam u ovom članku dati upute za to, ali i za one koji žele ugase firmu

Prije svega, odlučite čime će se ta kompanija baviti, odnosno procijenite da li je posao koji biste obavljali kroz novootvorenu firmu isplativ i da li ste sposobni i profesionalni da se time bavite.

Koraci pri otvaranju firme

kako registrovati firmu
Kako registrovati firmu

Na početku odlučite da li ćete otvoriti kompaniju sami ili s nekim drugim.

Osigurajte potrebna sredstva kao osnivačku investiciju za otvaranje kompanije. Minimalna investicija je 250 eura, s tim da u roku od 2 godine morate uložiti još 250 eura.

Odlučite kako će se kompanija zvati, a zatim na veb lokaciji Agencije za privredne registre Srbije proverite da li već postoji kompanija sa istim ili vrlo sličnim nazivom.

Ako ime vaše buduće kompanije već nije “zauzeto”, rezervišite ga da ga neko drugi ne bi poduzeo dok ne izvršite daljnje potrebne radnje.

Ovisno o tome otvarate li firmu sami ili s nekim drugim donosite odluku o osnivanju ili ugovor o osnivanju (primjer možete pronaći na web stranici spomenute agencije).

Idite u izabranu banku, otvorite privremeni račun i uplatite osnovni depozit.

Popunite potrebne obrasce koje takođe možete preuzeti sa web stranice Agencije i platite naknadu u iznosu navedenom na web mjestu.

Otiđite kod Agencije, predajte zahtjev i u roku od najviše 7 dana dobit ćete rješenje kojim je vaša kompanija registrovana.

Za to vrijeme unajmite računovođu koji će u vaše ime izvršiti daljnji postupak.

kako registrovati firmu
Kako registrovati firmu

Napomena za osnivanje firme

Ako niste sigurni da sve navedeno možete učiniti sami, najbolje je unajmiti advokata.

On će vas svojim profesionalnim znanjem i iskustvom voditi kroz cijeli poces kako ne biste sa manjkavostima vaše registracije nosili i kada poslovanje počne i donese svoje izazove.

Kako ugasiti kompaniju

kako registrovati firmu
Kako registrovati firmu

Ako želite ugasiti kompaniju, trebali biste znati da je prvo potrebno da vaša kompanija nema dugovanja prema drugim pravnim i fizičkim osobama, kao i prema državnim agencijama.

Ako je sve u redu, neće biti problema, a mi vam pomažemo sa koracima kako ugasiti kompaniju.

Koraci gašenja kompanije

Potrebno je prvo donijeti odluku o likvidaciji kao osnivač preduzeća.

Zatim morate donijeti odluku o imenovanju likvidatora.

Tada je potrebno popuniti odgovarajuće obrasce koje možete naći na veb stranici Agencije za privredne register.

Kada donosite odluke, popunite obrasce i platite odgovarajuće naknade (čiji iznos možete vidjeti na web stranici), odnesite sve Agenciji i predajte.

Dobit ćete odluku da je vaša kompanija u likvidaciji, a to mora biti objavljeno na web stranici Agencije najmanje 60 dana.

U međuvremenu podmirite sve svoje povjerioce, nakon čega bi vaš računovođa trebao napraviti finansijski izvještaj o vašem poslovanju.

Po isteku ovih 60 dana potrebno je sačiniti izvještaj o provedenom postupku likvidacije, popuniti nove obrasce i zajedno sa finansijskim izvještajem knjigovođe i plaćenim naknadama dostaviti ga Agenciji.

Na kraju postupka, od agencije ćete primiti izvještaj da je vaša kompanija likvidirana.

kako registrovati firmu
Kako registrovati firmu

Napomena za gašenje kompanije

Ukoliko niste sigurni da gore navedeni postupak možete provesti u skladu s danim smjernicama, najbolje je unajmiti advokata.

On će vas profesionalnim znanjem i iskustvom voditi kroz čitav proces i omogućiti vam da vas od gašenja firme ne zaboli glava i da u amanet sa zatvaranjem ne ponesete još veće probleme od onih koje ste možda imali tokom rukovođenja poslovanja.

Ovakve i slične savjete možete potražiti na našem sestrinskom portalu Poslovni svijet na kojem postoji i biznis wikipedija sa stotinama poslovnih pojmova i savjeta. Na pomenutom sajtu donosimo i najnovije informacije vezane za podizanje povoljnih kredita Bosni i Hercegovini i regiji.

PREPORUKA

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima