back to top

Kako napisati ostavku?

Zanima vas kako napisati ostavku na najbolji način? Ovo je tekst za vas!

Jedan od najvećih tajnih uspjeha je znati kada promijeniti posao i krenuti dalje, ali kako napisati ostavku,

S pravom pismenom ostavkom učinit ćete to sa zadovoljstvom i istovremeno ostati u dobrim odnosima sa svojim bivšim poslodavcem. Stoga je jako važno znati kako napisati ostavku i na uljudan način napustiti firmu.

Kako napisati ostavku

Zahvalite se

Oduprite se iskušenju da kažete nešto što ne biste trebali, osim ako ne želite da vas pamte kao nezahvalno zanovijetalo. U stvari, radite suprotno. Zabilježite pozitivna sjećanja na svoj posao. Spomenite kako je pozitivno uticao na vašu karijeru.

Kako napisati ostavku
Kako napisati ostavku i ostati profesionalan

Dajte dovoljno obavještenja i vremena

Uljudno je dati svom poslodavcu dovoljno vremena da popuni vaše radno mjesto. Ako je vaš posao složen, poslodavcu će možda trebati više vremena da obuči vašu zamjenu. Otkazni rok trebao bi biti najmanje dvije sedmice.

Ostanite profesionalni

Pokažite poštovanje i učtivost. U svom pismu nemojte koristiti emotivne ili kontroverzne izraze. Vi ste profesionalac i napustili ste posao.

Koristite “tehniku ​​sendviča” u kojoj loše vijesti zbog odlaska ublažavate pozitivnim izjavama. Uvijek započnite pismo odlomkom koji odiše pozitivnim stavom. Napišite ostavku u sredini pisma. Završite pismo pozitivnim tonom.

Kako napisati ostavku
Kako napisati ostavku

Primjer kratkog otkaznog pisma

„(Naziv poslodavca)

Čast mi je bilo raditi u vašoj kompaniji u posljednje dvije godine. Neka ovo pismo služi kao otkazni rok od dvije sedmice. Moj zadnji radni dan u vašoj kompaniji je 2. aprila 2011. Uvijek ću vam biti zahvalan na praktičnim lekcijama i dragocjenom iskustvu koje sam stekao radeći za vas.

S poštovanjem,

(Vaše ime i prezime)”

Korisni savjeti

  • Ne razgovarajte o svojoj ostavci s kolegama na poslu; tako da možete stvoriti negativnu energiju u uredu. Ne tražite ni savjet za pisanje ostavke.
  • Ne širite svoje nepovjerenje nakon ili nakon ostavke.
  • Ne tražite preporuku od pretpostavljenog. U redu je tražiti preporuku, ali bilo bi bolje da to učinite nakon procjene reakcije vašeg šefa.
  • Neka pismo bude jednostavno. Pokušajte biti kratki, jasni i direktni. Ne želite da se vaše pismo dalje tumači.
Kako napisati ostavku
Kako napisati ostavku

Upozorenja

Vaša ostavka je dokument koji će vjerovatno biti dodan u vaš lični dosije. Vodite računa o onome što pišete u tom dokumentu.

Ne izražavajte bilo kakve osjećaje u pismu. Izbjegavajte iskušenje da to kažete šefu ili saradnicima

Provjerite politiku otkaznog roka u svojoj kompaniji. Mnoge kompanije imaju otkazni rok od dvije sedmice. U suprotnom, politika kompanije može biti takva da vas više nikada neće smatrati kandidatom za određeno radno mjesto. U pismu o ostavci obavezno navedite trenutni datum ostavke kao i datum posljednjeg radnog dana u toj kompaniji.

kako napisati ostavku
Kako napisati ostavku, primjeri

Imajte na umu da će vam u trenutku kada podnesete ostavku biti rečeno da se spakujete i napustite kompaniju na kraju radnog vremena. Ne oslanjajte se na dvonedjeljni otkazni rok za traženje posla, učinite to prije nego što date ostavku, a ovo su vam savjeti za traženje posla.

Ne navodite razloge za odlazak. Napišite da ste se odlučili na putovanje zbog šanse koju ste dobili i koja je previše dobra da biste je propustili. Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da sada znate odgovor na pitanje kako napisati ostavku na najprofesionalniji način. Ako vam se tekst dopada, molimo vas da a podijelite s prijateljima.

Pošto će Vam trebati u nastavku pogledajte kako napisati dobar CV

Pročitajte i ovo:

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima