back to top

Kako napisati oglas za posao (VIDEO)

Pisanje dobrog oglasa za posao veoma je važno za ishod kompletne profesionalne selekcije, a mi vam donosimo kako napisati oglas za posao

Pretpostaviti da je kratak i štur opis otvorenog radnog mjesta dovoljan je pogrešno, zato što se procenjivanje kandidata i kompanije koja zapošljava odvija dvosmjerno:

ne procjenjujete samo vi, kao poslodavac, potencijalne kandidate, već i oni procjenjuju vas.

A ako niste poznata i/ili ogromna kompanija, onda je oglas za posao vrlo često zapravo prva informacija o vama sa kojom se (potencijalni) kandidat susreće.

Šta oglas za posao mora da ima?

U oglasu za posao važno je da jasno napišete šta je to što tražite, odnosno: koje radno mjesto je u otvoreno i koji je broj izvršilaca za kojima tragate.

Zatim slijedi opis koje vještine kandidat treba da ima, koliko i kakvog radnog iskustva, da li postoje neki specifičniji zahtjevi, kao što su rad u određenim softverima, poznavanje nekog stranog jezika i tome slično.

U nastavku je potrebno dati opis posla koji će budući zaposleni obavljati. Koji su njegovi zadaci, odgovornosti? Kako, ukratko, izgledaju njegova zaduženja?

Sve su ovo odgovori koji su važni ozbiljnim i dobrim kandidatima za kojima i sami tragate.

Prva dva pomenuta dijela mogu se napisati obrnutim redosljedom: najprije opis posla, a zatim zahtjevi od kandidata.

Na kraju, možete da kažete nešto i o samoj kompaniji (to se nekada radi i na samom početku). Koje su vaše vrijednosti, misija, vizija? Čime se bavite, kakvu poslovnu filozofiju zastupate?

Zatim konkretnije, u zadnjem dijelu oglasa, šta nudite – kakvo radno vrijeme, da li postoji probni rad, da li postoji rad u smjenama ili na terenu i tome slično.

Kandidatu je potrebno dati sve bitne informacije i pred njim nastupiti profesionalno, kao pred svakim poslovnim partnerom i klijentom.

Ovaj dio je važan, zato što je osnovna svrha oglasa za posao stavljanje do znanja kandidatima ne samo šta to je što vi, kao poslodavac, od njega tražite (koje vještine da poseduje, koliko i kakvog iskustva da ima i tome slično), već i šta je to što imate da mu ponudite.

Ove osnovne elemente oglasa za posao možete prilagođavati shodno tome na koji način ga distribuirate.

Nekada će svi ovi elementi biti suvišni (na primjer, na društvenim mrežama), pa možete reći konkretno šta je to što tražite i u nastavku ostaviti link ka objašnjenju, odnosno opširnijem i informativnijem oglasu.

kako napisati oglas za posao
Kako napisati oglas za posao, koje fraze korisitti

Evo nekoliko praktičnih smjernica o tome kako napraviti dobar oglas za posao:

Bez laganja i slatkih obećanja kada su u pitanju poslovi

Nemojte pisati stvari koje nisu istina, niti obećavati nešto što ne možete da ispunite.

Da, jako veliki broj kompanija je „prilika za profesionalno usavršavanje i napredovanje“, ali ostavite svojim kandidatima, odnosno zaposlenima da sami procjene da li je vaš kolektiv zaista raj za zaposlene.

Nemojte ni prećutkivati važne informacije, na primjer, da će kandidat raditi pod vremenskim pritiskom, da li je posao stresan i slično.

Iskusni igrači znaju šta se često krije pod „radom pod pritiskom“ i prećutkivanjem važnih stvari ili pokušajima da ih uljepšate možete poslati pogrešnu poruku.

Objavite oglas za posao

Izbjegavajte fraze u oglasima za posao

Fraze su, kod pisanja oglasa, veoma rasprostranjene.

Jasno je da su neki izrazi prosto sastavni dio struke ili su odomaćeni, ali neki zaista zvuče kao floskule, često napisane telegrafski, taksativno, bez trunke osjećaja da komunicirate sa čovjekom.

Ako odlučite da bez nekih fraza ipak ne možete (što je u redu, jer su one često igranje na sigurno, pa vam na početku mogu biti vrlo korisne), vodite računa o tome kakve poruke šaljete tim frazama.

Na primjer, „poželjno radno iskustvo od 2 ili više godina na istim ili sličnim radnim pozicijama“ je kratko i informativno, ali stvari kao što su „timski igrač“, „stimulativno okruženje“, „dinamičan tempo rada“ ne samo što su fraze, nego zvuče kao previše opšta, nejasna nastojanja da prikrijete nešto što se zapravo krije iza takvih fraza.

Timski igrač može biti protumačeno kao da će kandidat doći u već formiran i uigran tim, što može unaprijed stvoriti bojazan o tome da li će se on uklopiti,

Stimulativno okruženje i dinamičan tempo mogu da, na uljepšan način, sugerišu da će se raditi po 10 sati na dan, u stresnom okruženju u kom zaposleni nemaju ni 15 minuta pauze.

Pri korišćenju ovakvih izraza postupajte oprezno, odnosno, uvijek imajte na umu to da ih različite osobe mogu tumačiti na različite načine.

Sastavite oglas iskreno, onako kako inače komunicirate sa zaposlenima (pod pretpostavkom da to činite na korektan način), odnosno – nemojte prepisivati i previše se oslanjati na tuđa rješenja.

kako napisati oglas za posao
Kako napisati oglas za posao

Bez zatrpavanja informacijama kada su u u pitanju oglasi za posao

Dobra sugestija pri pisanju oglasa za posao jeste da pružite sve informacije koje mogu biti od značaja za kandidata.

Međutim, nemojte previše da se raspišete, jer se ono što ste želeli da kažete može rasplinuti i na taj način će suština biti zabašurena.

Izražavajte se jasno, koncizno, informativno, ali uvijek imajući na umu da se obraćate živom čovjeku, ne skupu piksela na ekranu.

Ta osoba sa druge strane ekrana bi također trebalo da osjeti da joj se obraća druga živa osoba, a ne algoritam koji samo izbacuje nekakve informacije.

Uostalom, ako potencijalnog kandidata zatrpate riječima i rečenicama, on može lako izgubiti iz vida ono što je ključno, usled preplavljenosti informacijama.

Zato ih dozirajte i pametno odaberite one kojima je mjesto u oglasu.

Objavite oglas za posao

Provjera oglasa za posao prije objave poslova

Da li je vaš oglas za posao napisan informativno i profesionalno možete procijeniti na nekoliko načina, a dva su najbezbolnija i najekonomičnija.

Prvi je da probate sami da se postavite u ulogu kandidata, a zatim pročitate svoj oglas i razmislite o njemu. Šta vam se dopada, šta vam se ne dopada?

Da li biste se vi prijavili na ovaj oglas? Zašto?

Kada budete zadovoljni odgovorima, možete isprobati i drugi način: dati ga nekome ko vam je u poslovnom okruženju blizak i sa njim provjerite da li je oglas odličan, osrednji ili za u kantu.

I ne brinite, potrebno je vrijeme da se uhodate, tako da će u početku vaša kanta/recycle bin možda biti prepuna papira, ali i to je dio procesa.

Pogledajte i ovaj koristan video kako napisati CV.

Pročitajte i ove biznis ideje

Rahela Čabro
Rahela Čabrohttp://poslovne.com
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima