Kako odabrati idealnu karijeru za sebe

Kako odabrati idealnu karijeru za sebe pogledajte kroz nekoliko savjeta

Mnogi se prije ili kasnije nađu u situaciji kada nisu sigurni što žele raditi u svojoj budućnosti i u kojem smjeru ići.

Svatko posjeduje određene interese i vještine, ali neki jednostavno ne znaju kako ih iskoristiti na najbolji način, a da pri tome i donekle uživaju. Postoje četiri najznačajnija koraka koji mogu pomoći gotovo svakome pri odabiru idealne karijere.

Razmislite o svojoj trenutnoj situaciji

Prvenstveno je bitno spoznati sebe i razmisliti u kojoj ste životnoj situaciji trenutno. Ovaj prvi korak uvelike će vam pomoći da odaberete svoju buduću karijeru, a kako bi se što bolje istražili postavite si neka važna pitanja. Za početak, pokušajte se prisjetiti koje ste predmete najviše voljeli tijekom svojih godina školovanja i zašto? Jeste li se mogli povezati s tim predmetom ili je to bilo zbog načina na koji vas je učio profesor? U kojim ste predmetima bili dobri? Možete li se zamisliti da radite posao koji uključuje znanje u tim predmetima?
Odgovori na ova pitanja sigurno će sažeti potencijalni izbor karijera za vas.

kako odabrati idealnu karijeru za sebe
Kako odabrati idealnu karijeru za sebe

Napravite popis karijera o kojima želite znati više

Ako ste došli do zaključka koje su vaše prednosti, interesi i glavne snage, sasvim sigurno možete napraviti širi popis karijera koje bi vas mogle interesirati. Pri pravljenju ovog popisa vrlo je važno ne ograničavati se pa tako možete uvrstiti sve od fizičkih poslova pa do rada u nekim od najvećih tvrtki na svijetu. Ako već otprije imate neku karijeru na vrhu svog popisa, pokušajte ga proširiti i dodati neke poslove koji su usko vezani uz nju.

Primjerice, ako ste kreativni i volite izgraditi nešto krenuvši od nule, a koristeći svoje ruke i alat spajate i najsitnije dijelove kao što su vijci, matice, vreteno i slično u veće i smislene cjeline, moguće je kreirati popis od desetak poslova koji će uključivati tu strast i vještine.

S popisa odaberite do pet najboljih poslova za vas

Nakon opširnog popisa potencijalnih poslova, vrijeme je da se ta lista skrati. No, nemojte je skraćivati previše, ostavite oko pet poslova koje ćete pojedinačno istraživati. Pokušajte saznati koji od poslova najbolje odgovara vašim kvalifikacijama i vještinama, a da se zapravo možete zamisliti radeći ga duži niz godina, bez obzira dali se radi o studentskim poslovima ili nečem trajnom. Također, možete se odlučiti i za neku od karijera u kojima nećete u samom startu biti na vrhunskoj razini, ali možete kroz vrijeme napredovati i usavršavati svoje znanje dok ne dođete do željene razine.

Razmišljajte kratkoročno i dugoročno

Sad kada je popis u potpunosti uređen i imate predodžbu što želite od sebe i svog posla, vrijeme je da razmislite o nekim ciljevima koje možete postići radeći taj posao. Ciljevi mogu biti kratkoročni i dugoročni. Napravite si tablicu tih ciljeva i nikako ne zaboravite postaviti realne datume do kojih želite ostvariti te ciljeve. Oni mogu biti već sutra, a mogu biti i za godinu dana. Vrlo je bitno da ih na kraju ostvarite. Primijetit ćete kako ostvarivanjem jednog cilja za drugim, zapravo dolazite sve bliže početku svoje karijere iz snova za koju ćete biti u potpunosti pripremljeni i zadovoljiti sve važne preduvjete.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima