Treba vam nova web stranica? Savjeti za autore novih web stranica

Mnogo pitanja vrti se po glavama novih i ambicioznih blogera o tome kako treba voditi web stranicu. Nova web stranica je veoma nepredvidljivo mjesto, te ako ne poznajete osnove SEO optimizacije i pisanja teksta za blog teško da možete ostvariti bilo kakav uspjeh. Zbog toga bi vam preporučili da u prije otvaranja i kupovine domene za novu web stranicu naučite šta je to SEO optimizacija, kao ona funkcioniše i kako je što bolje izvesti.

Novac vam ne bi trebao biti prioritet

Nova web stranica odnosno autor nove web stranice ne bi se trebao brinuti za novac u samom početku odnosno novac mu ne bi trebao biti prioriter jer da budemo iskreni novca u samom početku i nema. Jedini fokus bi trebao biti da pišete što kvalitetnije tekstove koji će privući pažnju Google – a i tek tada možete se nadati novcu i početi zarađivati.

Za sami početak prioritet vam je da se što bolje rangirate na rezultatima Google pretraživanja odnosno da uz pomoć što bolje SEO optimizacije dođete na prvu stranicu rezultata Google pretraživanja.

Izvršite razna istraživanja

Također bilo bi pametno da prije početka samog pisanja tekstova provedete određeno istraživanje ključnih riječi kako bi Nova web stranica rangirala bolje na tražilicama. Naime ključne riječi igraju presudnu ulogu u uspjehu vašeg teksta, te vam preporučujemo da što više fokusa stavite baš u ove riječi.

Jedan od najboljih alata za istraživanje i predviđanje koje su to ključne riječi popularne, a koje ne je Google Keywords. Sjajna aplikacija koju nam nudi Google besplatno je idealan alat koji vam može poslužiti da predvidite budućnost i nadolazeće rendove,  te na taj način ostvarite bolji uspjeh. Imajte na umu da nova web stranica prvo treba steći određeni autoritet i da neće odmah odlično rangirati.

Autori novih web stranica i blogova bi također trebali čitati i istraživati, pored ključnih riječi čitajte tekstove vaše konkurencije i pratite na koji način oni koncipiraju i objavljivaju svoje tekstove. Analizirajte koji su ključni dijelovi teksta koje treba da predstavite pri vrhu teksta i koja tematika je trenutno popularna. Razmislite kako vi možete doprinijeti toj tematici i po čemu se baš vi razlikujete od konkurencije.

Također bilo bi poželjno da istražite koje je najbolje vrijeme objavljivanja kako bi dobili što više posjeta i bili dostupniji publici te kako bi nova web stranica što prije krenula primati posjetu.

person using a mac book pro
Photo by Vlada Karpovich on Pexels.com

Budite drugačiji

Pisanje tekstova za stranice nije ni malo lagan posao i to je posao koji nije zahvalan i koji vam neće dozvoliti da stanete, ako želite ostati konkurentni morate konstatno pisati i donositi novi sadržaj na tržište. Pisanje tekstova za stranice zasniva se na tome da budete drugačiji, ponudite nešto novo tržištu i da vas tržište zapamti na osnovu vaše kreativnosti.

Recimo da kreirate sportski blog i da se opredijelite za određenu vrstu sporta, sada je na vama da istražite vašu konkurenciju i da provjerite šta se piše i kako se piše. Pisanje tekstova za stranice mora biti unikatno i nikada nemojte da pišete isti sadržaj kao i vaša konkurencija provjerite komentare na njihovim stranicama, te razmislite o pisanju tekstova koji će zadovoljiti potrebe korisnika.

Bez obzira što vaša web stranica odnosno blog nije velik i nije sigurno da li ćete dobijati posjete morate da težite ka sadržaju koji vaša konkurencija nema da se probijete. Veoma je jednostavno pisati najave i rezime određene utakmice, ali veoma je teško napisati zanimljivu biografiju ili istražiti veliki broj podataka, te ih primjeniti kako bi uporedili dva velika kluba.

Slična je i situacija kada je riječ o modnim ili poslovnim blogovima, uvijek ciljate na sadržaj koji nije prisutan u velikim količinama kako bi se izdvojili. Kada rijetku temu spojite sa određenom dozom ličnosti i kreativnosti vaš tekst će sigurno primjetiti Google i početi da ga reklamira. Zapamtite da Google ne voli kopirane riječi tako da u samom početku zaboravite na kopiranje tuđeg i bacite se na kreaciju vlastitog sadržaja. Pisanje tekstova za stranice nije jednostavno i potrebno je ozbiljno pristupiti istraživanju, prije samog pisanja teksta.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima