Izračunavanje Podznaka U Horoskopu

Podznak je i kod nas sve popularniji a izračunavanje podznaka možete uraditi samostalno tvrde astrolozi.

U astrologiji kod nas je u vrhu popularnosti ipak još uvijek takozvani Sunčev znak, znak vašeg rođenja.

Ovan, Bik, Blizanci ili neki drugi znak u horoskopu daju vam svakako neke osnovne karakterne osobine i sklonosti.

Vjerovatno drugi po značaju u natalnoj karti je podznak ili ascendent, dok je treći vaš Mjesečev znak. Riječ dolazi od riječi “ascendent” ili “ascendere” a znači “uspinjati se”.

U engleskom jeziku susrećemo se i sa oblikom riječi “ascendant”. Websterov rječnik opisuje ga kao ‘stanje ili pozicija od dominantne važnosti ili jačine’.

podznak i izračunavanje podznaka -određivanje podznaka u horoskopu
računanje podznaka

Šta je podznak u horoskopu

ASCENDENT ili kako ga mi zovemo “podznak”, alat je za dodavanje nove boje našoj astrološkoj slici, prizma kroz koju bi duša voljela da projicira Sunčeve kvalitete.

Izražavanje vlastite ličnosti može se kontrolirati psihom, emocijom i umnom snagom, ali može i postojati kao kombinacija sva tri navedena elementa. Usklađena osoba je izbalansirana na tom osnovu.

Ako je Sunce naša duša i osobnost, a Mjesec u horoskopu predstavlja srce i osjećaje, onda je ascendent izgled, naše tijelo i lice, ponašanje, ophođenje i predstava koju bismo željeli da drugi vide o nama.

Podznak je u suštini i s tehničke strane gledano, horoskopski znak koji se nalazio na istoku u trenutku rođenja.

On je veoma važan za analiziranje zašto osoba pokazuje baš te osobine koje možda nisu tipične za njen glavni horoskopski znak, zašto baš tako izgleda ili se ponaša na određeni način u nepoznatom društvu.

Podznak govori više o onome što bismo željeli da budemo nego što zaista iznutra jesmo. Govori o našim planovima, životnim sektorima – određujući položaj svih ostalih važnih polja horoskopa.

podznak i izračunavanje podznaka -određivanje podznaka u horoskopu
Izračunavanje Podznaka U Horoskopu

Odredite samostalno

Odredite podznak koristeći tabele koje se nalaze malo niže. Ova tabela za određivanje podznaka će raditi samo za osobe koje su rođene u zemljama koje koriste srednje evropsko vreme.

Treba da znate tačno vreme rođenja i datum rodjenja. PRIMER: Ako ste rođeni ujutru u 7:40 datuma 14. MARTA, u tabeli pronađite mesec MART i uzmite njegovu drugu kolonu 11.-20.( od 11-tog do 20-tog Marta).

Sada nađite časovni interval ( u ovom slučaju to je 7:15 do 7:50 ) dakle u podznaku ste OVAN. Tabela podznaka u horoskopu neće uvek moći da pruži 100% preciznosti.

Razlog je taj što ne uzima sve relevatne podatke (na primer geografska širina i dužina mesta rođenja, imajte to u vidu pri izračunavanju ).

Za neke osobe vreme rođenja će biti između 2 intervala (npr.5.Mart u 11:25h, tada nije moguće precizno odrediti uz pomoć tabele podznak Blizanci ili Rak) ali je po nekoj logici bliže recimo Blizancima.

Tabela podznaka u horoskopu

Sve što trebate znati

Podznak (Ascendent-simbol.png, Asc ili As) je horoskopski znak i stupanj koji raste na istočnom horizontu u određeno vrijeme i na određenom mjestu.

Prema astrološkoj teoriji, nebeski fenomeni odražavaju ili određuju ljudsku aktivnost prema principu “kako je gore, tako je i ispod”. Tako astrolozi vjeruju da podznanje označava budnu svijest čovjeka, na isti način na koji pojava Sunca na istočnom horizontu označava zoru novog dana.

Budući da je podznak specifičan za određeno vrijeme i mjesto, za astrologe to znači individualno okruženje i uvjete koje je osoba dobila tijekom svog odrastanja, kao i okolnosti svog djetinjstva. 

Iz tog razloga, astrolozi vjeruju da je podznaku također stalo do toga kako se osoba naučila predstavljati svijetu, osobito u javnosti i u neosobnim situacijama. 

Za astrologe, u nekim okolnostima, može funkcionirati kao štit ili maska ​​za zaštitu istinske prirode osobe. Funkcionira kao sučelje između mnogih razina osobnosti i vanjske stvarnosti. Astrolozi vjeruju da znak također ima snažan utjecaj na fizički izgled i opće zdravlje ljudi.

Smatra se podznakom od velike važnosti u svim astrološkim školama, jer zapravo služi kao filter kroz koji se izražava sve u horoskopu – uključujući Sunce i Mjesec. 

Većina astrologa vjeruje da podznak, a posebno planeti na njemu ili unutar nekoliko stupnjeva od podznaka imaju utjecaj jednak ili snažniji od Sunca i Mjeseca. U Jiotišu (hinduistička astrologija) podznak je bez sumnje najučinkovitiji i najvažniji element karte.

poslovni horoskop vodolija
Izračunavanje Podznaka U Horoskopu

Historija podznaka u horoskopu

A ako su babilonski astronomi promatrali stvarno vrijeme porasta znakova, u preživjelim tekstovima na glinenim pločama nema posebnog spomena podznaka. 

Do 3. stoljeća prije Krista Egipćani su vidjeli porast specifičnih zvjezdica kako bi identificirali uzlazni znak i dobili približno vrijeme noći, a to se odražava u nazivu koje su Grci kasnije dali podznaku: horoskop ili “oznaka sata” “. Horoskopi u smislu “znakova” i “roskopia” promatranje znakova “korišteni su u grčkom rukopisu Ptolomejeva Tetrabiblosa.

Kako pravilno izračunati podznak

Podznak se može pronaći u prvoj astrološkoj kući i označen je presjekom ekliptike. Da biste izračunali svoj podznak, morate znati gdje ste rođeni, kao i datum i vrijeme kada ste rođeni.

Možete koristiti mrežni kalkulator ili kućnu tablicu za izračun kutova ekliptike u vrijeme vašeg rođenja, zajedno s zemljopisnom širinom vašeg mjesta rođenja. 

Nakon što dobijete sve potrebne informacije, imate točno ono što vam je potrebno za izračun vašeg podznaka i saznajte više o sebi.

poslovni horoskop ribe
Izračunavanje Podznaka U Horoskopu

Dugi i kratki uspon

Budući da je Zemljina osa nagnuta u odnosu na ekliptiku, znakovima nije potrebno toliko vremena da pređu istočni horizont. 

Na ekvatoru postoji vrlo mala razlika (Ribama, Ovnu, Djevici i Vagi potrebno je malo manje vremena od ostalih znakova), ali kako se čovjek udaljava od ekvatora, pojavljuju se sve veće razlike.

Na sjevernoj hemisferi znakovima Jarca, Vodenjaka, Riba, Ovna, Bika i Blizanca potrebno je mnogo manje vremena nego teoretski dva sata da pređu istočni horizont, dok znakovima Raka, Lava, Djevice, Vage, Škorpiona i Strijelca potrebno je mnogo duže od dva sata do. Na primjer, na zemljopisnoj širini Pariza, Francuska:

 • Ribama i Ovnu treba samo jedan sat da pređu istočni horizont (to se naziva duljina uspona ili jednostavno kao uspon znaka)
 • Vodenjak i Bik imaju uspon od jednog sata i petnaest minuta
 • Jarac i Blizanci imaju uspon od jednog sat i pedeset minuta
 • Rak i Strijelac imaju uspon od dva sata i trideset minuta
 • Lav i Škorpion imaju uspon od dva sata i četrdeset minuta
 • Djevica i Vaga imaju uspon od dva sata i četrdeset pet minuta
kako doći do para
Izračunavanje Podznaka U Horoskopu

Na višim geografskim širinama te razlike postaju još izraženije. Na geografskoj širini Sankt Peterburga, Rusija:

 • Ribe i Ovan imaju uspon od trideset pet minuta
 • Vodolija i Bik imaju uspon od četrdeset pet minuta
 • Jarac i Blizanci imaju uspon od jednog sata i dvadeset pet minuta
 • Rak i Strijelac imaju uspon od dva sata i četrdeset minuta
 • Lav i Škorpion ima uspon od tri sata i petnaest minuta
 • Djevica i Vaga imaju uspon od tri sata i dvadeset minuta

Astrolozi vjeruju da su razlike u brzini uspona znakova važne. U mnogim sustavima kuća kuće mogu postati vrlo velike kada pokrivaju Vodenjake, Ribe, Ovnove i Bikove, jer se iz perspektive promatrača sjeverne hemisfere može vidjeti da su ti znakovi mnogo manji.

Neki astrolozi, poput Richarda Nollea, vjeruju da je prevladavanje podznakova u Raku do Strijelca (poznatih kao zapadni znakovi) simbolički izraženo orijentiranim karakterom složenog ili civiliziranog društva kakvo je danas na sjevernoj hemisferi, ali se nikada nije razvilo u ekvatorijalne ili južne umjerene geografske širine.

Gdje su istočne (Jarac preko Blizanaca), podznakovi su jednako ili češće orijentirani prema pojedincima.

Na južnoj hemisferi obrnuti su dugi i kratki usponi. Na primjer, na zemljopisnoj širini Concepcion, Čile:

 • Ribe i Ovan penju se za dva sata i trideset minuta
 • Vodenjak i Bik penju se za dva sata i dvadeset pet minuta
 • Jarac i Blizanci penju se za dva sata i petnaest minuta
 • Strijelac i Rak se penju za dva sata
 • Škorpion i Lav penju se za jedan sat i trideset pet minuta
 • Vaga i Djevica se penju za sat i petnaest minuta
poslovni horoskop vodolija
Izračunavanje Podznaka U Horoskopu

Učinak polarne astrologije

U Arktičkom i Antarktičkom krugu, na približno 66 ° sjevernih i južnih geografskih širina, stupanj ekliptike postaje kružan. 

Na primjer, ako Sunce uzme taj stupanj, ono neće ni izaći ni zaći, već će 24 sata ležati na horizontu. Kako se krećemo prema većim geografskim širinama, sve više i više stupnjeva ekliptike neće se dizati niti postavljati sve dok se na sjevernom polu polovica stupnjeva ekliptike ne podigne iznad horizonta i nikada ne postane podznak. 

Stoga izostavljanje ekstremnih geografskih širina iz većine kućnih tablica zbog dodatne složenosti izračuna podznakova znači da na tim geografskim širinama nema podznaka. 

To je, naravno, netočno, ali još uvijek postoji granica stupnja koja se može popeti na ekstremnim geografskim širinama i daljnja granica stupnja koja se može formirati u vremenskim sustavima.

Učinak podznaka u horoskopu

Nekoliko je čimbenika koji utječu na to koliko jaka ili slaba može biti sila u tablici.

Prvo, općenito se vjeruje da što je bliže početku znaka, to je jači pad znaka. To je zato što će većina prve kuće pasti u taj znak. Ako podznak kasni u znaku, većina prve kuće će pasti u sljedeći znak, čime će oslabiti učinak moći znaka.

koje talente posjedujete
Izračunavanje Podznaka U Horoskopu


Smatra se da je podznak jači kad je sunce u slabom položaju na karti. Na primjer, tradicionalno se vjeruje da je Sunce u slabijem položaju kada se postavi na dno karte, u blizini imum coeli ili IC. 

To je zato što je Sunce doslovno bilo s druge strane zemlje kada se subjekt rodio, skriveno od pogleda.

Prema nekima, Sunce također može biti slabije ako se ne promatra, drugim riječima, ako ne čini glavne aspekte (konjukcija, opozicija, trigon, kvadrat ili sekstil) na drugim planetima. Prema drugim astrološkim opažanjima, nevidljivost Sunca i planeta pokazuju veći učinak nego inače i slobodniji su.


Sunce u znaku koji je presretan, što znači da nema jastuka u kući, također može biti slabije i na takvoj karti staviti veći naglasak na uspon i vrhunac solarne kuće.


Drugi faktor povezan s učinkom podznaka je teorija da ljudi postaju sve sličniji svom znaku sunca nakon otprilike 29 godina, kako stare i postaju samopouzdaniji, jer sunce daje osnovnu energiju ega i samopoštovanje, pa mogu imati manje trebaju se predstaviti. 

Također se teoretizira da kada napredni podznak prijeđe na sljedeći znak, slabi utjecaj natalnog podznaka.

poslovni horoskop vodolija
Poslovni horoskop Vodolija

Planeti i podznaci

Dodali su važnost planetima u natalnoj karti zbog njihovog odnosa prema podznaku. Planet koji vlada astrološkim znakom podznaka naziva se vladar karte i za njega se kaže da je od posebne važnosti. 

Tako će, na primjer, ako je znak uzlaznog znaka Blizanci, Merkur će biti vladar karte i tako “postaviti ton” za grafikon na nekoliko načina.

Osim toga, planet najbliži podznaku, posebno smješten u prvoj kući, obično se naziva planet u usponu i ima posebno značenje na karti. 

Međutim, ako je planet u dvanaestoj kući vrlo blizu (unutar jednog ili dva stupnja) podznaku, tada se umjesto toga može reći da je planet u usponu. 

Ako je planet zapravo u konjunkciji s podznakom (unutar istih stupnjeva kao i podznak), tada postaje od vitalnog značaja za utjecaj na osobnost, u mjeri u kojoj je važan koliko i Sunce. 

poslovni horoskop ribe
Poslovni horoskop Ribe

Vrste podznakova

Učinak podznakova varira ovisno o načinu karaktera u koji se stavljaju. Odnose se na kvalitetu dijela sezone u kojem nastupaju.

Kardinalni podznaci

Ovan, Rak, Vaga i Jarac kardinalni su znakovi. Utjecaj ovih znakova na podznak naglasak je na inicijativi, asertivnosti i donekle vodstvu.

Fiksni podznaci

Bik, Lav, Škorpion i Vodenjak su fiksni znakovi. Utjecaj ovih znakova na podznak naglasak je na stabilnosti, ustrajnosti i predanosti.

Promjenjive podmornice

Blizanci, Djevica, Strijelac i Ribe su promjenjivi znakovi. Utjecaj ovih znakova na podznak naglasak je na prilagodljivosti, spretnosti, promjeni i fleksibilnosti.

Elementi podznaka

Što se tiče klasifikacije znakova prema četiri klasična elementa (vatra, zemlja, zrak i voda), podznak može biti:

Vatreni podznak

Vatreni znakovi Ovna, Lava i Strijelca odlikuju se energijom, entuzijazmom i optimizmom. 

Kad je vatreni znak u porastu, vanjski način je prijateljski, nekritičan i dobro raspoložen, što takve ljude čini dobrim vođama i menadžerima odnosa s javnošću. 

Obično šalju prijateljske, ali profesionalno kompetentne signale koji izazivaju prijateljski i prilično poštovan odgovor drugih. Ravni ovan postaje dobro organiziran, blago vojni, što ga čini pogodnim za bilo koju vrstu vojne ili državne službe. 

Lav u usponu ima dostojanstven i prilično formalan način koji ulijeva povjerenje; dok predstavnici Strijelca imaju vedar, ugodan i prilično duhovit vanjski način koji odgovara svim vrstama poučavanja, osposobljavanja i javnog govora.

Zemljani podznak

Bik, Djevica i Jarac obično se smatraju mirnima i otpornima na stres. Utjecaj zemljanog znaka čini ljude materijalnijima, rezerviranijima i sabranijima, oni ne pokazuju emocije i mogu biti ili izgledati hladno. Upravo se taj učinak najmanje očituje u znaku Bika. 

Svaki od podznakova zemlje obično je štedljiv i dobro planira stvari unaprijed.

poslovni horoskop rak
poslovni horoskop rak

Zračni znak

Zračni znakovi Blizanaca, Vaga i Vodenjaka zapaženi su po komunikacijskim vještinama. Kad je zračni znak u porastu, subjekt je prijateljski nastrojen i društven, ali i neovisan i pomalo udaljen. 

Blizanac je stalno zaposlen, potpuno angažiran u nekoj vrsti žongliranja, s barem desetak aktivnosti u pokretu u bilo kojem trenutku. 

Vaga za podizanje Vaga zaposlena je poslovnim shemama kojima je često potrebna pomoć zemljišnog partnera kako bi ih postigle. Vodenjak stvara prekrasne planove za sebe ili druge, a neke od njih može i ispuniti.

poslovni horoskop vaga
Izračunavanje Podznaka U Horoskopu

Vodeni podznak

Vodeni znakovi Raka, Škorpiona i Riba poznati su po emocijama, intuiciji i osjećaju. Kad je u pitanju vodeni znak, subjekt će sakriti svoje prave osjećaje i ima snažnu potrebu zaštititi se od svijeta koji ga okružuje. 

Ono što vidite često nije ono što dobijete od vodenog žiga. Drugim riječima, signali koje šalju svjesno ili nesvjesno biraju se za učinak. 

Rakovi izgledaju ćudljivo i korisno te se dobro snalaze u svakoj situaciji koja zahtijeva taktičnost. Škorpioni mogu upotrijebiti mnogo različitih oblika maskiranja s ljudima koje ne poznaju, a jedan od omiljenih im je uvreda. 

Ribe izgledaju mekane, nježne, požrtvovne, a ponekad čak i bespomoćne, ali to ne znači da ste doista takvi, jer će se jako boriti za ono što misle da je ispravno. Ribe su također poznate po tome što su vrlo emotivne i najintimnije od dvanaest likova.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima