Kako otpustiti radnika, a da ne boli glava

Svaka firma se, prije ili kasnije, susretne s time da nekog od radnika treba otpustiti. Razlozi tome mogu biti razni – od toga da je prestala potreba za njegovim angažmanom, pa do toga da njegov rad ili ponašanje nisu zadovoljili postavljene kriterijume. A evo kako otpustiti radnika, a da ne boli glava

Radnici su ljudi stoga se moramo zapitati kako korektno i profesionalno otpustiti radnika.

Kakvi god bili razlozi, jedno je sigurno – ova situacija nije prijatna

Davanje otkaza često nije prijatno onome ko otkaz upućuje, ali to ne mora biti slučaj. Međutim, za onoga ko taj otkaz dobiva, ona je gotovo uvijek neprijatna. Bez obzira da li je zaposleni možda želio da dobije otkaz, predvidio ga ili tome slično, razgovor u kom saopćavate nekome da više neće raditi za vas obično jeste obavijen velom neprijatnosti i to je u potpunosti normalno i očekivano.

Kako ćemo se nositi s tom neprijatnošću također je veoma važno pitanje i ima mnogo dodirnih tačaka s temom emocija. Jednostavno rečeno, ako nešto mora da se odradi, ma koliko bilo neprijatno, onda to treba i uraditi.

Zato ćemo sad proći kroz nekoliko smjernica u vezi s tim na koji način zaposlenom dati otkaz, na način koji će biti fer i koji, čak i ako ne bude svima sve po volji i mjeri (što je također očekivano i normalno), na kraju ipak možemo da kažemo da smo učinili to na korektan i profesionalan način.

Budite u potpunosti sigurni u svoju odluku

Ovo je zaista neophodan korak. Nemojte se predomišljati i svojim ponašanjem slati međusobno protivriječne poruke. Jasno je da možda ne možete da presječete i donesete odluku koja bi bila najpovoljnija za vaše poslovanje, ali neka vaše nedoumice ostanu vaše. U jednom trenutku svakako ćete odlučiti šta vam je činiti. Tek u tom trenutku, izvršite ono što je neophodno; nikako prije nego što odluka ne sazri. Jasno je da u ovoj fazi možete imati niz nedoumica i briga u vezi s tim da li donosite pravu odluku. Uzmite vremena koliko vam je potrebno i zatim odlučite u skladu s tim šta je najbolje za vaše poslovanje.

Odvojite vrijeme za razgovor

Nemojte situaciju napraviti takvom da se razgovor o otkazu svede na jednu jedinu rečenicu u kojoj to saopćavate svom zaposlenom, žureći (stvarno ili ne) na sljedeći sastanak. Moguće je da ćete imati potrebu da što prije pobjegnete iz situacije, ali nemojte to činiti; ostanite u njoj. Izdvojite vrijeme u kom ćete zaposlenom reći šta su razlozi zbog kojih je potrebno da napusti vaš tim.

kako korektno i profesionalno otpustiti radnika
Kako otpustiti radnika, a da ne boli glava

Ma šta stajalo iza vaše odluke da ga otpustite, bilo bi poželjno da s tim budete u potpunosti iskreni. Na taj način, ukazujete poštovanje vremenu koje je on proveo radeći za vas, ali mu istovremeno nudite i dragocjene povratne informacije, koje mu mogu biti od velike pomoći u daljoj karijeri.

Neka se razgovor odvija u četiri oka

Osim ako ne postoje neki realni razlozi da razgovoru o otkazu prisustvuje još neko, obavite ga nasamo za zaposlenim. Ako to uradite pred publikom, odnosno pred drugima, može djelovati kao da želite da im pošaljete određenu poruku. Čak i ako želite, to nije način. Zato takav razgovor treba da se odvija iza zatvorenih vrata, isključivo između vas i zaposlenog o kom je riječ. Nakon razgovora, možete obavijestiti svoje zaposlene o tome šta se dogodilo.

Na taj način, spriječit ćete mnoštvo pretpostavki, glasina, nagađanja i ostalih uobičajenih stvari koje zahvate kolektiv u ovakvim situacijama. Ako vi izađete pred ostatak tima i informišete ih o promjeni koja je nastala, znat će da nemate ništa da krijete od njih i da je situacija „čista“, jer nema razloga da ne bude. To u najvećoj mjeri zavisi upravo od vas.

Bez „gorućih“ osjećanja

Nemojte obavljati razgovor o otkazu sa zaposlenim kada ste pod utjecajem emocija, posebno ako su one snažne. Sačekajte najprije da emocija prođe. Ako budete, na primer, bjesni tokom razgovora, nećete moći da procjenite sve važne aspekte situacije. Osim toga, vaša odluka ne samo da može djelovati impulsivno, već zaista takva može i biti.

kako korektno i profesionalno otpustiti radnika

Kako biste bili sigurni u svoju odluku, ostavite je da neko vrijeme „odstoji“ – pristupite joj kada se utisci poslože i, na taj način, njeno izvršavanje ne bi trebalo da bude praćeno snažnim emocijama. Ako i bude, uvijek možete odabrati da se ne vodite prisutnom emocijom, već onime što vam je zaista važno u tom trenutku.

Saslušajte drugu stranu

Nemojte samo vi govoriti, slušajte drugu stranu. Čak i ako ste vi inicijator razgovora, nakon što izložite šta imate, dajte prostora svom zaposlenom da kaže šta on ima i saslušajte ga. Možete dobiti važne informacije – njegov pogled na situaciju, koju vam možda ne bi ni iznio da nije dobio baš ovakvu priliku. Ako njega obuzme emocija – na primer, naljuti se, rastuži, rasplače – dajte mu par minuta da se smiri i vratite fokus na sadržaj razgovora, to jest na ono što se tokom njega odvija i što mu je svrha.

Budite iskreni i otvoreni

Ova situacija, iako je neprijatna, zahtjeva otvorenost, iskrenost, pa i asertivnost, zato budite iskreni i otvoreni. Nije vam se dopadalo kako je obavljao posao? Recite. Samo, nemojte da ovo bude prvi put da zaposleni kome dajte otkaz čuje vaše primjedbe na njegov rad i postignuće. Zato je potrebno, mnogo prije tačke u kojoj dođe do otkaza, da imate otvorenu komunikaciju s ljudima koji čine vaš tim.

kako korektno i profesionalno otpustiti radnika

Ako se vodite tim principom, onda će i ovaj razgovor biti takav. Otvoreno recite razloge za svoju odluku. Međutim, to ne znači da bi trebalo da budete grubi, netaktični ili neprijatni. Uostalom, probajte da se stavite u njegovu situaciju i razmislite na koji način bi vam bilo u redu da se ovaj razgovor odvija a da ste vi s druge strane stola.

Ponudite svoje preporuke…

Ponudite svoje preporuke ali samo ako zaista možete stati iza njih. Nemojte nuditi preporuke kako biste umanjili svoj potencijalni osjećaj krivice ili pokušali situaciju da ublažite. Ako ste nezadovoljni radom zaposlenog i to je razlog zašto mu dajete otkaz, onda je potrebno da on to zna (kao što je rečeno, i prije samog otkaza), pa stoga nemojte nuditi preporuke ako će one sadržati laži ili „isfeniranu“ istinu.

Nijedna od ovih stvari ne može garantovati da situacija davanja otkaza neće biti neprijatna. Čak i ako je zaposleni taj koji daje otkaz, potrudite se da se i o tome porazgovara, iskreno i otvoreno. Imajte na umu da je ta osoba bila deo vašeg tima, vaše vizije i svega onoga što je ključno za vašu firmu. Ma koliko uloga tog zaposlenog u sprovođenju vizije možda bila mala, on je ipak svoje vrijeme i energiju ulagao u ono što se od njega tražilo. Prema tome, neka i ovaj finalni korak saradnje bude u saglasnosti s poštovanjem ka tom vremenu i energiji. Čak i ako oni nisu bili dovoljni.

Bez obzira na razloge, ovo je situacija koja ipak šalje poruku i ostatku vašeg tima – poruku o tome koliko ih uvažavate, čak i onda kada je došlo vrijeme da se vaši putevi raziđu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima