back to top

VIDEO Kako napisati poslovni plan u 8 koraka

Ako tek započinjete posao, potreban vam je poslovni plan, a evo kako napisati poslovni plan u 8 koraka

Na mnogo je načina vaš poslovni plan putokaz. On ne samo da vodi vas i druge ključne faktore  tokom razvoja vašeg poslovanja, već prikazuje i investitorima, zajmodavcima ili potencijalnim partnerima kamo se vaše poslovanje usmjerava. Stoga uspješno poslovanje zahtijeva dobro osmišljen poslovni plan.

Iako se perspektiva pisanja poslovnog plana može činiti zastrašujućom, to ne mora biti. Sve dok odvojite neko vrijeme, uključite bitne informacije i slijedite pregršt jednostavnih koraka, na putu ste za stvaranje savršenog plana. 

Kako napisati poslovni plan
Kako napisati poslovni plan

Kako bismo vam pomogli u procesu, korak po korak razvili smo ovaj vodič za pisanje poslovnog plana. Provest ćemo vas kroz svaki korak i odjeljak tako da ćete u kratkom roku moći dovršiti svoj.

Kako napisati poslovni plan: 8 koraka koje treba slijediti

Bez obzira na vrstu posla koji započinjete, plan se koristi kao alat organizacije, vodič koji trebate slijediti i dokument koji vanjskim stranama tačno govori šta je vaše poslovanje i čime se bavi.

To je rečeno, premda vam ova definicija daje općeniti odgovor na pitanje – “Šta je poslovni plan?” – ne pruža puno informacija o tome kako ga stvoriti. Kad se sve svodi na to, svoj poslovni plan možete započeti na bilo koji način, ali općenito je ovaj dokument podijeljen na osam temeljnih odjeljaka.

Stoga, dok učite kako pisati poslovni plan, najbolji način da pristupite tim odjeljcima – pogotovo ako nikada prije niste izradili poslovni plan.  

Korak 1: Stvorite svoj sažetak

Imajući sve ovo na umu, prvi korak koji ćete htjeti poduzeti kada učite kako pisati poslovni plan je stvaranje sažetka. Ovaj sažetak bit će prvo poglavlje u vašem poslovnom planu – objasnit će vam čime se bavite, gdje trenutno stoji, gdje želite krenuti u posao za tri do pet godina i zašto ćete biti uspješni.

Iako se ovo čini kao značajna količina informacija, sažetak ne treba imati više od jedne ili dvije stranice. Međutim, to što je ovo kratki dio vašeg plana ne znači da je nevažan. Zapravo bi to mogao biti najvažniji dio vašeg poslovnog plana. Neki će ulagači možda tražiti vaš sažetak samo kada odlučuju hoće li surađivati ​​s vašom tvrtkom – pa ćete biti sigurni da može samostalno poslovati.

Kako napisati poslovni plan
Kako napisati poslovni plan

Imajte na umu da sve informacije koje ne odgovaraju gore navedenim izjavama “šta, gdje i zašto” ne bi trebale biti uključene u vaš sažetak. Ovaj korak svog poslovnog plana možete pojednostaviti držeći se sljedećih šest podataka:

Izjava o misiji: U samo jednom stavku, vaša izjava o misiji treba objasniti vaše poslovanje i sveobuhvatne ciljeve koje imate.

Opće informacije o tvrtki: Navedite kada je osnovano vaše poduzeće, ime svih osnivača i njihove uloge, broj zaposlenih i bilo koja mjesta.

Zatim navedite primjere (s grafikonima i grafikonima) bilo kojeg rasta koji ste vidjeli od pokretanja posla. To bi mogli biti najvažniji događaji na financijskom tržištu ili ključne prekretnice poslovanja. O ovom biste dijelu sažetka trebali razmišljati kao o dokazu zašto ćete biti uspješni. Ako ste početnik, ovdje možda nećete imati prikazanih brojeva. Ako je to slučaj, dajte informacije o svojim iskustvima i najzanimljivijim djelima iz prošlih pothvata.

Proizvodi i usluge: Ukratko opišite što zapravo prodajete i kome prodajete. Ako još nemate proizvod, opišite svoje planove za ponudu proizvoda.

Financijske informacije: Ako tražite poslovno financiranje, svoje ciljeve financiranja željet ćete navesti na kraju sažetka. Obavezno navedite sve podatke o bankama ili zajmodavcima s kojima ste do sada surađivali.

Budući planovi: sažeti šta planirate u budućnosti.

Zapamtite – iako se može činiti opsežnim, ovo je prije svega sažetak, pa ćete ga htjeti zadržati kratkim i jasnim. U ovom trenutku preostaje vam još sedam koraka, tako da ćete imati dovoljno vremena da kasnije uđete u detalje. Ovim prvim korakom čitateljima pokazujete u šta se upuštaju. Međutim, također je važno upamtiti da je kao prvi korak važna svaka riječ vašeg sažetka. Ako u svoj poslovni plan niste unijeli dovoljno razmišljanja to će se odraziti na poslovni plan. 

Ako se mučite s pisanjem sažetka odmah, pokušajte raditi na njemu nakon što završite s pisanjem poslovnog plana od početka do kraja. Na taj ćete način čvrsto razumjeti detalje i bit će bolje opremljeni da ih sažmu.

Ako Vam je lakše pogledajte naš video u nastavku:

Korak 2: Dodajte pregled tvrtke

Drugi korak koji ćete htjeti poduzeti prilikom pisanja poslovnog plana je dodavanje pregleda tvrtke. Iako ovaj korak možda zvuči slično onome što ste upravo napisali u sažetku, pregled tvrtke vrhunski je pogled na strukturu vašeg poslovanja i ono što radite.

Stoga, kad pišete pregled svoje tvrtke, možete razmišljati o tome da ga podijelite ovako:

Čime se bavi vaše poslovanje – Započnite odjeljak s pregledom tvrtke s nekoliko rečenica koji opisuju čime se bavite. Prvi dio pregleda vaše tvrtke ima za cilj pružiti čitateljima i investitorima opći osjećaj za vaše poslovanje.

Industrija i tržište vašeg poslovanja – Zatim ćete htjeti objasniti prirodu industrije i tržišta koje pružaju vaše poslovne usluge. Koje potrebe vaša tvrtka posebno služi i kako ispunjavate tu potrebu? Opet,  objašnjenje vaše tržišne ponude mora biti kratko.

Pravna struktura vašeg poslovanja – nakon što objasnite prijedlog vrijednosti, morat ćete opisati pravnu strukturu svog poslovanja. Obavezno objasnite kakav je poslovni subjekt vaša tvrtka i pružite pregled svoje vlasničke strukture.

Imajte na umu da ćete, baš kao i sažetak, i pregled svoje tvrtke trebati biti kratak. Ovo, također nije dio za duboko zalaženje u detalje.

Kako napisati poslovni plan
Kako napisati poslovni plan

U osnovi, pregled tvrtke iz poslovnog plana daje brzu, ali dopadljivu predstavu o tome što radite, kome služite i zašto ćete ih moći uslužiti. Osim toga, ovaj odjeljak također uključuje kratki uvid u postojeću pravnu i vlasničku strukturu vašeg poslovanja kako bi potencijalni ulagači znali u šta ulaze.

Korak 3: Izvršite analizu tržišta

Sljedeći je korak izvršiti detaljnu analizu svoje industrije, tržišta i konkurenata. Iako su prva dva odjeljka bila pregledi na visokoj razini, u ovom ćete odjeljku početi ulaziti u detalje.

Svrha analize tržišta je omogućiti investitorima da budu uvjereni da vi, vlasnik kompanije, dobro razumijete dinamiku vaše industrije, tržišta i konkurenata.

Da biste prikazali ovo razumijevanje, vaša analiza tržišta trebala bi sadržavati sljedeće odjeljke:

Opis djelatnosti – Dajte čitatelju uvid u vašu industriju. Opišitekak o je rastao u prošlosti, kako čelnici industrije predviđaju da će rasti u budućnosti te druge važne trendove i karakteristike. Zatim navedite važne igrače u vašoj branši.

Pregled ciljanog tržišta – Promatrali ste svoju industriju u cjelini, sada ćete htjeti razgovarati o svom ciljnom tržištu ili ciljanoj publici.

Karakteristike ciljanog tržišta – Ko su kupci na vašem ciljnom tržištu i koje su njihove potrebe? Ko trenutno pokušava zadovoljiti te potrebe? Gdje se nalazi vaše ciljno tržište? Je li ovo niša tržišta? Koja je ključna demografska kategorija koju poslužujete? To su pitanja na koja biste trebali odgovoriti dok dajete detaljne informacije o svom ciljnom tržištu.

Veličina i rast ciljanog tržišta – Također biste trebali dati čitateljima uvid u to koliko je veliko vaše ciljno tržište. Pokušajte dati što više podataka o tome kako vaše ciljno tržište vrši kupnje u ukupnoj industriji – koliko često i u koje doba godine.

 Nakon što pogledate trenutno stanje vašeg ciljanog tržišta, dajte osjećaj predviđenog rasta vašeg tržišta. 

Potencijal vašeg tržišnog udjela – Sad kad znate kako izgleda vaše ciljno tržište bez vas, kako će izgledati s vama? Koliki udio na tržištu očekujete dobiti na vašem ciljanom geografskom području?

Tržišne cijene – Izvođenjem ovog istraživanja tržišta možete dati najbolju procjenu kako biste trebali odrediti cijene svojih proizvoda, kako biste trebali distribuirati svoj proizvod i kako možete napredovati u promotivnim strategijama.

Prepreke – Svakako uključite sve prepreke za ulazak na tržište na koje biste mogli naići. To bi mogli biti propisi, promjena tehnologije, visoki izdaci za ulaganja ili nedostatak osoblja u tom području.

Istraživanje konkurenata – Sad kad ste pogledali svoje ciljno tržište u cjelini, možete suziti svoje najbolje konkurente. Pogledajte njihov tržišni udio, snage i slabosti, sve prepreke koje predstavljaju, partnerstva itd.

Zbog istraživanja i količine podataka koji su uključeni u ovaj odjeljak, kad učite kako pisati poslovni plan, ovaj korak može vrlo dugo trajati. Međutim, kao takav presudan dio vašeg cjelokupnog poslovnog plana, morat ćete biti sigurni da sadrži sve potrebne detalje, da je dobro istražen i da će čitateljima pokazati da ste upoznati sa svojim specifičnim tržištem, tržišnom potražnjom, i uloga vašeg poslovanja na tom tržištu.

Korak 4: Definirajte organizaciju svoje tvrtke

Ovaj korak objašnjava  ko šta radi u vašem poslu, koja je pozadina svih i šta njihovo prošlo iskustvo donosi timu.

Organizacijska struktura – Prije nego što zaronite u pojedinosti svakog dionika, objasnite gdje se oni uklapaju u cijelu sliku. Početak ovog odjeljka trebao bi sadržavati organizacijsku shemu koja prikazuje strukturu vašeg poslovanja. To će ilustrirati da znate ko upravlja kojim aspektom vašeg poslovanja.

Vlasnička struktura – Već ste to spomenuli u pregledu vaše tvrtke, ali ovdje biste trebali malo detaljnije objasniti kako je vaša firma pravno ustrojena. Objasnite ko šta i koliko posjeduje.

Pozadina vlasnika i upravnog odbora – Zatim objasnite pozadinu svog tima, menadžera, partnera i upravnog odbora. Ova će pozadina potencijalnim investitorima dokazati da ste se okružili pojedincima koji mogu i učinit će vaše poslovanje uspješnim.

Potreba za zapošljavanjem – Ako vaš tim trenutno nije toliko velik, vjerojatno ćete se morati proširiti u budućnosti. Navedite sve ključne angažmane koje ćete morati izvršiti da biste postigli svoje ciljeve.

Korak 5: Opišite svoje proizvode i usluge.

Nakon što opišete organizacijsku strukturu vašeg poduzeća, vrijeme je da zaronite u proizvod ili uslugu koje vaša firma nudi. Ovim korakom vaš je cilj iznijeti planove za pozicioniranje proizvoda.

Pri pisanju poslovnog plana ovaj dio možete započeti opisivanjem svoje usluge ili proizvoda i kome je namijenjen.

Da bismo to dalje razvrstali, evo što tačno treba sadržavati ovaj korak:

Opis vašeg proizvoda ili usluge – Ovdje uključite detalje o svom proizvodu i istaknite po čemu se vaš proizvod ili usluga ističu. Svakako govorite o tome kako vaš proizvod služi potrebama vaših kupaca i po čemu se razlikuje od vaših konkurenata. Ovdje se radi o uokvirivanju problema kao i o rješenju koje vaše poslovanje nudi.

Trenutni status proizvoda – Objasnite gdje se trenutno nalazi vaša ponuda. Je li to tek u fazi ideje ili imate konačni proizvod spreman za izlazak na tržište? Dajte realnu i iskrenu sliku o tome koliko je razvijen vaš osnovni proizvod ili usluga.

Istraživanje i ciljevi razvoja proizvoda – Ako je vaš proizvod još uvijek u fazi zamišljanja ili izrade, opišite kako ćete ga dovesti do gotovog proizvoda. Koje istraživačke i razvojne aktivnosti treba obaviti prije nego što izađete na tržište? Također, ako imate bilo kakve planove za buduće proizvode koje biste željeli istraživati ​​i razvijati, zabilježite ih ovdje.

Intelektualno vlasništvo – To se uglavnom odnosi na tehnološke ili znanstvene tvrtke, ali ako imate intelektualno vlasništvo koje je vlasništvo vašeg poslovanja i presudno za vaš uspjeh, to biste trebali objasniti u odjeljku za razvoj proizvoda. To uključuje patente ili  ako ste u postupku prijave patenta.

Nabavka –  Oslanjate li se na druge dobavljače koji će pružiti vaš proizvod ili uslugu? Ako je to slučaj, to svakako razjasnite prilikom pisanja poslovnog plana. Uključite informacije o tome odakle dobavljate svoje proizvode, odakle potječe inventar ili materijal, kako ih primate i koliko često trebate ispuniti.

Kako napisati poslovni plan
Kako napisati poslovni plan

U konačnici, ovo je dio vašeg poslovnog plana rezerviran za omogućavanje sjaja jezgre vašeg poslovanja – vašeg proizvoda ili usluge.

Korak 6: Objasnite svoj marketinški i prodajni plan

Sad kad ste dali sve ključne detalje svoje osnovne ponude proizvoda, sljedeći korak u učenju kako napisati poslovni plan objašnjava kako ćete prodati svoj proizvod ili uslugu.

Krenimo od marketinške strane. Kako ćete stvoriti kupce i zainteresirati ih za vaše poslovanje?

Općenito, evo kako bi mogao izgledati marketinški dio ovog odjeljka:

Pozicioniranje – prvi dio vašeg marketinškog plana obuhvata način na koji pozicionirate svoje poslovanje i proizvode. Način na koji pozicionirate svoju marku određuje kako vas kupci pronalaze i komuniciraju s vama. Jeste li besplatna usluga? Ili usluga koja može jamčiti kvalitetu? To je ono po čemu se ističete u odnosu na svoje konkurente u brendiranju.

Promocija – Nakon što objasnite kako ćete se jedinstveno pozicionirati, sada objasnite gdje ćete prenijeti riječ i kako ćete doći do svojih kupaca. To uključuje bilo kakve planove za pakiranje proizvoda, oglašavanje proizvoda (online ili u izvorima tradicionalnih medija), odnose s javnošću ili sudjelovanje u marketinškim praksama sadržaja.

Nakon što objasnite marketinški okvir, sada upustite u svoj prodajni plan

Prodajna snaga –  Opišite ko će prodavati vaš proizvod. Trebate li prodajnu službu? Ako da, koliki mora biti vaš prodajni tim? Ko će ih trenirati? Sada je vrijeme da stavite kapu šefu prodaje.

Strategija prodaje –  Stvorite pregled kako ćete prodati svoj proizvod ili uslugu. Hoće li vaš tim hladno pozivati ​​potencijalne kupce? Ili osobno prisustvovati prodajnim sastancima? Ovako ćete započeti i zaključiti posao. 

Iako možda još ne znate tačno kako će se odvijati vaša prodaja i marketing ili koji će kanali za vas biti najuspješniji, ipak ćete htjeti dati jasan i sažet pregled kako planirate prodati svoj proizvod.

Kao što  je rekao Phil Strazzulla, osnivač SelectSoftware-a, u vezi s njegovim glavnim savjetom za pisanje poslovnog plana:

“Najvažniji dio svakog poslovnog plana je navođenje ključnih hipoteza koje treba dokazati da bi novi pothvat mogao funkcionirati, kao i testovi koji će se provesti za dokazivanje ili opovrgavanje tih hipoteza.”

Stoga, kako vaše poslovanje napreduje i može testirati vašu hipotezu o prodaji i marketingu, a kako naučite više, možete se vratiti u ovaj odjeljak i prema potrebi mijenjati ili prilagođavati podatke.

Koraci za pisanje poslovnog plana

Korak 7: Detaljno navedite svoj financijski plan i projekcije

Iako se ovaj odjeljak nalazi na kraju vašeg poslovnog plana, to može biti najvažniji dio cjelokupnog dokumenta. Stoga ćete ovim korakom detaljno objasniti svoj financijski plan i projekcije, dati uvid u trenutno stanje svojih financija i odrediti gdje biste željeli biti financijski u budućnosti.

Ako poslujete već neko vrijeme, u ovom ćete odjeljku upotrijebiti financijske podatke iz prošlih performansi. Ako imate prethodne podatke za prikaz, trebali biste uključiti sljedeća financijska izvješća:

 • Izvještaji o dobiti
 • Izvještaji o novčanom toku
 • Bilansi stanja
 • Izvodi potraživanja (ako je primjenjivo)
 • Izvodi na računu (ako je primjenjivo)
 • Dokumentacija dužničkih obveza (ako je primjenjivo)

Čak i ako nemate prethodnih financijskih podataka iz svoje tvrtke, u ovaj odjeljak morate uključiti financijske projekcije. Financijske projekcije podržavaju vaši prošli podaci ili se utvrđuju istraživanjem i analizom industrije i vaših najboljih konkurenata.

Kad već predviđate financijske podatke svoje tvrtke trebali biste uključiti ove ključne dokumente:

 • Izvještaji o predviđenom dohotku
 • Prognoze novčanog toka
 • Izvještaji o stanju
 • Proračuni kapitalnih izdataka

Uobičajeni poslovni plan obično ima financijske projekcije za prvih 12 mjeseci poslovanja, ali također ima dulje izglede i ilustrira plan za sljedeće tri do pet godina. Da biste ušli u sve pojedinosti povezane s izradom financijske projekcije, možete se obratiti poslovnom računovođi ili drugom financijskom savjetniku.

Posljednji dio vašeg financijskog plana trebao bi uključivati ​​sve potrebe za financiranjem koje vaše poslovanje ima ili će ih imati u budućnosti.

Bez obzira planirate li financiranje dobiti dioničkim financiranjem sa investitorima ili tvrtkama s rizičnim kapitalom, ili financiranjem duga dužničkim kreditima, evo što trebate uključiti u zahtjev za financiranje:

 • Iznos financiranja koji vam treba trenutno
 • Sva financiranja koja će vam trebati u budućnosti
 • Svrha i utjecaj sredstava (obrtni kapital, kupnja opreme, naknade za franšizu, stjecanje posla itd.)

Ovim dijelom vašeg financijskog plana potencijalni investitor koji čita vaš poslovni plan moći će tačno odrediti kako će bilo koji financijski doprinos koji daju utjecati na poslovanje. A ako vam poslovni plan posebno treba za financiranje, ovaj vam vodič može pomoći.

Korak 8: Dodajte dodatak

Kada pogledate sve korake koji su uključeni u pisanje poslovnog plana, ovaj posljednji korak može se činiti nebitnim – međutim, to nije slučaj. Iako će se dodatak nalaziti na samom kraju vašeg poslovnog plana, u njemu će se nalaziti i sve prateće informacije koje do sada niste uključili u svoj dokument.

Tačnije, ako imate bilo kakve dodatne podatkovne tačke, grafikone, fusnote ili dodatna objašnjenja koja su ključna za izradu cjelovitog plana, uključit ćete ih u dodatak. U ovaj odjeljak možete dodati i ugovore, pravne dokumente, poslovne licence ili dozvole i slike proizvoda.

Štoviše, dodatak je također izvrsno mjesto za umetanje vlastitog životopisa i životopisa svih ključnih članova vašeg upravljačkog tima – na taj se način čitatelji mogu obratiti dodatku ako im je potrebno više, ali ne ometaju ih duga tekstualna objašnjenja ili zbunjujući brojevi tokom raščlanjivanja plana.

Kao što je objasnila Sophia Sunwoo, stručnjakinja za mala poduzeća, kako napisati poslovni plan:

“Zapamtite da pričate priču o svojoj jedinstvenoj viziji. Ništa ne remeti veliku priču od gomile tablica, grafikona, historijskog konteksta i slika koje čitatelja istjeruju iz svijeta koji vaša priča stvara. Sve dodatne informacije koje je “lijepo imati”, ali nisu u potpunosti usklađene sa suštinskom svrhom poslovnog plana, treba gurnuti u Dodatak, gdje čitatelj može odlučiti probaviti te dodatne informacije po volji. “

Stoga bi dodatak logistički trebao početi sa sadržajem koji raščlanjuje odjeljke vašeg poslovnog plana, nakon čega slijede dodatne informacije koje odgovaraju svakom odjeljku.

Predložak i primjeri poslovnog plana

Kao što smo već spomenuli, premda je ovo jedan od najčešćih načina pisanja poslovnog plana, to nije jedini način. Stoga, dok učite kako sami pisati poslovni plan, možda će vam biti korisno konzultirati različite predloške i primjere.

Možete provesti i neko istraživanje kako biste provjerili možete li pronaći primjer poslovnog plana koji odgovara vašoj jedinstvenoj industriji. Do ovog trenutka, ako tražite najbolji način za pojednostavljivanje procesa vašeg poslovnog plana, možda ćete se odlučiti za ulaganje u softver za poslovni plan.

S većinom softverskih rješenja za poslovni plan imat ćete pristup raznim unaprijed dizajniranim predlošcima koje možete uređivati ​​i prilagoditi svom poslovanju. Neki softverski sustavi za poslovni plan sadržavat će primjere specifične za industriju, kao i obrazovne materijale koji će vas provesti kroz postupak pokretanja i stvaranja vlastitog plana.

Kad smo detaljno razložili kako pisati poslovni plan, sada imate alate potrebne za izradu sveobuhvatnog poslovnog plana.

Najbolje mjesto za početak je temeljito istražiti svoju industriju, konkurente i financije, tako da ćete imati veliku količinu podataka koje ćete trebati referencirati i uključiti u svoj poslovni plan dok sastavljate plan

Kad prijeđete na pisanje, ne zaboravite biti jezgroviti i učinkoviti i imajte na umu svoju publiku.

Pročitajte i ovo:

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima