back to top

Kako se odvija postupak otkaza ?!

Otkako nam je kriza došla u goste, otkaz nije nešto što se dešava samo „nekom tamo“ koga možda poznajete ili ne poznajete

Otvaraju se i zatvaraju firme, uvodi se evropski radni standard sa nevjerovatnim radnim vremenom i domaćim minimalcima, stvara se tempo koji malo ko može da podnese. 

Zbog svega toga radnici se često i mijenjaju, smjenjuju se, odustaju od tromjesečnog neplaćenog probnog rada, a oni koji izdrže tempo, pristaju da rade za sitan novac. Ako imate tu nesreću da baš u vašoj firmi postoji višak radne snage, a vi niste ničiji kum, sestrić, bratić ili poltron neke stranke, onda pročitajte tekst. Čak i u otkazu imate neka prava koja poslodavac uglavnom pokuša da vam uskrati, nadajući se da ili ne znate ili ne smijete. Otkrivamo vam kako se odvija postupak otkaza.

Kako se odvija postupak otkaza
Kako se odvija postupak otkaza

Dobijate pismeno obavještenje

Prije otkaza, poslodavac vas pismeno obavještava da bi vam posao mogao prestati ili da biste mogli dobiti otkaz. Poslodavac je dužan da vas obavijesti o razlozima i da vam pruži priliku da riješite problem, ako to ovisi o vama. Razdoblje između te obavijesti i odluke o otkazu trebalo bi biti oko 3-6 mjeseci.

Dostavljaju vam otkazni dokument

Otkaz vam se dostavlja u pisanom obliku i lično, a u izuzetnim slučajevima poslodavac ga šalje na vašu kućnu adresu. Ako vas nije mogao kontaktirati i lično vam predati otkaz ili ako ste odbili prihvatiti otkaz, poslodavac će odluku o otkazu objaviti na oglasnoj ploči. U tom slučaju vaš otkaz počinje teći osam radnih dana od dana obavijesti.

U slučaju da ste dobili pismenu odluku o otkazivanju, trebate je potpisati i staviti datum kada ste je primili, ako datum nije unijet.

Dobro prekontrolišite otkazni dokument

Činjenica da ste dobili pismenu odluku o otkazu ne znači da je dokument u potpunosti u skladu sa zakonom. Pažljivo ga pročitajte, razmislite jesu li razlozi za otkaz opravdani i provjerite postoji li na kraju pouka o pravnom lijeku.

Lijek je obavijest o pravnim mogućnostima koje su vam na raspolaganju u slučaju da otkaz smatrate nepravednim ili nezakonitim.

Kako se odvija postupak otkaza
Kako se odvija postupak otkaza

Isplata dugovanja ukoliko prihvatite otkaz

Od trenutka kada ste prihvatili odluku, vaša radna obaveza je gotova, a poslodavac vam je dužan isplatiti sva dugovanja u roku od mjesec dana. Dugovi koje vam poslodavac duguje su neisplaćene plate, nagrade, naknade, otpremnine i eventualno novčana naknada za neiskorišteni godišnji odmor.

Nieskorišteni godišnji odmor 

Ako zbog otkaza ili odluke poslodavca niste iskoristili godišnji odmor, tada se možete dogovoriti s poslodavcem da prvo iskoristite godišnji odmor, a zatim da raskinete radni odnos ili da vam u potpunosti isplatite neiskorišteni godišnji odmor ili da sastavite potvrdu o neiskorištenom godišnjem odmoru, pobrinut će se da taj godišnji koristite sa svojim sljedećim poslodavcem.

Ova treća varijanta za vas je medvjeđa usluga u suštini, jer o odmoru ne stignete ni razmišljati kada ispočetka prolazite proces dokazivanja na novom poslu. Da ne spominjemo koliko će se ova odluka svidjeti novom poslodavcu, odnosno neće odmah da znate.

Prijava na Biro za zapošljavanje

Nakon otkaza, sa ovkerenom radnom knjižicom i ostalim dokumentima, idete u nacionalnu službu za zapošljavanje (Biro za zapošljavanje) i tamo ćete se ponovo prijaviti. O vrsti otkaza zavisi hoćete li imati pravo na odštetu/naknadu od države ili ne.

Kada je otkaz nepravedan ili nezakonit?

Vratimo se “pravnom lijeku”. Ako iz bilo kojeg razloga mislite da je otkaz nepravedan ili nezakonit, imate nekoliko rješenja. Zbog toga je izuzetno važno da otkazni dokument jako dobro proučite i možda se čak posavjetujete sa nekim ko poznaje materiju ili sa pravim advokatom.

Otkaz je nezakonit ako ste otpušteni zbog bolovanja, godišnjeg, porodiljskog odsustva. Također je protuzakonito ako se kao razlog otkaza navedu vaš angažman u štrajku ili sindikatu zaposlenih, vaša nacionalnost, spol, jezik, invalidnost. 

Također je nezakonito ako poslodavac kao faktore otpuštanja navede neke faktore koji su u kompaniji potpuno nepoznati, ali su “zvučni” u nekom drugom kontekstu. To može biti spomen pravila kompanije i ispunjavanje norme, ako u kompaniji ne postoje pravila ili norme.

Kako se odvija postupak otkaza
Kako se odvija postupak otkaza

Kome se obratiti za pravnu pomoć – sud i inspekcija

Prvo je potrebno ići na sud. Možete se obratiti sudu najkasnije 90 dana nakon uručenja obavijesti i podnijeti tužbu. Uz tužbu koju ste podnijeli, potrebno je dostaviti i kopije drugih važnih dokumenata koji se odnose na vaše zaposlenje.

Nakon suda, možete sastaviti i izvještaj Inspektoratu rada. Možete se obratiti i inspekciji ako ste “radili ilegalno”, ali pod uslovom da je firma u kojoj ste radili legalna. Izvještaj Inspektoratu rada podnosi se usmeno pred inspektorom koji sačinjava zapisnik ili u pisanoj formi. Ponesite sa sobom sve potrebne dokumente. Vaš identitet u izvještaju ostaje “tajna” između vas i inspekcije, tj. vaš poslodavac nikada neće moći saznati da ste ga prijavili. 

Ne postoje anonimne prijave, jer svoje podatke morate ostaviti u svakoj inspekciji i svakoj prijavi, ali inspekcija ih je dužna čuvati. Pored toga, inspekcija ne smije ni poslodavcu reći da li je to neko uopšte prijavio.

Kada očekivati odgovor?

Od trenutka vašeg izvještaja, Inspektorat će ispitati informacije i dokaze u roku od 15 dana do mjesec dana i obavijestiti vas o rezultatima. To može potrajati i duže ako je sjedište kompanije u drugom gradu ili ako inspektorima treba više vremena da utvrde sve činjenice. Inspektori će poslodavcu napisati prekršajnu ili krivičnu prijavu zbog bilo kakve nepravilnosti i obavijestiti sva ostala tijela pogođena utvrđenim kršenjima. Za svaku nepravilnost poslodavca mogu kazniti novčano, i to po svakom pojedinačnom prekršaju.

Inspekcija će vas na vrijeme obavijestiti o svojoj konačnoj odluci, a vi ćete njihove odluke priložiti uz tužbu koju ste već podnijeli sudu ili ćete napisati drugu tužbu. O tome se obratite advokatu. Ako nemate novca za pravnu zaštitu, savjet možete potražiti u besplatnim pravnim službama. Naći ćete ih uglavnom u zgradi opštine svakog grada ili ćete tamo naći informacije o drugim besplatnim pravnim uslugama.

Kako se odvija postupak otkaza
Kako se odvija postupak otkaza

Šta kada se utvrdi nezakonitost otkaza?

Ako Inspekcija rada zaključi da ste nezakonito otpušteni, mogu naložiti poslodavcu da vas vrati na posao, ako tako želite. Pritom će vam poslodavac isplatiti zaostale plate koje ste propustili od otkaza. Ako se ne želite vratiti na posao, poslodavac će vam ponovo isplatiti naknadu dok sud ne donese konačnu odluku. Ti se “detalji” razlikuju od slučaja do slučaja, ali suština je ista – poslodavac vam duguje novac. Koliko – ovisi o pojedinačnom slučaju.

Korisni savjeti

  • Ne idite linijom najmanjeg otpora ako znate da ste u pravu. Nećete ništa izgubiti pokušavajući se zaštititi zakonom, a puno toga možete dobiti.
  • Ne slušajte komentare poput zakona koji štiti poslodavca, jer su potpuno netačni. Zakon o radu možete pronaći na Internetu, pa ćete ga sami provjeriti.
  • Ne pristajte na nezakonite i ponižavajuće radne uslove. Imate neka prava koja vam niko ne može uskratiti, zato ih se ne odričite.
Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima