Kako da na pravi način uposlite svoj LinkedIn profil

Ako se koristi na pravi način, LinkedIn profil je efikasan alat za generisanje novih poslovnih prilika i njegovanje poslovnih odnosa

Mnogi korisnici poslovne društvne mreže LinkedIn još uvijek doživljavaju kao jedno veliko lovište. Tu lovci na posao traže bolje prilike, dok lovci na talente traže nove zaposlene. Pored ove neosporne uloge, LinkedIn može da bude mnogo više od toga. Ako se koristi na pravi način, to je efikasan alat za generisanje novih poslovnih prilika i njegovanje poslovnih odnosa.

U prilog tome govori i istraživanje Wall Street Journala koje ukazuje da 41% malih preduzeća smatra, iz sopstvenog iskustva, da ova mreža pruža velike mogućnosti za generisanje novog posla.

linkedin profil
LinkedIn profil

Šta bi trebalo da uradite da bi LinkedIn postao vaša reprezentativna vizit karta?

Optimizujte svoj LinkedIn profil

SEO je termin koji se najčešće koristi kada govorimo o optimizaciji sadržaja na web stranicama. Ukoliko SEO uključite i u kreiranje i održavanje LinkedIn profila potencijalni klijenti mogu lakše da vas pronađu pretraživanjem na Google-u. Sam LinkedIn ima više od milijardu pretraga godišnje, a prema nekim istraživanjima 87% kupovina počinje pretraživanjem. Podatak koji ne treba zanemariti.

Kako da optimizujete profil?

Uključite ključne riječi u naslov, sažetak, opis poslova koje obavljate, ali i u preporuke tako da se mogu naći pretraživanjem.

Aktivno učestvujte u grupama

Istraživanje LinkedIna kaže da je prosječan korisnik član 7 grupa, a sve to su vaši klijenti, saradnici, influenseri i konkurenti. Svi oni koriste grupe kao vezu sa Linkedin zajednicom. Redovno učestvovanje u grupama plasiranjem sadržaja koji nije nužno promotivan povećava mogućnost povezivanja sa drugim kompanijama, distributerima i medijima.

Promovišite blog na LinkedInu

Kompanija Technorati izvještava da 31% klijenata reaguje na tekstove koje pročita na kompanijskim blogovima. Zato ima smisla objavljivati članke na svom blogu i dodatno ih dijeliti na LinkedInu. Tekstovi tako dolaze do većeg broja pratilaca i na taj način vaša poslovna poruka može da bude podeljena u okviru njihovih mreža. Blog jeste alat za umrežavanje putem sadržaja i pomoći će vam u izgradnji kredibiliteta.

Obezbijedite preporuke i pisma podrške

Pođite od svog ličnog iskustva. Kada odlučujete o kupovini nekog proizvoda preko neke od, za to specijalizovanih, domaćih ili svjetskih platformi, uvijek ćete pogledati ocijene kupaca i pročitati komentare. Isto to rade i vaši klijenti. Preporuke i pozitivni utisci koje vaši saradnici ili klijenti dijele na vašoj stranici utiču na odluke o kupovini potencijalnih klijenata i na izgradnju reputacije.

linkedin profil
LinkedIn profil

Koristite video zapise, slajdove, intervjue

Najveći uticaj možete da ostvarite koristeći sposobnost LinkedIna da dijeljenjem primjera iz prakse, razmišljanja i istraživanja budete relevantni. Jednostavan i vrlo koristan način je i upotreba SlideSharea. Kreiranjem i dijeljenjem sadržaja koji je zanimljiv utičete na to da vaši pratioci postanu angažovani zagovornici i promoteri vaše kompanije. Daljim dijeljenjem proširuju vaš globalni domet i uticaj. Veoma je bitno da sadržaj bude raznolik i dostupan u različitim formatima kao što su SlideShare poslovne prezentacije, blog postovi, infografici, webinari, podkastovi i drugi video snimci kako bi privlačni ciljanoj publici.

I za kraj savjet koji ustvari treba da stoji na samom početku. 49,5% LinkedIn profila nije završeno, što znači da se neće pojaviti prilikom pretrage. Baš kao i kod prodaje bilo kog drugog proizvoda ili usluge tako ni svoj kredibilitet ne možete „prodati“ ako je nezavršen. Zato provjerite i podesite svoj profil kako biste videli brze i merljive rezultate.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima