Kako se piše poslovno pismo

Savjeti koji će vam pomoći da poboljšate poslovnu komunikaciju, pogledajte kako se piše poslovno pismo

Bez obzira kojim se poslom bavili jedna od osnovnih stvari je znati kako se piše poslovno pismo. Svi ćemo doći u situaciju kada moramo napisati poslovno pismo. S obzirom da je riječ o profesionalno poslovnom okruženju potrebno je znati osnovna pravila za pisanje.

Pismo je u datom trenutku prikaz vas i vašeg ugleda. Stoga je veoma važno poznavati najosnovnije stvari kako bi ostavili što bolji ugled kod poslodavaca ili klijenata. Posebna pažnja se treba obratiti na ton i stil pisma. Ton uvijek treba biti neutralan, ukoliko nije onda se može steći pogrešan dojam i stvoriti nesuglasice.

kako se piše poslovno pismo
Kako se piše poslovno pismo

Poslovno pismo treba biti što jednostavnije napisano. Bez ikakvog okolišanja, budite iskreni i kulturni. Jednistavne rečenice su pravi izbor za svako pismo jer tako izbjegavate nesporazume koji se mogu dogoditi.

Izbjegavajte preduge rečenice. Poželjno je da budu od 16 do 25 riječi duge. Naravno, poznavanje pravopisa je još jedna neophodna stvar. Uvijek dobro provjerite vaše pismo prije nego što ga pošaljete.

S obzirom na okruženje neformalan, svakodnevni jezik nije poželjan. U pismu trebate pokazati sebe u pravome svjetlu i predmet o kojem pišete.

Osnovni dijelovi koje svako poslovno pismo treba da ima

Poslovno pismo danas možete poslati na više načina. Vašem poslodavcu / klijentu možete se obratiti putem emaila, telefaksa ili putem standardnog pisma ali u svakom slučaju princip je isti.

Osnovni dijelovi poslovnog pisma su:

  • Zaglavlje (podaci o pošiljaocu pisma)
  • Informacije o primatelju( ime i prezime, adresa)
  • Mjesto i datum
  • Predmet
  • Sadržaj
  • Pozdrav
  • Potpis

Prije nego što primatelju pisma počnete pisati o određenoj temi vrlo je važno da mu se obratite u skladu sa njegovom titulom. Naravno uvijek možete napisati Poštovana/ Poštovani i zatim preći u novi odlomak gdje ćete nastaviti sa vašim izlaganjem.

Uvijek budite formalni i nikada nemojte skretati sa teme i praviti digresiju. Poslovna pisma bi trebala biti ozbiljnog karaktera zbog toga je važno da pismo bude neutralnog i profesionalnog tona. Poželjno je da se u pismu osjeti poštovanje prema primatelju.

kako upoznati tržište
Kako se piše poslovno pismo

Sadržaj poslovnog pisma

Sadržaj vašeg poslovnog pisma trebao bi biti sačinjen od nekoliko sažetih odlomaka koji jasno prenose vašu poruku. Uspostavite pravi ton, izbjegavajući duge, zbunjujuće rečenice i prelazeći ravno na stvar. Ako niste sigurni kako započeti, razmislite o tome da kao početnu frazu upotrijebite “Pišem vam u vezi …”.

Trebali biste objasniti svoj stav koristeći što manje riječi.  Međutim, poslovna pisma ne moraju nužno biti mnotona i suhoparna. Ukoliko već poznajete primatelja pisma onda pismo može imati prijateljski tona ali u granicama.

Tako možete razbiti monotniju pisma koje je zastupljenu pri pisanju u poslovnom okruženju. Uvijek se držite teme, bez obzira da li je to vaš poznanik ili ne, kada je posao u pitanju morate pristupiti ozbiljno i staviti privatna poznanstva sa strane.

kako se piše poslovno pismo
Kako se piše poslovno pismo

Jasno sažeto istaknite svoje tačke u zadnjem odlomku i iznesite svoja očekivanja ili planirani tok akcije. Ovo je prikladno mjesto za spomenuti da vas primatelj može kontaktirati u vezi sa nedoumicama ili pitanjima. Obavezno zahvalite primatelju na pažnji prema pismu.

U zadnjem dijelu pisma možete koristiti ustaljene fraze poput S poštovanjem, srdačan pozdrav, lijep pozdrav itd.

Na kraju ne zaboravite na potpis i mjesto i datum pisanja pisma. Kada napišete pismo u donjem desnom uglu trebate otkucati vaše ime i prezime. Nakon što isprintate pismo obavezno se potpišite na to mjesto. Pismo bez potpisa se neće uvažiti. Stoga, ne zaboravite na ovaj korak.

Ne zaboravite na priloge

Ako planirate bilo šta priložiti uz svoje poslovno pismo,  napišite riječ prilozi i zabilježite sve što se može pronaći u koverti.

Primjer

Prilozi (2): brošura, letak

Prilozi: dvije brošure

Priloge navodite nekoliko redova ispod vaših podataka za kontakt.

Ako dobro pišete možete i zaraditi

Pročitajte i ovo:


Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima