Zarada na YouTube! Osvrt na Balkan

Zarada na YouTube je nešto o čemu sanjaju mnogi od nas koji želimo da zarađujemo online. Kolika je zaista Zarada na YouTube saznajte ovdje.

Zarada na Youtube, sa naglaskom na izuzetno popularne platforme poput Instagrama i YouTube-a, u zadnje je vrijeme postala popularna tema o kojoj se kroje brojni mitovi

Ljudi na sam spomen influencera, youtubera, poslova na društvenim mrežama i interneta uopšteno, odmah skaču na zaključak da se tu krije idealan posao sa malim naporima i brzom zaradom.

Najčešća je zabluda da sve što treba da uradite kako biste za nekoliko sati vozili skupi auto i živjeli u dvorcu uz doživotno rješena egzistencijalna pitanja – dovoljno samo snimiti video, smontirati i objaviti ga.

Ako vjerujete u to onda bismo svi trebali otvoriti profile na YouTube-u i početi objavljivati videe, kada je to tako jednostavno. Da li je to stvarno tako?!

zarada na youtube
Zarada na YouTube u 2022. godini je manja i teža nego ranije!

Kako funkcioniše YouTube kao posao

Oborivši mnoge zablude, YouTube ne funkcioniše baš na idealističkom principu da novce počnete brojati već nakon drugog koraka – čim se registrujete i objavite video.

Internetska biznis industrija ipak je nešto kompliciranija od toga.

Činjenično stanje je sljedeće – od zarade vas dijeli nešto više koraka i važan faktor vremena:

 • Registracija,
 • Objava video sadržaja,
 • 1000 sakupljenih pretplatnika,
 • U 12 mjeseci postići ukupno vrijeme gledanja vaših objavljenih sadržaja minimalno 4000 sati.

Kada zadovoljite sve ove parametre prema YouTube algoritmu i pravilniku, tek tada biste uopće mogli doći u razmatranje za monetizaciju kanala – online zaradu.

Zarada od YouTube kanala na Balkanu je objašnjena u ovom videu.

Zakako zaraditi na YouTube kanalu – Zaradite putem oglasa

Prijava za oglase u videima putem kojih ćete zarađivati, još jedan je način da dobijete novce od svoje YouTube karijere.

Evo kako funkcioniše zarada na youtube? Ukoliko ste gore pomenute uslove zadovoljili, a istovremeno ispunjavate sve YouTube uvjete i zahtjeve – objavljujete primjerene videe, ne kršite pravila i niste spammer, vrlo jednostavno se možete prijaviti za ovaj vid zarade putem oglasa.

zarada na youtube! osvrt na balkan
Zaraditi od YouTube nije tako jednostavno danas.

YouTube ne plaća fiksne iznose

Matematika jeste jasno izdefinisana nauka, ali kada je u pitanju ovaj posao ona i nije baš tako jednostavna kao što se čini.

Stvar zarade komplikuje činjenica da YouTube ne plaća fiksni iznos za preglede, makar ih vi skupili i milion, a njihova kalkulacija zavisna je od puno faktora.

YouTube ne plaća direktno i striktno za preglede videa, plaća za preglede videa u kojima su oglasi, kao i za interakciju koju vaša publika ima povodom tih oglasa.

Iznos koji ćete dobiti za oglase u videima zavisi o ovome:

 • CPV (cost per view, po pregledu oglasa)
 • CPC (cost per click, po kliku na oglas)
 • CPM (cost per mille, po 1000 pregleda)

Dakle, očekujete li fiksnu plaću na temelju pregleda videa, načekat ćete se. YouTube dakle najčešće računa kako će vas platiti prema CPM (cost per mille).

Uzimajući u obzir da je mille latinska riječ za hiljadu, možemo zaključiti da CPM predstavlja iznos za svakih 1000 pregleda. To je također iznos koji oglašivač mora platiti svaki put kada njihov oglas dobije 1000 pregleda.

najbolji poslovi na društvenim mrežama
Najbolji poslovi na društvenim mrežama

Zarada od youtube u BiH – YouTube Adsense

Imajte na umu da gore pomenuti novac ide YouTube-u, a ne onome ko je video kreirao.

Kreator videa svoj dio dobija od YouTube Adsense-a koji mu zapravo uzima priličan komad iznosa, da budemo precizni on uzima 45%. Ovaj je pototak priično velik, posebno kad shvatite koliko je teško doći do broja od 1000 pregleda.

Prosječni YouTuber od ovog posla zaradit će između 1.50 $ i 3.00 $ na svakih 1000 pregleda. Neki od faktora od kojih ovaj iznos zavisi su:

 • lokacija,
 • tema videa,
 • target,
 • dobna skupina publike i sl.

Ovo nam govori da je apsolutno nemoguće izračunati tačan iznos koji jedan youtuber dobija za preglede jer je taj broj individualan i varira.

Kako funkcionišu sponzorstva

Zarada na YouTube uz pomoć sponzorstva uglavnom funkcionišu tako da brend autoru plati da snimi video o konkretnom proizvodu ili usluzi, spomene proizvod ili uslugu u toku svog video klipa ili priča o tome određeni broj minuta.

Nerijetko se dešava da brend finansira, odnosno sponzoriše, samo jedan video, ali nekada čak i cijeli kanal.

Ukoliko je cijeli vaš kanal sponzorisan, u tom slučaju vi kao YouTuber u svakom videu morate nuditi dogovorenu „reklamu“.

U ovom kontekstu, veliki YouTuberi su viša liga. Zašto? Zato što će prosječni YouTuber brendu naplatiti između 10$ i 50$ za 1000 pregleda.

Kada je riječ o većim i poznatijim youtuberima, čiji video klipovi imaju i do 1 milijun pregleda, oni za tu brojku mogu zaraditi između 10,000$ i 50,000$ od sponzora.

Ko su popularni youtuberi u regiji

Uzimajući u obzir da se situacija za favorizovanim računima nije mnogo mijenjala u proteklih godinu dana, na listi ispod vidimo ko su danas vodeći igrači u igrici zvanoj YouTube blogging.

Prva dva naloga svakako su Baka prase i Mudja. Brojke su se svakako srazmjerno povećale, ali pogedajte sam poredak napravljen prije nekoliko dana.

YouTube zarada na Balkanu 2022. nije lagan posao!

Zaključak – Zarada YouTubu 2022

Kolika je zarada youtubera u srbiji, zarada youtubera u hrvatskoj, zarada youtubera u BiH i ostatku regije teško je utvrditi sa sigurnošću.

Ono što je sigurno je da youtuberi ne rada besplatno i da zarada youtube kanala može da bude dobar izvor prihoda ako znate šta radite i pravite zanimljive sadržaje za publiku koju ciljate.

Najgore što možete uraditi je da kopirate druge, to sigurno neće biti dobar izbor i zarada youtubea na ovaj način neće biti velika (ili će biti nikakva).

Najbolje je da radite ono što znate i volite. Npr. dobar youtube na temu akvaristike i ribica (ako je to vaš fazon) može da bude dobar dodatni izvor zarade sa strane. Posebno ako odlučite prodavati i stvari vezane za akvaristiku onda kada se nametnete kao autoritet u ovoj niši.

Ono što vam možemo reči iz vlastitog iskustva, da edukativni video poput ovih na nađem YouTube kanalu sigurno neće biti viralni i profitabilni kao video legendarnog Omće.

Za kraj, proguglajte youtube zarada kalkulator poput ovoga, tačnost je približna.

Primjer naših video tutorijala koji ne donose novac.

Pročitajte i ove preporuke za online zaradu:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima