Kako pokrenuti turističku online agenciju ?!

Kako pokrenuti turističku online agenciju kako bi ljudima pomogli da pronađu savršen odmor za sebe, a da pri tom budete sami svoj gazda

Oblast turizma je uvijek izuzetno popularna, čak i u nepovoljnim ekonomskim situacijama. Ljudi će i dalje ići na odmore, samo će možda birati bliže lokacije ili će se prije odlučiti za auto prijevoz umjesto za avionski prevoz.

Ali, ovim ljudima je i dalje potrebna pomoć turističkih agenata kako bi rezervisali svoje hotele i turističke aranžmane uopšte. Prije nego što odete predaleko sa svojom online turističkom agencijom, dobro bi bilo da napravite dobar plan poslovanja.

Posao: Turistička (online) agencija
Vrijeme potrebno za početak: 1 mjesec
Vrijednost investicije: 1.000 €

Specijalizovanje za određenu vrstu putovanja, kao što su na primjer krstarenja, odmori u evropskim gradovima ili safari, je odlična ideja jer se na taj način možete i izdvojiti u moru drugih turističkih agencija.

kako pokrenuti turističku (online) agenciju
Kako pokrenuti turističku online agenciju

Kada pokrenete ovaj posao, shvatit ćete da ga možete voditi u potpunosti od kuće, ali i da možete raditi baš onoliko koliko to Vi želite. Čak i ako niste iskusan turistički agent, ovo je i dalje jedna od najboljih poslovnih ideja, jer pomoć možete naći na svakom koraku.

Možete otkupiti licencu neke turističke agencije ili možete sklopiti ugovor sa nekom od agencija koje će funkcionisati kao veza između Vas i avio kompanija, firmi koje organizuju krstarenja i druge obilaske. Njihovo iskustvo Vam može pomoći da naučite mnoge cake, a da ipak zarađujete novac i pomažete ljudima da pronađu savršene turističke aranžmane.

Kada naučite sve što Vam je potrebno da otvorite sopstvenu internet turističku agenciju, možete raskinuti ugovor sa agencijama saradnicama i da sami direktno sklapate poslove sa avio kompanijama i drugim firmama. Budući da je ovo internet poslovna ideja, morate imati sajt na kojem će se potencijalni klijenti informisati o uslugama koje Vi pružate, o Vašim cijenama, a možda će pročitati i pozitivne utiske Vaših klijenata.

kako pokrenuti turističku (online) agenciju
Kako pokrenuti turističku online agenciju

Takođe, dobra je ideja da postanete član lokalnih turističkih organizacija kako biste se dodatno promovisali i stekli povjerenje potencijalnih klijenata. Kada pokrenete svoj posao i vremenom se uhodate, mogli biste da ubacite dodatne usluge u Vašu ponudu, kao što je razmjena kuća za odmor. Na taj način, ne samo da ćete zarađivati na rezervacijama hotela i avionskih karata, već ćete zarađivati i od mjesečne članarine koju će članovi Vaše online turističke agencije plaćati. Posao u oblasti turizma je u ekspanziji i uvijek ima mjesta za još jednu turističku agenciju, koja će svojim klijentima obezbjeđivati nezaboravna putovanja.

Važno je ime, vizuelni identitet i marketing

Jako je važno kako ćete nazvati svoju agenciju. Ovaj je korak delikatan i zahtjeva kreativnost i vrijeme. Stoga nikako nemojte žuriti. Koncentrirajte se na bosanki, engleski, latinski i grčki jezik i smislite barem 20-ak imena. Ime svakako provjerite u sudskom registru.

Takođe, Kreirajte dobar vizualni i verbalni identitet. Kod upoznavanja ljudi, prvi se dojam temelji na više elemenata među kojima je vizualni podražaj ili izgled, zapamtite to.

kako pokrenuti turističku (online) agenciju
Kako pokrenuti turističku online agenciju sa raznovrsnom ponudom

Za ostvarenje postavljenih poslovnih ciljeva potreban vam je pametan marketinški miks, često nazivan 4P (na engleskom), a znači: proizvod, cijena, promocija, prodaja i distribucija.

Dobar marketing započinje brand strategijom, koja se naslanja na vašu poslovnu strategiju. A onda se marketinški alati prilagođavaju strategijama i odabiru se komunikacijski kanali. Otvaranje web stranice, prilagodba mobilnim uređajima, SEO, društvene mreže, webshop, oglašavanje, online rezervacije, troškovi provizije… Samo su neki od pojmova na koje morate misliti kad pokrećete svoju novu turističku agenciju.

Ako u svojoj agenciji niste zaposlili osobu/osobe koje će brinuti isključivo o ovim marketinškim aktivnostima, od iznimne je važnosti da potražite stručnu pomoć. Sami ovo sve nećete moći, jer vi morate voditi računa o nekim poslovnim drugim stvarima, zato potražite TNT Grupaciju.

Jedan dan u životu vlasnika internet turističke agencije

Dan ćete započeti provjeravanjem svoje poslovne elektronske pošte kako biste provjerili ima li novih potencijalnih klijenata kojima su potrebne Vaše usluge. Kontaktirat ćete ih kako biste se upoznali sa njihovim potrebama i željama, a potom ćete pristupiti izradi njihovih turističkih aranžmana. Dio dana ćete provoditi i reklamirajući svoj posao putem različitih internet publikacija koje imaju istu ciljnu grupu kao i Vi.

kako pokrenuti turističku (online) agenciju
Kako pokrenuti turističku online agenciju

O Vašim klijentima

Vaši klijenti će biti pojedinci, parovi i porodice koje tragaju za odličnim turističkim ponudama za svoja poslovna ili privatna putovanja.

Šta Vam je potrebno da započnete ovaj posao

  • Plan poslovanja
  • Plan za reklamiranje
  • Iskustvo u turizmu, licenca
  • Internet sajt
  • Računar sa knjigovodstvenim programom
kako pokrenuti turističku (online) agenciju
Kako pokrenuti turističku online agenciju

Dobre strane posla

I pored današnjih „uradi sam” turističkih sajtova, turistički agenti su i dalje veoma traženi.
Početna ulaganja nisu zahtevna.
Ljubitelji putavanja će izdvojiti ozbiljne količine novca za Vaše usluge.
Ovim poslom se možete baviti u slobodno vreme i u udobnosti svoje kuće.
Ovaj posao možete proširivati i uključivati dodatne sadržaje u svoju ponudu vremenom.

Loše strane posla

Ako niste iskusan turistički agent, potrebno je vreme da naučite sve tajne ovog posla. Morate biti strpljivi dok ne izgradite svoje prepoznatljivo ime i bazu klijenata.

Pogledajte i ovo:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima