back to top

Kako napisati poslovno pismo ?!

Kako napisati poslovno pismo i šta sve morate znati

Poslovno pismo je oblik razmjene informacija u domenu poslovanja. Sadržaj uključuje objektivan, kratak i jasan izraz, a najvažnije je da sadrži valjane podatke. Idemo naučiti kako napisati poslovno pismo, mi ćemo vam u tome pomoći.

Koji su dijelovi poslovnog pisma?

Poslovno pismo sastoji se od: 

  • zaglavlja u kojem je napisana adresa pošiljatelja i primaoca, 
  • mjesta i datuma pisanja pisma, 
  • mjesta za proceduralne ocjene, 
  • uvoda (započinje s “Poštovani …”), 
  • središnjeg sadržaja (za bolju jasnoću preferiraju se pasusi) i 
  • zaključka (završava se s “Iskreno”), s njegovim vlastitim potpisom i pečatom.
Kako napisati poslovno pismo
Kako napisati poslovno pismo

Šta morate znati o poslovnom pismu – trikovi

Ovakvo pismo je potrebno otkucati u izuzetno kratkom vremenu kako bi se što prije moglo poslati osobi kojoj je poslano. Na pismo treba odgovoriti u roku od 24 sata. Svi podaci moraju biti tačni i dostupni za provjeru. Navođenje izvora podataka je u tom kontesktu obavezno.

Koristite tehničke izraze. Bez obzira koliko nam poslovni saradnik bio blizak, pismo ne smije sadržavati lokalizme ili žargon. Treba pisati čistim književnim jezikom, a pismo mora biti gramatički ispravno. Ukoliko niste sigurni u ispravnost svog pisma, zamolite nekoga da ga pročita i ukaže na greške, naravno ako ih ima.

Poslovno pismo bi trebalo biti jasno i drugoj strani razumljivo, stoga vam savjetujemo da koristite kratke rečenice. Naglasite najvažnije dijelove pisma odvajajući ih posebnim odlomkom. Po završetku obavezno pročitajte pismo – ako nije razumljivo i smisleno vama koji znate svoju zamisao, onda ga tek osoba kojoj je namijenjeno da ga čita, neće biti jasno šta je pisac htio da kaže.

Poslovno pismo je povjerljivo! Ne smije se proslijediti od primatelja, osim ako to pošiljalac ne dozvoli.

Poslovne čestitke – 15 čestitki za poslovni uspjeh!

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima