Digitalni marketing za male biznise: Strategije koje garantovano rade

Digitalni marketing za male biznise ne podrazumeva samo promociju na društvenim mrežama, u pitanju je mnogo sveobuhvatniji i kompleksiniji pojam

Ukoliko ste pokrenuli svoj biznis, ali još uvek niste postigli željene rezultate, postoji velika verovatnoća da niste (dobro) postavili strategiju digitalnog marketinga. Takođe, ukoliko tek planirate da pokrenete svou firmu,  morate pažljivo kreirati svoje online prisustvo.

Mnogi stručnjaci tvrde da je digitalni marketing najvažnija taktika koju mali biznisi mogu da koriste u svrhu promocije svojih proizvoda i usluga. Ukoliko želite da pokrenete ili poboljšate svoje online prisustvo i podignete poslovanje na viši nivo, potrebna vam je dobro razrađena strategija. Digitalni marketing ne podrazumeva samo promociju na društvenim mrežama, u pitanju je mnogo sveobuhvatniji i kompleksiniji pojam. Ali, idemo redom.

1. Zašto morate imati website?

„Kada je u decembru 2017. godine sprovedeno istraživanje o digitalnoj vitalnosti i prisustvu srpskih mikro, malih i srednjih preduzeća na internetu, rezultati su pokazali da svega 45% firmi poseduje svoj vebsajt, ali da čak 92% potrošača očekuje od kompanija da imaju sajt. Takođe, poslovnu stranicu na društvenoj mreži Facebook tada je imalo 28% kompanija, dok je 60% kupaca izjavilo da očekuje da firma ima i Facebook stranicu. Bio je to prvi put da je u Srbiji izmeren Indeks digitalne vitalnosti preduzeća i primetan je bio jaz između realnosti i očekivanja“, piše Pop web design.

Taj jaz se smanjio u 2020. godini, ali situacija se nije mnogo promenila, budući da i dalje postoji veliki broj malih i srednjih preduzeća koja nemaju svoj sajt ili e-prodavnicu ili nisu zadovoljna postojećim.

Dakle, profesionalno izrađen sajt je prvo što vam treba ako želite da poboljšate vase poslovanje. Profesionalno izrađen vebsajt  je koristan za posetionce, funkcionalan i jednostavan za korišćenje, kako za vaše korisnike, tako i za webmastere.

Pre nego što počnete sa samom izradom, potrebno je da definišete tip sajta koji želite da napravite – da li je to online portfolio, prezentacioni sajt, e-prodavnica, online sistem za rezervacije, veb katalog, medijski portal ili nešto drugo.

digitalni marketing za male biznise
Digitalni marketing za male biznise

2. Content je kralj!

Dobar sajt vam ništa ne znači ako ga ne ispunite kvalitetnim sadržajem. Sav sadržaj koji kreirate mora da bude prilagođen vašoj ciljnoj grupi i treba da komunicira vrednosti vašeg brenda. Na taj način će se kupci povezati sa brednom i  steći poverenje, a to je vaš najvažniji kapital. Dakle, morate pažljvo targetirati ciljnu grupu i plasirati joj kvalitetan, SEO friendly sadržaj koji će odgovoriti na najvažnija pitanja kupaca, a istovremeno vama pomoći da postignete željene marketinške ciljeve. Zvuči komplikovano, ali postoje smernice koje vam mogu mnogo pomoći:

 • Kreirajte sadržaj koji podstiče na buđenje emocija i emotivnih reakcija, jer u 70% slučajeva se sadržaj deli upravo zato što se neko na emotivnom nivou povezao sa njim;
 • Pravite sadržaj koji ima praktičnu vrednost, tako da vaši kupci lako mogu da izvuku benefite posle čitanja;
 • Storytelling je ključ – ispričajte priču i uključite kupce u nju;
 • Ako vam ponestane ideja, zavirite kod konkurencije, vidite šta njihovi pratioci lajkuju i dele pa probajte da ih prevaziđete 😉

Ako vam se sve ovo čini previše komplikovano i ne znate odakle biste počeli, potražite neki dobar SEO kurs ili angažujte profesionalce koji će preuzeti potpunu brigu o vašem digitalnom prisustvu. To je vredna investicija.

 3.Društvene mreže su vaši najjači saveznici

Prisustvo na društvenim mrežama danas je maltene obavezno za kompanije koje žele bolje da pozicioniraju svoj brend na tržištu, da neguju odnos sa svojim pratiocima i lojalnim kupcima, kao i da privuku veći broj novih klijenata. Čak 70% kupaca potraži informacije o brendu i proizvodima preko društvenih mreža, dok 33% kupaca pre bira društvene mreže nego telefon kao način komunikacije. Dakle, jasno je zašto su mreže vaš najjači adut.

Kada otvarate poslovnu stranicu ili profil na društvenim mrežama, potrudite se da popunite sva polja unikatnim sadržajem. To možda oduzima dosta vremena, ali budite sigurni da će vašim kupcima i pratiocima uliti poverenje. Iskoristite sve mogućnosti, dodajte logo kompanije, link ka vebsajtu, opise usluga, slike i video snimke proizvoda i usluga. Takođe, ohrabrite kupce ili korisnike da ostave recenzije, jer ćete tako lakše privući nove klijente.

Vaš profil gradite od početka, postepeno, pažljivim pozicioniranjem brenda i kreiranjem sadržaja koji podstiče organski rič. Na taj način se uspostavlja dugoročna veza sa pratiocima i snažna asocijacija sa brendom. Takođe je važno da konstanto i svakodnevno budete prisutni na mrežama i kreirate sadržaj koji podstiče rast organskog ingejdžmenta. To pomaže vašem brendu na nekoliko načina:

 • Polako ali trajno povećava vaš organski rič. Nakon izvesnog vremena, kada dodjete do informacije koji kanali dobro funkcionišu, možete uložiti i u plaćeni sadržaj i oglase;
 • Dobar organski rič smanjiće cenu plaćenih reklama;
 • Budući korisnici će imati mnogo više poverenja ukoliko ako imate stvarne brojeve, odnosno ako su vam brojevi šerova, lajkova i ostalog ingejdžmenta visoki. To je važno i za algoritam ali i za poverenje;
 • Novi kupci su na dohvat ruke ako imate veći rič i ako prijatelji vaših pratilaca vide da oni lajkuju ili dele vaš sadržaj.

Komunikaciju sa pratiocima profila održavajte na profesionalnom nivou. To važi i za svaku objavu na profilu, jer u svakom trenutku treba da vodite računa o slici koju stvarate o poslovanju i svom brendu.

digitalni marketing za male biznise
Digitalni marketing za male biznise

4. Koristite imejl liste sa preciznim targetiranjem

Ako želite da imate kanal koji će provereno donositi rezultate u segmentu prodaje, ali i obezbediti konstantnu povezanost sa ciljnom grupom, korisitie imejl liste (newsletter). Ako do sada niste koristili ovaj alat, treba da znate da imejl liste donose lidove čak 40 puta efektnije nego Facebook i Twitter zajedno.

Male firme ne smeju svoju poslovnu strategiju zasnivati samo na pronalaženju novih kupaca, već i na negovanju odnosa sa postojećim, a njuzleter je pravi alat za to jer:

 • Stvaranje kredibiliteta: Korisnici najviše cene informacije iz kredibilnih izvora, zato je njuzleter iz vaše produkcije mnogo važniji nego reklama drugom kanalu. Pošaljite im precizno targetiranu ponudu i očekujte rezultate;
 • Održava veze:. Što je jača veza sa korisnicima, to je jači i sam brend.
 • Generiše veći saobraćaj prema sajtu: Posete sajtu su jako važne i ako hoćete da povećate njihov broj, kreirajte blog post, vest o novom proizvodu ili oglasite vremenski ograničenu ponudu kroz njuzleter. Laserski precizno će vam se vratiti na sajt baš oni lidovi koje želite da ubedite u to da je vaš proizvod najbolji na tržištu.

Dobro postavljena strategija digitalnog marketinga će sigurno doneti odlične rezultate, ali je potrebno vreme. Zato se naoružajte strpljenjem i budite uporni jer ništa što je vredno ne dolazi preko noći.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima