back to top

Marketinški rječnik

Marketinški rječnik je skup marketing pojmova koji se koriste u svakodnevnom poslovanju i komunikaciji unutar marketinške zajednice širom svijeta.

Marketinški rječnik kojeg predstavljamo u nastavku je preuzet sa sajta agencije pisalica.com čije usluge svakako preporučujemo. Marketinški rječnik je lako koristiti jednostavnim klikom na dugme iznad ovog teksta otvorit ćete abecedni sadržaj rječnika.

Naravno, uvijek možete koristiti i opciju “traži” unutar svog preglednika ili jednostavno scrolati stranicu dok ne pronađete pojam koji vas zanima. Svakako preporučujemo da koristite i naš poslovni leksikon.

A:

A/B TESTIRANJE
Eksperiment u kojem se naprave dvije verzije iste stranice, oglasa ili newslettera s ciljem otkrivanja koja verzija donosi više konverzija.

ABOVE THE LINE (ATL) MARKETING
ATL obuhvaća one marketinške aktivnosti koje nemaju točno definiranu ciljnu skupinu, a čiji se primarni cilj odnosi na jačanje svijesti o brendu i to kroz duži period. Zbog široke baze koju obuhvaća, učinci takvih marketinških aktivnosti ne mogu se efikasno mjeriti. Primjeri ATL aktivnosti su televizija, radio, web banneri, novine, plakati i sl.

ADMINISTRATOR
U odnosu na društvene medije, ovaj se izraz obično koristi za osobu koja upravlja računom društvenih medija.

AFFILIATE MARKETING
Affiliate marketing se odnosi na promociju proizvoda ili usluga na određenom web mjestu, od strane affiliate partnera. Zapravo partneri upućuju potencijalne kupce na određenu web stranicu ili blog i ako dođe do kupnje tih proizvoda ili usluga, oglašivač (vlasnik web stranice ili bloga) nagrađuje affiliate partnera određenom provizijom.

A.I.D.A.
Marketinški model AIDA je akronim za A – Attention (pažnja), I – Interest (interes), D – Desire (želja), A – Action (akcija). Predstavlja korake koji se koriste u oglašavanju kako bi se unaprijedila prodaja proizvoda ili usluga na način da se ciljanom kupcu ili potrošaču privuče pažnja, zatim da mu se potakne interes, stvori želja, i na kraju, potakne akcija.

Akcija je obično narudžba ili kupnja. Postoje i drugi modeli, no ovaj je najčešći. Ponekad marketinški stručnjaci ovom akronimu dodaju S – Satisfaction (zadovoljstvo), koje u društveno prihvatljivom marketingu igra vrlo važnu ulogu.

ALT-TEXT
Alternate text je atribut koji dodajemo fotografiji u HTML-u. Tražilicama tako pomažemo objasniti što se nalazi na fotografiji (jer algoritam ne može sam protumačiti slike). Također, alt text je koristan kada se fotografija iz nekog razloga ne prikazuje na web stranici.

ANALITIKA
Analitika ili web analitika područje je koje istražuje statističke podatke vezane uz izvedbu web stranica. Podaci dobiveni analitikom koriste se za procjenu i poboljšanje online strategije.

API (Application Program Interface)
Skup određenih pravila i specifikacija koje programeri koriste kako bi se mogli služiti servisima ili resursima operacijskog sustava, ili pak druge složene aplikacije.

API definira standardne biblioteke rutina (funkcije, procedure, metode), strukture podataka, objekata i protokola za razmjenu informacija između dva sustava.

APLIKACIJA
Aplikacija je program ili softver koji vam omogućuje obaviti određeni zadatak, kao što su, na primjer, online promocije ili integracija online trgovine s profilom društvenih medija.

AUTOMATIZACIJA
Ovaj se postupak odnosi na korištenje aplikacije ili softvera za obavljanje određenih zadataka automatski, umjesto da se rade ručno. Kod e-mail automatizacije pojam se odnosi na izradu algoritma koji će u sklopu alata za izradu e-mail kampanja, automatski slati novom “stanovniku” e-mail liste pripadajuće (unaprijed pripremljene) marketinške sadržaje.

Cijela ideja automatizacije je poslati pravu poruku pravom korisniku u pravo vrijeme, vodeći se principom prodajnog lijevka, a da pritom osoba koja radi e-mail marketing ne mora više ručno slati kampanje jednom kada je cijeli sustav postavljen.

AŽURNOST MAILING LISTE (LIST HYGIENE)
Odnosi se na ažuriranje prikupljenih mailing listi u smislu uklanjanja onih pretplatnika koji se odjave s mailing liste. Ili pak uklanjanje onih koji ne otvaraju svoje primljene mailove, odnosno onih neaktivnih.


B:

B2B (Business to Business)
Odnosi se na vrstu elektroničkog poslovanja između dvije ili više tvrtki koje dijele ili razmjenjuju informacije, robe, servise ili usluge.

B2C (Business to Consumer)
Podrazumijeva poslovne aktivnosti između tvrtke i krajnjeg korisnika (kupca). Prodaja proizvoda ili usluga kupcima preko Interneta najčešći je oblik B2C odnosa.

BELOW THE LINE (BTL) MARKETING
BTL obuhvaća one marketinške aktivnosti koje su usmjerene prema točno definiranoj ciljnoj publici. Sukladno njihovim demografskim, geografskim, dobnim ili interesnim karakteristikama.

Kako su takve marketinške aktivnosti zasnovane na podatcima, njihovi rezultati su lako mjerljivi. BTL marketing naziva se još i „jedan na jedan marketing“ zbog izravnog kontakta s postojećim i potencijalnim potrošačima.

Kao primjer BTL marketinga može se navesti email marketing, marketing putem društvenih mreža, organizacija nagradnog natječaja, skidanje besplatnih brošura.

BLOG
Nekada poznat kao weblog, blog je informativna web stranica koja se sastoji od zapisa ili postova, koji se obično prikazuju kronološkim redoslijedom. Za razliku od statičnih web-lokacija, blogovi omogućuju interakciju, s mogućnošću pisanja komentara ispod svakog posta, što blogove čini jednom od vrsta web stranica društvenih medija.

BLOGGER
Blogger je osoba koja objavljuje sadržaj i upravlja blogom.

BODY E-MAILA
Body e-maila obuhvaća glavni dio emaila. Dakle, on sadrži tekst poruke, slike i privitke koji su priloženi u samom emailu.

BRENDING
U marketingu, brendiranje (markiranje) se obično definira kao proces stvaranja jedinstvene slike o proizvodu. Brending uključuje različite tehnike oglašavanja koje korisnicima omogućuju prepoznati proizvod, povezivanje s određenom slikom, s krajnjim ciljem povećavanja razine lojalnosti.

BUYER PERSONA
Buyer persona je izmišljeni, općeniti prikaz idealnog kupca. Riječ je o svojevrsnoj formuli koja će vam pomoći bolje shvatiti svoje kupce i olakšati im put do kupnje vaše usluge ili proizvoda.

C:

CMS
CMS (eng. Content management system) je sustav koji omogućuje upravljanje sadržajem web stranice, od dodavanja i uređivanja kategorija, do stilizacije teksta za blog. Najpoznatiji CMS sustavi su: WordPress, Joomla, Drupal, MODx i drugi.

CONTENT / SADRŽAJ
Sadržaj je informacija koja prenosi priču, dijeli relevantne podatke i objašnjava nešto korisnicima na mreži. Različite vrste sadržaja, poput pisanog sadržaja, slika i videozapisa mogu se dijeliti putem društvenih medija.

CONTENT MARKETING / SADRŽAJNI MARKETING
Sadržajni marketing odnosi se na vrstu mrežnog marketinga koji je usmjeren na razvoj sadržaja za web stranicu i taj se sadržaj kasnije koristi za promociju web stranice, bez obzira na vrstu promocije. Postoje različite vrste sadržaja, kao što su pisani sadržaj, slike, audio ili video itd.

COPYWRITER / CONTENT WRITER
Iako se radi o dva različita zanimanja, često ih utjelovljuje jedna osoba. Dok copywriter piše primarno vrlo kreativne i prodajne tekstove, content writer kreira sadržaj za web stranice, od opisa kategorija i proizvoda pa do blog članaka.

Želite li da vaša web stranica ima tekstove koji će prodavati, biti dobro optimizirani za tražilice, ali i razumljivi vašoj publici, svakako angažirajte osobu koja će znati kako napisati sadržaj za web.

CPA (Cost per Action)
Pojam CPA se isto spominje i kao Pay per Acquisition te Cost per Conversion. Predstavlja online model naplate oglašavanja prilikom kojeg ćete platiti samo određenu akciju koju poduzme korisnik. To može biti broj prikazivanja oglasa, broj klikova na oglas ili broj konverzija, tj. prodaje proizvoda ili usluge.

CPC (Cost per Click)
Isto znan kao Pay per Click (PPC) predstavlja model naplate online oglasa prilikom kojeg ćete platiti unaprijed definiranu cijenu pojednom kliku na oglas. Dakle, ako je definirana cijena jednog klika 0,80 kn, a tijekom kampanje na oglas je kliknuto 477 puta, tada ćete tu online kampanju platiti 381,60 kn.

CPM (Cost per Mile) – CPT (Cost per Thousand)
Predstavlja trošak u online marketingu koji ćete platiti za 1.000 prikazivanja vašeg oglasa.

CR (Conversion Rate)
Postotak korisnika koji su poduzeli određenu akciju koju ste vi postavili kao cilj. To može biti prijava na newsletter, download nekog PDF-a, poslani upit za proizvod ili uslugu, kupnja na web trgovini.

CTA (Call to Action)
Predstavljaju sve online linkove na webu, u e-mailu, newsletteru, online oglasima kojima se pozivaju korisnici da kliknu na određeni link. Mogu biti tekstualni ili u obliku grafičkog elementa (Button) i sadrže riječi koje pozivaju na akciju, kao što su: “pročitaj više”, “pošalji upit”, “nauči sada”, “prijavi se danas”, “kupi”…

CTR (Click Through Rate)
Postotak korisnika koji su kliknuli na određeni link (poveznicu) u odnosu na ukupan broj korisnika koji su link samo vidjeli, bilo da se radi o webu, newsletteru ili nekom drugom obliku online oglasa.

CRM (Customer Relationship Management)
To je sustav koji upravlja svim informacijama i interakcijama s potencijalnim ili stvarnim kupcima tvrtke. Bilježi sve telefonske pozive, e-mail poruke, bilješke, aktivnosti kupaca na društvenim mrežama i druge informacije o interakciji između tvrtke i kupaca.

CRO (Conversion Rate Optimization)
Optimizacija koja omogućuje povećanje postotka posjetitelja web stranice koje ste uspjeli pretvoriti (konvertirati) u kupce.

CUSTOMIZATION / PRILAGODBA
Prilagođavanje je proces mijenjanja ili prilagođavanja nečega prema određenim standardima ili dizajnu. U smislu društvenih medija, prilagodba se odnosi na proces prilagodbe profila društvenih medija kako bi se stvorio prepoznatljiv profil.

CSS (Cascading stylesheet)
“Stilski jezik” koji se upotrebljava u web dizajnu, a koji se rabi za opis prezentacije dokumenata napisanog pomoću HTML jezika. Zapravo, u njemu se definira izgled i veličina fonta, naslovi, odlomci, poravnanje slika i drugih objekata unutar web stranice.

WordPress je najpopularniji CMS na svijetu

D:

DELIVERABILITY
E-mail koji se može dostaviti, odnosno onaj koji se može isporučiti na zadanu adresu.

DM (Direct Message)
Personalizirana poruka koju možete poslati preko Twittera nekoj drugoj osobi.

DNS (Domain Name Server)
Server koji prepoznaje i usmjerava internet preglednik kada u njega upišete određenu web adresu pretvarajući slovne oznake u IP adrese i obratno.

DOMENA
Naziv web stranice, odnosno njezina adresa, zove se domena. Ima je svaka web stranice, a izgleda ovako: www.”naziv-domene”.com. O nastavku iza naziva web stranice (.com, .ba, .rs .hr, .eu, .me i sl) ovisi cijena koju ćete godišnje plaćati za zakup adrese. Te cijene kreću se od 40-ak do 625 kn + PDV. Domena s nastavkom .hr je najskuplja.

E:

E-MAIL MARKETING
E-mail marketing je vrsta online marketinga gdje se proces promocije web stranice provodi putem e-mail kampanje. Komunikacija s klijentima i potencijalnim klijentima obavlja se putem e-pošte.

ESP (Email Service Provider)
Tvrtka koja vam omogućuje korištenje e-mail servisa ili vam pruža uslugu e-mail marketinga.

EMAIL SHARES
Broj pojedinih emailova koji su podijeljeni putem društvenih mreža.

F:

FTP (File Transfer Protocol)
Protokol koji se koristi za prijenos datoteka između dva umrežena računala pri čemu je jedno računalo server (poslužitelj), a drugo računalo je klijent koji se spaja na server.

G:

GDN (Google Display Network)
Predstavlja mrežu obuhvaćenu onim web stranicama koje su potpisale ugovor s Google-om i time dopustile prikazivanje Google-ovih oglasa na istima.

Google Display mreža, oglašivačima omogućuje oglašavanje na različitim portalima i web stranicama, dok istovremeno vlasnicima portala i web stranica pruža brigu o oglasnom prostoru.

Na Google Display mreži prikazuju se slikovni oglasi koji se nameću korisnicima, bez da su zatražili njihovo prikazivanje.

GSN (Google Search Network)
Predstavlja grupu povezanih web stranica čiji se oglasi prikazuju u rezultatima pretraživanja. D

akle, na Google Search mreži prikazuje se tekstualni oglasi u trenutku podudaranja ključne riječi koja je definirana od strane oglašivača te pojma kojeg korisnik upisuje u pretraživač.

Samim time, oglasi prikazani na Google Search mreži ciljaju one korisnike koji su i zainteresirani za traženi proizvod ili uslugu.

Google Display Network je najpopularnija oglašivačka mreža na svijetu

H:

HARD BOUNCE
Email poruka nije isporučen zbog toga što je adresa primatelja nevažeća, naziv domene ne postoji ili zbog toga što je poslužitelj primatelja blokirao email.

HASHTAG
Hashtag je riječ ili fraza kojoj prethodi znak (#). Obično se koristi na društvenim medijima za označavanje poruka ili postova po temama. Ako kliknete hashtag na društvenim medijima, vidjet ćete sve označene poruke pod tim hashtagom.

HOSTING
Pojednostavljeno rečeno, hosting je usluga zakupa prostora na Internet poslužitelju (serveru). Hosting agencija kod koje kupujete hosting i domenu ponudit će vam nekoliko vrsta hosting paketa, ovisno o veličini podataka koje pohranjujete na web stranici.

Bolji hosting za vas znači više mjesta na serveru i bolju brzinu očitavanja web stranice. Ima li vaša web stranica/web shop puno fotografija, svakako zakupite veći hosting paket.

HTML (Hyper Text Markup Language)
Standardizirani prezentacijski jezik koji se koristi za izradu web stranica. Hipertekst dokument stvara se pomoću HTML jezika. HTML jezikom se oblikuje sadržaj i stvaraju se hiperveze (linkovi) u hipertext dokumentima.

HTTP (HyperText Transfer Protocol)
To je protokol, odnosno skup pravila koja se koriste za prijenos hipertekstualnih dokumenata (web stranica) između dva računala. HTTP se zasniva na arhitekturi klijenta i poslužitelja.

Radi tako da računalo “A” (klijent) uspostavlja vezu s računalom “B” (poslužitelj) i šalje zahtjev za nekim sadržajem. Poslužitelj prima zahtjev te traženi sadržaj šalje klijentu.

Najčešće traženi sadržaji su HTML dokumenti, odnosno web stranice.

Dobar hosting je preduvjet za dobar sajt ili online trgovinu

I:

IBL (Inbound Link)
Link (poveznica) koji s drugih web stranica vodi na vašu web stranicu. Što više takvih linkova imate, bit će vam bolja pozicija prilikom pretraživanja na tražilicama.

IM (Instant Messaging)
Oblik online komunikacije u realnom vremenu pomoću poruka između dvoje ili više korisnika. Poruke osim teksta mogu sadržavati i slike, emotikone, status korisnika (odsutan, aktivan, ne ometaj… ). Napredniji alati mogu poslužiti i za razmjenu datoteka pa čak i za video poziv.

INFLUENCE / UTJECAJ
U marketingu društvenih medija, utjecaj se definira kao sposobnost koja mora utjecati na mišljenje ljudi unutar mrežne zajednice. Također se može nazvati autoritetom.

INFLUENCER
U internet marketingu influencer je osoba, obično bloger, koji uživa visoku razinu utjecaja u određenom sektoru. Utjecatelji se smatraju stručnjacima u svom području pa njihovo mišljenje uvelike vrednuje mrežna zajednica.

INTERAKCIJA
Interakcija na društvenim medijima odnosi se na korisnike društvenih medija koji uspostavljaju vezu pomoću različitih opcija dostupnih na tim društvenim medijima, kao što su sviđanje, dijeljenje, komentiranje, praćenje, retweeting itd.

INTERNET MARKETING
Internet marketing, koji se još naziva i online marketing, jest marketing koji koristi internetske medije, kao što su web stranice, online oglašavanje, društvene medije itd, s ciljem promicanja biznisa i stvaranja potencijalnih kupaca.

IP (Internet Protocol Address)
Svako računalo ili uređaj spojen na Internet dobiva jedinstvenu brojčanu uznaku – IP adresu te koristi Internet Protocol za komunikaciju. Ta brojčana oznaka može biti trajno ili privremeno dodijeljena nekom uređaju.

internet marketing
Internet marketing obuvata sve vidove digitalnog oglašavanja

K:

KATEGORIJE WEB STRANICE
Ono što mi poimamo pod web stranicom zapravo je skup manjih web stranica. Da bi se osoba koja dolazi na vašu web stranicu lakše snalazila, sve manje stranice posložene su u kategorije.

Tako svaka glavna web stranica ima kategorije poput: naslovne stranice, o nama, usluga, referenci, kontakt obrasca i, ponekad, bloga.

KEYWORD / KLJUČNA RIJEČ
Keyword je riječ ili fraza koja se koristi za opisivanje sadržaja web stranice. Ključne se riječi koriste u različitim vrstama internet marketinga, kao što su SEO, plaćeno oglašavanje itd.

KLJUČNE RIJEČI
Ključne riječi jedan su od najbitnijih elemenata u optimizaciji web stranica. To su riječi i fraze koje se koriste za traženje informacija na Googleu i ostalim tražilicama, one koje korisnik utipka kako bi dobio niz rezultata i našao najkorisniju informaciju za svoj upit.

Tražilice pronalaze najkvalitetnije stranice za zadane ključne riječi za svaki takav upit, a cilj SEO optimizacije jest postaviti što više stranica određenog weba na vrh rezultata pretrage kako bi dobio što više posjetitelja preko upita za određenu grupu ključnih riječi koje su tematski vezane za sadržaj weba. Izgradnja linkova link building je najbolja metoda dolaska na vrh Googla.

KONVERZIJA
Konverzija je naziv u internet marketingu za pretvaranje posjete web stranici ili određenoj web stranici u određenu, željenu akciju. Konverzija je najvažniji element uspjeha u okviru internetske kampanje i predstavlja njen konačni cilj.

Primjeri konverzija: slanje upita preko kontakt forme, upis u newsletter listu, skidanje cjenika ili nekakvog PDF materijala, kupnja proizvoda.

ključna riječ seo
Ključna riječ je najbitniji element za SEO optimizaciju vašeg sajta

L:

LEAD
Lead je svaki kontakt koji potencijalno vodi do prodaje. To može biti individualna osoba ili organizacija koja izražava zainteresiranost za proizvode ili usluge neke tvrtke.

LEAD GENERATION / GENERIRANJE LEADOVA
Proces generiranja potencijalnih klijenata, putem različitih oblika internet marketinga, uključujući marketing društvenih medija, zove se generacija leadova.

M:

MARKETING
Marketing je profitabilno zadovoljenje potreba. Predstavlja dinamično područje poslovne ekonomije koja počiva na tržišnoj razmjeni.

Za ostvarenje postavljenih ciljeva potreban nam je pametan MARKETINŠKI MIKS, često nazivan 4P (5P).

Predstavlja specifičnu kombinaciju elemenata koji se koriste za istovremeno postizanje ciljeva poduzeća i zadovoljenje potreba i želja ciljnih tržišta. Sastoji se od četiri osnovne varijable koje je grupirao E. Jerome McCarthy. Varijable 4P: proizvod, cijena, promocija, prodaja i distribucija.

MOBILE-FRIENDLY
Ovaj pojam se obično koristi za dizajn web stranica. Mobilna web stranica je web stranica kojoj korisnici mogu pristupiti s bilo kojeg mobilnog uređaja, a da to ne ometa korisničko iskustvo.

Kako pobijediti u marketingu i prodaji
Marketing miks obuhvata sve alate koje ćete koristiti za promociju svog biznisa. Često je kombinacija offline i online oglašavanja

O:

OGLAŠAVANJE
Oglašavanje je jedna vrsta komunikacije kojoj je svrha informiranje, obavještavanje potencijalnih kupaca o proizvodima ili uslugama. Reklame kao način oglašavanja sadrže činjenice, informacije i uvjerljive poruke o onome što reklamiraju.

Danas se za oglašavanje većinom koriste masovni mediji kao što su: televizija, radio reklamiranje, filmovi, časopisi, novine, internet, plakati, pa čak i video igre.

Razne reklame (kod nas i drugdje u svijetu) možemo naći i na prijevoznim sredstvima (tramvajima, autobusima, automobilima…), autobusnim i tramvajskim stanicama itd.

Oglašavački materijal se stavlja gdje ga vaša ciljana publika najlakše može uočiti.

ONLINE PRISUTNOST
Online prisutnost odnosi se na prisutnost na internetu, kako bi se omogućilo online korisnicima da vas pronađu. Osim kroz web stranicu, upravljanje računima društvenih medija dobar je način za uspostavljanje online prisutnosti.

ONLINE PROMOCIJA
U smislu društvenih medija, online promocija je proces organiziranja online aktivnosti kako bi se promovirala vaša web stranica ili proizvod. Različite vrste online promocija na društvenim medijima uključuju distribuciju kupona, besplatan download, organiziranje sadržaja itd.

OPTIMIZACIJA WEB STRANICE
Search Engine Optimization (SEO) ili optimizacija web stranice za tražilice ili pretraživače, logično, bavi se pozicioniranjem web stranica na tražilicama poput Googlea, Yahooa, Binga. Cilj optimizacije je povećati konkurentnost web stranice pomoću ključnih riječi i relevantnih tekstova, da bi se ona pokazivala na što boljim pozicijama prilikom pretraživanja.

ORGANSKI DOSEG
Ukupan broj jedinstvenih korisnika koji su vidjeli vašu web-lokaciju ili post s neplaćenom distribucijom naziva se organski doseg.

seo optimizacija
SEO optimizacija web stranice je najučinkovitiji oblik digitalnog marketinga jer donosi najveći povrat novca

P:

PERSONALIZACIJA
Personalizacija se odnosi na proces prilagodbe nečega prema specifičnim potrebama. Personalizacija je pristup koji se preporučuje u društvenim medijima, osobito u e-mail marketingu, jer vam omogućuje uspostavljanje veze s društvenim sljedbenicima ili pretplatnicima e-pošte.

U e-mail marketingu, personalizacija označava poruku izrađenu za točno određenog korisnika.

Ovakvim načinom komunikacije klijentu se daje do znanja da ga poznajete, vjerojatno poznajete njegove potrebe te želite da se u komunikaciji osjeća određena razina povezanosti.

PLAĆENI DOSEG / PAID REACH
Ukupan broj jedinstvenih korisnika koji su vidjeli vašu web-lokaciju ili post putem plaćene distribucije naziva se plaćeni doseg.

PLATFORMA
Platforma je računalni sustav na kojem se pokreće aplikacija.

PLUG-IN
Plug-in, plugin ili priključak vrsta je softverskog dodatka koji se integrira na web stranicu radi novih funkcija koje ta web stranica dosad nije imala. Na primjer, postoje plug-inovi za upisivanje adrese zadobivanje newslettera, za optimizaciju web stranice, za prikazivanje adrese tvrtke na Google mapi i slično.

POST / OBJAVA
Post se ponekad naziva ažuriranjem statusa na društvenim medijima. Postoje različite vrste postova, ovisno o vrsti sadržaja koji se dijeli u postu, a obuhvaćaju tekstualni post, link vezu, fotografski post

i sl.

POZICIONIRANJE
U internet marketingu pozicioniranje se odnosi na položaj web stranice na stranicama s rezultatima tražilice. Budući da stranice postavljene na vrhu rezultata dobivaju više posjeta, pozicioniranje je važna aktivnost internet marketinga.

PREDLOŽAK / template
Popularno nazvan još i tema web stranice. Riječ je o vizualnom konceptu web stranice koji možete nabaviti gotov (npr. na WordPress platformi) ili angažirati programere i dizajnere da ga za vas osmisle i izrade (tzv. custom web stranice). Prva opcija koštat će vas od 0 do 500-tinjak kuna, a vaša web stranica bit će gotova u roku od dva tjedna. Druga opcija je originalna, ali zato i skuplja – izrada će vas koštati od 10.000 do 50.000 kuna.

PRODAJNI LIJEVAK (eng. sales funnel)
Prodajni lijevak jedan je od osnovnih marketinških pojmova koje bi trebao razumjeti svatko tko se bavi prodajom.

Naime, radi se o sljedećem. Svaka osoba koja dolazi na web stranicu nije spremna odmah kupiti – osoba A je tek čula za proizvod, osoba B zna za proizvod, ali se još nije odlučila, osoba C zna što želi kupiti i traži proizvod kako bi ga što prije stavila u košaricu.

Svaka od tih osoba nalazi se u različitim fazama prodajnog lijevka. Ovo treba imati na umu prilikom izrade vaše web stranice jer biste u suprotnom napadnom prodajom mogli izgubiti one posjetitelje koji još nisu spremni kupiti, a takvih je više od 90%.

Prodajni lijevak – sales funnel je proces kroz koji prolazi vaš potencijalni kupac do konačne prodaje

R:

RANKING / RANGIRANJE
Ovo se odnosi na položaj na stranicama s rezultatima tražilice. Budući da se položaj tražilice temelji na različitim kriterijima koji utječu na rangiranje, važno je slijediti smjernice za tražilice kako biste poboljšali rang i promovirali svoju web stranicu u rezultatima pretraživanja.

REACH / DOSEG
online marketingu doseg je definiran kao broj ljudi koji mogu vidjeti vašu online kampanju. Kada je riječ o društvenim medijima, doseg je definiran kao broj ljudi koji su mogli vidjeti vaš post, tj. broj osoba do kojih ste došli putem aktivnosti objavljivanja u društvenim medijima.

RESPONZIVNI DIZAJN
Responzivni web dizajn (RWD) je dizajn web stranice prilagođen uređaju (veličini ekrana) na kojem se ona očitava, na primjer, desktopu, tabletu i mobitelu. Kako više od 80% osoba u Hrvatskoj najprije neki proizvod ili uslugu pretražuje na internetu putem mobitela, svaki web koji ne želi sa svoje web stranice otjerati tu publiku trebao bi imati responzivan dizajn.

ROI
Povrat ulaganja, obično poznat kao omjer profitabilnosti. To je zapravo korist koju je investitor postigao kroz ulaganje. ROI je usporedba dobiti koju ste uspjeli ostvariti i početne investicije.

S:

SEARCH ALGORITHM / ALGORITAM ZA PRETRAŽIVANJE
Algoritam pretraživanja je računalni program koji pretraživači koriste prilikom traženja tragova ili signala, što im omogućuje da korisnicima dostave relevantne rezultate pretraživanja.

SEARCH RESULTS / REZULTATI PRETRAŽIVANJA
Rezultati koje prikazuju tražilice nakon što je online korisnik izvršio upit za pretraživanje nazivaju se rezultati pretraživanja i prikazuju se na stranici s rezultatima tražilice, tj. SERP.

SEGMENTACIJA
Segmentacija liste primatelja je tehnika kojom razdvajate primatelje e-mailova u grupe te svakoj grupi šaljete e-mail drugačijeg sadržaja. Segmentacija vam može pomoći u prenošenju prave poruke ciljanoj publici koja će najbolje prihvatiti istu poruku. Načini na koje možete grupirati ljude ovisi o vama i vašoj vrsti poslovanja. Grupirati ih možete po: geografskoj lokacija, interesu, aktivnosti/neaktivnosti, uslugama koje ih zanimaju i tako dalje. Segmentacija liste je vrlo koristan alat kojime se na bolji način može doprijeti do ciljanih klijenata, a da opet ne bombardirate ostale klijente nepotrebnim e-mailovima.

SEM
Search engine marketing je vrsta internet marketinga gdje se web stranica promovira putem tražilica, koristeći i neplaćene (SEO) i plaćene (PPC) metode.

SEO
Optimizacija tražilice je vrsta internet marketinga gdje se rangiranje web stranice poboljšava pomoću neplaćenih metoda.

SERVER
Naziva se još poslužitelj, poslužnik. Server je namjensko računalo ili program koji priključen na mrežu omogućuje određene radnje/servise ostalim računalima na mreži, poput slanja i primanja podataka. Najjednostavniji primjer servera je onaj koji spaja nekoliko računala na isti printer, dok web shopovi i tvrtke imaju veliko računalo/server koje im omogućuje brzu i sigurnu protočnost podataka.

SHARING / DIJELJENJE
Dijeljenje se odnosi na ponovno ažuriranje statusa, prethodno već objavljenog od određenog korisnika društvenih medija ili ponovnim objavljivanjem web stranice objavljene na web mjestu.

SLIJETNA STRANICA/eng. landing page
Landing page može biti bilo koja stranica na vašoj domeni, odnosno web stranici. To je stranica na koju svjesno dovodimo naše potencijalne kupce sa željom da izvrše neku radnju. Zato svaka landing stranica treba imati samo jedan cilj. Recimo da je vaš cilj skidanje edukativne e-knjige o nekom proizvodu. Na Facebook ste postavili oglas o toj knjizi. Kada osoba klikne na Facebook oglas, taj oglas odvest će je na vašu slijetnu stranicu na kojoj će biti navedene prednosti vaše edukativne knjige i gumb za akciju (call to action), odnosno za skidanje e-knjige.

SMM / SOCIAL MEDIA MARKETING
Marketing društvenih medija je vrsta online marketinga koji koristi web stranice društvenih medija za promicanje biznisa, povećanje prometa i generiranje potencijalnih klijenata.

SNIPPET
Snippet je skup tagova koji se koriste s ciljem da se na najprecizniji način pretraživačima objasni što se to zapravo nalazi na tvojoj web stranici ili e-mailu / newsletteru.

SOCIAL FOLLOWER
U smislu društvenih medija, sljedbenik je netko tko se pretplati na vaš račun društvenih medija klikom na gumb za praćenje ili pretplatu sadržaja. Na taj način osoba koja postaje društveni sljedbenik obaviještena je o svakom društvenom ažuriranju objavljenom na računu društvenih medija koji slijedi.

SOCIAL MEDIA / DRUŠTVENI MEDIJI
Društveni mediji su vrsta web stranice koja korisnicima omogućuje stvaranje i dijeljenje sadržaja te druženje i komunikaciju s drugim korisnicima.

SOCIAL MEDIA ENGAGEMENT / ANGAŽMAN DRUŠTVENIH MEDIJA
Angažman društvenih medija odnosi se na mogućnost angažiranja korisnika društvenih medija da poduzmu određenu radnju, kao što su sviđanje, dijeljenje, komentiranje, posjećivanje web stranice, preuzimanje datoteke, prijava itd.

SOCIAL MEDIA PRESENCE / PRISUTNOST DRUŠTVENIH MEDIJA
Prisutnost društvenih medija odnosi se na čin predstavljanja na društvenim mrežama. Osim stvaranja profila društvenih medija, prisutnost društvenih medija također se odnosi na aktivnost na društvenim medijima, redovito objavljivanje ažuriranja statusa, pravovremeno reagiranje korisnicima društvenih medija itd.

SOCIAL MEDIA PROFILE / PROFIL DRUŠTVENIH MEDIJA
Svaki društveni medijski sadržaj vam omogućuje izradu računa društvenih medija ili profila društvenih medija, gdje stvorite svoju online prisutnost, promovirate svoje poslovanje i stupate u interakciju s vašim sljedbenicima. Neke društvene mreže imaju zasebne račune za pojedinačne korisnike i tvrtke, kao što su Facebook i Google+, dok drugi ne, kao što je Twitter.

SOFT BOUNCE
E-mail poruka nije isporučena zbog toga što je sandučić primatelja elektroničke pošte pun, email poruka prevelika ili zbog kvara na serveru primatelja.

SPAM
Spam ili junk mail predstavlja za primatelja neželjenu elektroničku poštu koja može u velikom opsegu zatrpati njegov elektronički sandučić za primanje poruka, koja je usto i bezvrijedna i nenaručena pošta.

STRATEGIJA
U smislu društvenih medija strategija društvenih medija uključuje planiranje i zadatke vezane uz promociju društvenih medija. Ti zadaci uključuju analizu trenutne situacije, ciljeve koji se trebaju postići provedbom strategije, skupom aktivnosti koje treba provesti, te načinima praćenja i mjerenja učinkovitosti strategije.

Digitalni marketing
Digitalni marketing strategija je vaš plan nastupa na internetu

T:

TAGGING / OZNAČAVANJE
Kada označite sadržaj, označite ga riječju ili kratkom frazom koja sažima temu sadržaja. Označavanje se može obaviti na društvenim medijima, pomoću hashtagova, kao i na web-lokaciji pomoću oznaka.

TARGET AUDIENCE / CILJANA PUBLIKA
Ciljana publika grupa je korisnika na mreži koje želite dosegnuti, jer će vjerojatno postati vaši klijenti. Određivanje ciljane skupine korisnika na mreži važno je za povećanje učinkovitosti online promocije.

TOOL / ALAT
U smislu društvenih medija, alat je aplikacija ili softver koji vam pomaže u obavljanju određenog zadatka, kao što je analiza izvedbe aktivnosti društvenih medija, automatiziranje objavljivanja itd. Postoje različite vrste alata, ovisno o o vrsti zadataka koji mogu obavljati. Svrha korištenja različitih alata za društvene medije je pomoći vam u provođenju određenih zadataka u društvenim medijima i na kraju poboljšati izvedbu marketinške strategije društvenih medija.

W:

WEBSITE OPTIMIZATION / OPTIMIZACIJA WEB STRANICE
Optimizacija je proces poboljšanja različitih elemenata na licu mjesta i izvan mjesta prema smjernicama SEO, kako bi se poboljšalo pozicioniranje web stranice na stranicama s rezultatima tražilice. Moguće je optimiziranje različitih aspekata web stranice, poput optimizacije sadržaja, optimizacije naslova, optimizacije slike, optimizacije videozapisa itd.

WORDPRESS CMS / PLATFORMA
Riječ je o najpoznatijoj platformi na svijetu za izradu web stranice. Prema zadnjim podacima, više od 50% svih web stranica u svijetu nalazi se upravo na ovoj platformi. Ona je toliko popularna jer nudi mnoštvo predložaka za izradu web stranice koji koštaju do 500-tinjak kuna. To znači da uz minimalne troškove možete dobiti vrlo solidnu web stranicu u roku od najviše dva tjedna koliko će vremena biti potrebno da se projekt realizira od početka do kraja.

WORD OF MOUTH / USMENA PREDAJA
Usmena predaja u marketingu oslanja se na pozitivnu ili negativnu izjavu o tvrtki koju pružaju kupci, a dijele putem internetskih medija, kao što su društvene mreže, e-pošta itd.

Usmena predaja se odnosi “priču” od usta do usta o nekom biznisu. Radio je medij koji najbrže prenosi pozitivnu usmenu predaju.

Korisni marketing savjeti

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima