back to top

Povrat poreza 2024. – Procesi, problemi i obavijesti Porezne uprave

Povrat poreza 2024. službeno je započeo 22. travnja, no unatoč planiranom završetku do 31. svibnja, mnogi građani još uvijek nisu dobili svoj povrat.

Porezna uprava uvjerava građane da je proces još uvijek u tijeku i da će svi koji su do sada ostali bez povrata uskoro biti obrađeni, stoga razloga za brinu nema.

Proces povrata poreza

Porezna uprava je ranije objavila da će povrat poreza dobiti 830.112 građana, ukupno u iznosu od 332.811.592,99 eura, a prema informacijama koje prenosi Index. Iznos povrata varira ovisno o visini uplaćenog poreza i prireza, dobi poreznih obveznika te olakšicama na koje ostvaruju pravo. Među osobama koje očekuju povrat poreza nalaze se i brojni umirovljenici, uključujući one koji su zaposleni, rade honorarno ili imaju uzdržavanog člana.

Od 22. travnja Porezna uprava počela je sa slanjem poreznih rješenja u korisničke pretince sustava e-Građani, dok je u svibnju krenula dostava rješenja na adrese prebivališta i boravišta. Na službenim stranicama Porezne uprave dostupan je kalkulator povrat poreza, informativnog karaktera pomoću kojeg građani mogu unijeti podatke o bruto primicima, uplaćenim doprinosima, godišnjem osobnom odbitku, uplaćenom porezu i prirezu, te dobiti okvirni iznos povrata poreza.

Međutim, Porezna uprava upozorava da je rezultat izračuna kalkulatora isključivo informativnog karaktera, te da konačni godišnji obračun poreza na dohodak i prireza može varirati ovisno o Zakonu o porezu na dohodak te odlukama lokalnih tijela samouprave o visini stopa prireza.

Povrat poreza 2024
Povrat poreza 2024

Problemi u isplati povrata

Unatoč planiranom vremenskom okviru, povrat poreza za oko 180.000 mladih i svih drugih građana još uvijek nije dovršen, što je izazvalo zabrinutost među građanima. Iz Porezne uprave naglašavaju da povrat poreza još uvijek traje te da će svi koji su u postupku dobiti svoj novac.

“Na nivou Republike Hrvatske, sa stanjem na dan 31. svibnja 2024. godine, za ukupno 855.238 poreznih obveznika – građana proveden je poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2023. godinu. Kod ukupno 765.788 poreznih obveznika utvrđena je razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak za povrat u iznosu od 306.018.101,31 eura,” stoji u objavi Porezne uprave.

Kontinuirani proces isplate

Povrat poreza izvršava se kontinuirano prema redoslijedu kojim se izdaju rješenja. Od ukupnog broja obveznika kod kojih je proveden godišnji obračun poreza na dohodak u posebnom postupku i utvrđena razlika poreza i prireza za povrat ili uplatu, za 93 posto obveznika izdano je privremeno porezno rješenje.

Jedan od razloga kašnjenja povrata za manji broj poreznih obveznika su neusklađeni podaci kao što su prebivalište/boravište, uzdržavani članovi i slične situacije. Također, neki građani nisu priložili potrebnu dokumentaciju, što usporava proces obrade njihovih prijava. Ove prijave rješavaju se u kontaktu s poreznim obveznicima.

Povrat poreza 2024

Što je povrat poreza 2024.?

Povrat poreza 2024. je proces u kojem porezni obveznici dobivaju natrag dio novca koji su platili kroz porez na dohodak i prirez tijekom porezne godine. Taj povrat se događa kada porezni obveznik tijekom godine uplati više poreza nego što je zakonski obvezan platiti prema svom godišnjem prihodu, olakšicama i odbicima.

Kako funkcionira povrat poreza?

1. Izračun porezne obveze

Tijekom godine, poslodavci ili isplatitelji prihoda obvezni su za svoje zaposlenike ili suradnike uplaćivati porez na dohodak i prirez temeljem njihovih bruto primanja. Taj porez se obračunava prema poreznim stopama koje ovise o visini prihoda.

2. Podnošenje porezne prijave

Na kraju porezne godine (koja je u većini zemalja kalendarska godina), porezni obveznici podnose poreznu prijavu u kojoj su navedeni svi njihovi prihodi, porezne olakšice i odbici na koje imaju pravo.

3. Olakšice i odbici

Porezni obveznici mogu ostvariti pravo na razne olakšice i odbitke koji smanjuju njihovu poreznu osnovicu. To uključuje odbitke za uzdržavane članove obitelji, zdravstvene troškove, troškove obrazovanja, kamate na stambene kredite i druge slične troškove.

4. Godišnji obračun poreza

Porezna uprava na temelju podataka iz prijave i podataka koje su poslodavci ili drugi isplatitelji dostavili, vrši godišnji obračun poreza. Ako je izračun pokazao da je porezni obveznik tijekom godine uplatio više poreza nego što je trebao, nastaje pravo na povrat poreza. U suprotnom, ako je uplatio manje, mora platiti razliku.

Povrat poreza 2024

5. Izdavanje poreznih rješenja

Porezna uprava izdaje porezna rješenja koja se šalju poreznim obveznicima. Rješenje sadrži detaljan obračun te informaciju o iznosu koji će biti vraćen ili koji porezni obveznik još treba platiti.

6. Isplata povrata

Nakon izdavanja rješenja, povrat poreza se isplaćuje na račun poreznog obveznika. Proces isplate može trajati nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o efikasnosti porezne uprave i broju obveznika koji čekaju na povrat.

Zašto dolazi do povrata poreza?

Povrat poreza dolazi iz nekoliko razloga:

 • Preplaćeni porez: Porezni obveznik je tijekom godine uplatio više poreza nego što je zakonski dužan.
 • Porezne olakšice: Obveznik ostvaruje pravo na razne porezne olakšice koje smanjuju njegovu poreznu obvezu.
 • Promjene u prihodima: Ako su prihodi poreznog obveznika promjenjivi tijekom godine, možda će na kraju godine imati pravo na povrat zbog preplaćenog poreza.

Povrat poreza za mlade 2024.

Povrat poreza za mlade u 2024. godini donosi značajne pogodnosti za osobe do 30 godina starosti. Unatoč promjenama Zakona o porezu na dohodak koje su stupile na snagu početkom ove godine, povrat poreza za 2023. godinu odvija se prema pravilima koja su bila na snazi prošle godine. Ovo znači da će mladi i ove godine ostvariti povrat poreza prema posebnom propisu koji im omogućuje povrat većeg dijela ili cjelokupnog uplaćenog poreza i prireza.

Prava i uvjeti za povrat poreza mladima

Prema propisima, mladi do 30 godina starosti imaju pravo na povrat poreza u različitim omjerima, ovisno o njihovoj dobi:

 • Osobe do 25 godina starosti imaju pravo na povrat stopostotnog iznosa uplaćenog poreza i prireza. To znači da će im biti vraćen cijeli iznos koji su tijekom godine uplatili na ime poreza na dohodak.
 • Osobe između 26 i 30 godina starosti ostvaruju pravo na povrat 50 posto uplaćenog poreza i prireza. Dakle, polovica uplaćenog iznosa bit će im vraćena.

Broj mladih koji ostvaruju povrat poreza

Porezna uprava procjenjuje da će povrat poreza za mlade u 2024. godini obuhvatiti oko 180 tisuća osoba, što je sličan broj kao i prošle godine. Očekuje se da će većina povrata biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine, čime će se mnogim mladim ljudima omogućiti pravovremeno raspolaganje povratom.

Utjecaj promjena zakona

Iako su početkom ove godine stupile na snagu izmjene Zakona o porezu na dohodak, one ne utječu na povrat poreza za 2023. godinu. Porezna uprava pojašnjava da će svi mladi koji prema prošlogodišnjim propisima ostvaruju pravo na povrat, to pravo i iskoristiti. Izmjene koje su stupile na snagu 1. siječnja 2024. odnose se na buduća porezna razdoblja, a ne na povrat za prethodnu godinu.

Povrat poreza 2024

Povrat poreza Kalkulator

Želite li već sada saznati koliki povrat poreza možete očekivati na svom računu, možete koristiti kalkulator Porezne uprave. Ovaj alat omogućuje vam da okvirno izračunate iznos povrata poreza za 2023. godinu. Evo kako ga koristiti ovdje:

Korištenje kalkulatora Porezne uprave

 1. Odabir godine: Prvo odaberite godinu za koju računate povrat poreza. U ovom slučaju, to će biti 2023. godina.
 2. Unos rođendana: Unesite podatak o godini rođenja, odnosno koji ste rođendan navršili prošle godine.
 3. Unos financijskih podataka: Kalkulator će tražiti sljedeće podatke:
  • Bruto primici
  • Uplaćeni doprinosi
  • Godišnji osobni odbitak
  • Uplaćeni porez na dohodak i prirez
  • Stopa prireza prema mjestu prebivališta

Postupak unosa podataka

 1. Prijava u sustav e-Građani: Nakon prijave, odaberite uslugu ePorezna. Na jedinstvenom portalu Porezne uprave kliknite na crvenu ikonu i opciju ‘Ulaz’. U lijevom stupcu pronaći ćete svoj profil.
 2. Odabir opcije ‘Moj JOPPD’: Kliknite na karticu ‘Uvid u IP1/IP2’.
 3. Odabir godine: Odabrana godina mora biti 2023., a zatim kliknite na opciju ‘Prikaži’.
 4. Prikaz podataka: Otvorit će se novi zaslon s popisom podnositelja. Odaberite ‘Zbrojni pregled’. Prikazat će se dvije tablice. Podatke za kalkulator unosite iz posljednjeg retka donje tablice, koja se odnosi na isplaćene primitke.
 5. Unos iznosa: U kalkulator na stranicama Porezne uprave unesite podatke iz trećeg stupca tablice koji se naziva ‘Iznos primitka’. Taj podatak unosite pod opciju ‘Isplaćeni bruto primici’.

Klikom na ikonu ‘Godišnji obračun poreza i prireza’ dobit ćete izračun povrata. Važno je napomenuti da je ovaj izračun isključivo informativnog karaktera. Konačni iznos povrata može se razlikovati ovisno o godišnjem obračunu poreza koji provodi Porezna uprava.

Korištenjem kalkulatora Porezne uprave možete jednostavno i brzo saznati okvirni iznos povrata poreza koji možete očekivati. Sve potrebne podatke možete pronaći u sustavu e-Građani, a kalkulator vam pruža pregled povrata na temelju podataka koje unesete. Iako je rezultat informativan, pruža vam dobar uvid u iznos povrata koji možete očekivati.

Zaključak – budite spokojni, povrat poraza stiže

Iako je povrat poreza za 2024. godinu planiran do kraja svibnja, mnogi građani još uvijek čekaju na svoje isplate. Porezna uprava uvjerava da je proces u tijeku i da će svi građani koji su u postupku uskoro biti obrađeni. Građani se pozivaju na strpljenje, a oni koji do sada nisu dobili nikakav povrat ne trebaju brinuti jer će uskoro i oni doći na red.

Razloga za brigu nema. Očekivani kraj isplate jest zamišljen zaključno sa zadnjim danom u svibnju, no, u pitanju je bila slobodna procjena porezne uprave, te ona u većini slučajeva ne može biti točna zbog raznih faktora koji utječu na sami proces isplate.

Preporučujemo da pročitate:

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima