back to top

Poslovne ideje za žene poduzetnice VIDEO

Žene poduzetnice sa najvećom motivacijom i resursima, nerijetko dolaze u situaciju da se bore sa odlukom o pravoj poslovnoj ideji, a ovo su poslovne ideje za žene poduzetnice.

Odlučivanje o pravoj poslovnoj ideji uveliko je vezano sa izradom odgovarajućeg poslovnog plana i studije izvodljivosti tog plana.

Ukoliko ste i vi jedna od poduzetnica u svijetu biznisa, savjetujemo da se pozabavite ovim pitanjem jer nikada ne znate kada će jedna poslovna ideja izazvati lavinu odluka.

O čemu razmisliti prije pokretanja posla

Ako želite postati samozaposleni, ali niste sigurni koju vrstu posla da pokrenete, možda biste trebali razmotriti sljedeće:

  • Šta želite ili trebate da izađete iz posla (industrije) u kojem ste?
  • Šta voliš da radiš?
  • U čemu si dobra!
  • Šta biste željeli naučiti raditi?
poslovne ideje za žene poduzetnice video
Poslovne ideje za žene poduzetnice

Šta želite ili trebate je odlučujući faktor

Tražite li drugi prihod

Razmislite o tome da zastupate drugu kompaniju za prodaju svoje kozmetike, poklona, ​​osiguranja i sl. Da biste započeli, nećete morati pisati poslovni plan niti puno ulagati, a možete raditi i sami.

Napuštate posao da biste ostali kod kuće sa svojom djecom

Ako je vaša glavna motivacija više vremena s djecom, odaberite posao koji će vam omogućiti da zaobiđete njihov raspored. Gotovo je nemoguće raditi 9-5 od kuće kod odgoja djece.

Da li želite promijeniti svije(s)t

Osnujte zadrugu ili neprofitnu organizaciju. I jedno i drugo može biti radno intenzivno, ali korisno.

Da li želite nečime doprinijeti društvu

Ako vam je lično zadovoljstvo glavna motivacija, a novac vas ne brine, pokušajte volontirati u različitim organizacijama da vidite šta najviše volite raditi. Volontiranje je sjajan način da naučite kako funkcionišu neprofitne organizacije, a kontakti i vještine koje steknete pomoći će vam ako kasnije odlučite osnovati vlastiti posao u toj branši.

Želite li biti poduzetnica

Bez obzira želite li samo sebi biti šef ili se finansijski osamostaliti, put do uspjeha započinje zdravom biznis idejom.

Morate biti iskreni u pogledu svojih snaga i slabosti da biste postali poduzetnik, i bez obzira koji posao započnete, snalažljivost i snažne vještine umrežavanja itekako će vam pomoći na ovom putu.

poslovne ideje za žene poduzetnice video
Poslovne ideje za žene

Odakle crpiti biznis ideje

Nakon što ste pronašli sebe u nečemu što volite raditi, pretvorite to u poslovnu ideju i već ste iskorčili daleko naprijed prema svom cilju.

Kada ste birali, trebalo bi da odaberete nešto prema čemu ste strastveni i što ćete voljeti raditi, bez pritiska ili obaveze. Za pokretanje vlastitog posla trebat će vam vremena, energije i odricanja. Ako odaberete nešto što vas ne zanima, ili pak nešto što mrzite raditi, teško ćete uspjeti.

  • Zapitajte se kako provodite slobodno vrijeme?
  • Imate li hobi koji bi se mogao pretvoriti u posao?
  • Da li volite raditi volonterski posao?
  • Da možete imati bilo kakav posao koji biste željeli, koji bi to bio?

Sva ova pitanja iz vaše svakodnevnice navest će vas na trag kvalitetne biznis ideje koju ćete realizovati dok trepnete, a na tom putu u nju ćete uložiti mnoštvo ljubavi i strasti – na tome će vam vaši klijenti i uposlenici biti zahvalni. Zauzvrat ćete biti itekako prepoznatljivi.

poslovne ideje za žene poduzetnice video
Poslovne ideje za žene

Utvrdite u čemu ste dobri

Vaši talenti mogli bi vam biti očigledni ako ste muzičar, umjetnik ili fotograf. Ukoliko već imate profesiju, možda ćete htjeti započeti privatnu praksu u advokaturi, medicini ili računovodstvenoj firmi. Možda imate hobi, poput izrade svijeća ili drugih ručnih radova, za koji znate da ih možete prodati.

Ali šta ako su vaši talenti manje očigledni? Potrudit ćemo se da ih pronađete, za setove pitanja koja postavljate sami sebe, iako je ponekad teško znati svoje snage.

Prijatelji i porodica mogu vam tu biti tajni džoker kontakti, jer ljudi iz vaše okoline lakše sa distance uočavaju vaše snage i slabosti, nego vi sami.

Čak i ako nemate određenu vještinu poput šivanja ili knjigovodstva, i dalje imate vještine koje bi se mogle prodati ako ih možete prepoznati, možda molerski radovi.

Ako imate vještinu ili hobi u kojem se dobro bavite, počnite odmah raditi na svom tržištu i studiji izvodljivosti!

Odredite šta biste željeli naučiti raditi

Ponekad su stvari koje nas najviše zanimaju stvari koje tek trebamo naučiti. Ako volite matematiku, pohađajte kurs računovodstva i pretvorite svoje nove vještine u prihod pomažući drugima sa porezima.

Mnogo je novih karijera u koje možete ući sa certifikatom umjesto diplome.

Za sticanje certifikata često je potrebno manje od godinu dana, a u nekim slučajevima i samo nekoliko semestara.

Provjerite lokalne fakultete, udruženja i organizacije usko povezane sa vašim afinitetima ili rade na stručnom osposobljavanju.

Kontaktirajte ih da vidite koji se programi certifikata nude u vašem području.

Nikad nije kasno naučiti novu vještinu ili ispolirati staru. Jednako tako, nikada nije kasno započeti posao ako imate ambiciju, tržišnu vještinu i znate šta želite raditi.

Pogledajte naš video o 15 biznis ideja za žene. Svakako na našem youtube kanalu možete pronaći još sličnih biznis priča ili ideja za pokretanje vlastitog biznisa.

Poslovne ideje za žene

Pročitajte i ove poslovne teme

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima