Djeca će vam biti zahvalna: 5 životnih lekcija o novcu

Opće je poznato da se djeca ugledaju na svoje roditelje i pokušavaju kopirati njihove navike i uzorke ponašanja. Zašto im ne biste pomogli da od vaših navika i znanja ponesu ono najbolje i prenesete im 5 životnih lekcija o novcu

Ovih 5 životnih lekcija o novcu zaista biste trebali prenijeti svojoj djeci i barem im malo olakšati život, a oni će vam na tome biti jako zahvalni, piše Sevdah.tv.

Lekcija 1: Novac ne raste na stablu

Postupci kroz koje prolazite pred njihovim očima, kako biste gotovinu imali u rukama, šalju zbunjujuću poruku.

Djeca vide samo onaj dio procesa kada pritiskom jednog dugmeta na bankomatu vi dobijete novac na ruke. Ali ne znaju dio priče koliko truda je uloženo da se taj isti nova zaradi.

Novac ne raste na stablu

Poradite na tome, da budu upoznati sa cijelom istinom da novac ne raste na stablu. Objasnite im da su banke samo sigrni spremnici koji čuvaju vaše zarađene novce.

5 životnih lekcija o novcu
5 životnih lekcija o novcu

Lekcija 2:  Mudro trošenje džeparca i štednja

Ovu lekciju koliko je djeci teško shvatiti kroz malo duže verbalno objašnjenje koje neće ni saslušati do kraja. Utoliko je vama lakše  da ih mudrom trošenju novaca naučite praktičnim primjerom – nazvat ćemo to malim eksperimentom.

Dajte svom djetetu džeparac koji će morati sam da rasporedi i upozna se sa odgovornošću koju novac nosi. Ukoliko dođe u situaciju da kupi nekakvu atraktivnu stvarčicu (igračku) slučajno je ugledavši u izlogu. Na nju će potrošiti i ove za kupovinu predmeta za koji se dugo štedilo jer ga jako želi. To je najbolji način da uvidi posljedice neplanskog trošenja novca.

Kada štediš nagrada slijedi

Ko se marljivo preda štednji, uvijek svega ima dovoljno. Barem tako kaže poznata mudrost koju biste trebali otkriti svojim mališanima.

Navedite ih da pored razmišljanja o tome koju će igračku narednu kupiti, počnu unaprijed planirati čime će sebi tu želju ispuniti. Jer ko štedi nagrada sijedi.

Čim prikupi dovoljno novca, kao nagradu ga/ju odvedite u trgovinu neka kupi igračku za koju je štedio. Takvo iskustvo pozitivno će ih podstaći da nastavi da štedi za neku novu igračku.

Lekcija 3: Čekanje se isplati

Parola “kupi sada, plati kasnije” koja simbolizuje plaćanje kreditnom karticom, dat će loš primjer djeci.

Jer će u budućnosti kada se osamostale nepromišljeno razbacivati novce sa kreditne kartice misleći da je ona nepresušno vrelo kojem ne vide dno je rim novci nis una očima/u rukama.

Čekanje se isplati

To će im biti prećica do utapanja u dugovima i naravno da nije nimalo poželjno. Kako biste to spriječili, naučite ih kako se čekanje više isplati.

Dobra paralela za ovu lekciju može biti priprema domaće pizze dok je nasuprot nje pizza izzamrzivača.

Zajednički napravite domaću pizzu koristeći sve sastojke koje vaša djeca najviše vole. A nakon toga za usporedbu u rernu ubacite jednu gotovu pizzu iz zamrzivača.

Pizza koju ste samostalno pripremali iziskuje puno više vremena, ali obzirom na razliku u okusima čekanje se isplatilo.

5 životnih lekcija o novcu
5 životnih lekcija o novcu

Lekcija 4:  Plansko trošenje

Ova lekcija vrti se oko toga da djecu naučite kako nije pametna odluka odmah potrošiti sav novac koji dobiju.

Praktičan primjer im može biti odlazak u zajedničku kupovinu. Prije kojeg ćete skupa sa njima sastaviti spisak stvari koje ćete kupiti, u kojim to trgovinama i koliko novaca planirate potrošiti.

Naučite ih da cijene u svim trgovinama nisu iste i da ih treba prethodno uporediti. Provjeriti da li su neki proizvodi na sniženju, uz objašnjenje da ste tom razlikom u cijeni zapravo uštedili novac.

5 životnih lekcija o novcu
5 životnih lekcija o novcu

Lekcija 5: Novcem možemo puno više od kupovine

Naučite djecu satisfakciji kada jedan dio svoje ušteđevine odvajaju u dobrotvorne svrhe.

To će im biti dobra lekcija gdje se to novac može usmjeriti osim kupovine. A da pri tome pomognu drugima u svom okruženju.

Pustite ih da otkriju kako nije bitno koliko su novca poklonili. Jer je svaki novčić jednako važan i velik, dok je najvažnije biti tu za ljude oko sebe kada im je potrebna pomoć.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima