-6.2 C
Sarajevo
Vrijeme za odmorKuhinja po mjeri - sve što trebate znati

Kuhinja po mjeri – sve što trebate znati

Kada god se započne razgovor o kuhinjama gotovo ne može proći, a da ne spomenete kuhinju po mjeri. Međutim šta je tačno kuhinja po mjeri, šta sve utiče na cijenu ove vrste kuhinje i generalno koji su mali detalji vezani za ovu temu.

Kuhinja po mjeri je danas veoma popularna stoga smo današnji tekst posvetili vama i pokušat ćemo vam što bolje objasniti pojam kuhinje po mjeri i zašto je danas toliko popularna.

Šta je kuhinja po mjeri

Obično se za standardne kuhinje kaže da su to blok kuhinje i one su veoma jednodimenzionalne. Nemate mnogo prostora za kreativnost i to su standardne kuhinje koje prate jedna motiv i nema mnogo raznovrsnosti. Ove kuhinje se kupuju zbog toga što su kompaktne stanu na jedan zid i nema mnogo razmišljanja hoće li sve biti kompatibilno jedno s drugim.

Najčešće se zajedno sa ovim kutijama kupuju i uređaji kao što su frižider, električno šporet, sudoper tako da je cijeli proces veoma praktičan. Međutim onde gdje blog kuhinje su veoma ograničene, a pod ovim podrazumijevamo generalno prostor koji zauzimaju. Blog kuhinje se najčešće izrađaju u dužini od 3 do 4 metra. Razlog je zato što sve može stati na jedan zid i ovo su kuhinje koje pokušavaju da uštede što više na prostoru.

Kuhinja po mjeri
Kuhinja po mjeri

Stoga kupci koji žele veće kuhinje s više prostora za rezanje ili odlaganje suđa odlučuju se za kuhinju po mjeri. Naime kuhinja po mjeri se izrađuje striktno prema zahtjevima korisnika one su veće i zauzimaju više prostora od blok kuhinja, ali zato ostavljaju više prostora za kreativnost samom korisniku.

Od same boje, materijala, oblika i dodataka koje želite da imate u kuhinji sve ovisi o vama. Možda vam se svidjela određena kuhinja, ali bi vi imali želju da je ona veća, da ima možda napu ili više prostora za odlaganje suđa, s kuhinjom po mjeri klasični dizajn možete proširiti i uraditi ga isključivo po svojoj volju.

Zato ove kuhinje i imaju ovaj naziv jer je korisnik u punoj kontroli.

Različite vrste kuhinja po mjeri

Generalno postoje dvije vrste kuhinja po mjeri, a to su tvorničko napravljene kuhinje po mjeri i one koje je izradio stolar. Razlikuju se po tome što su tvornički napravljene kuhinje kvalitetnije odrađene i one su elegantnije u odnosu na one koje napravi stolar. Međutim postoji mnogo kvalitetnih stolara koji se potrude i naprave kuhinju koja može biti rival i najboljim tvornički napravljenim kuhinjama.

Naime, stolari zapravo uvijek rade “prototipove” – kuhinju baš po vašim željama i nacrtima. Naime, malo tko naručuje istu kuhinju, a kada se već može birati, onda se svi malo zaletimo pa počnemo eksperimentirati sa širinom ormarića, visinama ladica, vrstama radnih ploča, širinama elemenata i onda često ispadne kaos.

Dok s druge strane kod kuhinje koju naručujete iz salona namještaja vi već znate šta ćete dobiti. Modeli su unaprijed dizajnirani samo je na vama da sastavite željenu kuhinju i da odaberete velike elemente. Uz to, proizvođači u svojim katalozima daju puno fotografija s različitim bojama, uzorcima, materijalima što mnogima pomaže da se odluče šta zaista želite i šta će se uklopiti u vaš prostor i životni stil.

Cijena kuhinje po mjeri

Konačna cijena kuhinje po mjeri ne zavisi od toga hoćete li je kupiti kod stolara ili u salonu namještaja. Cijena zavisi od materijala koji se koristi za izradu same kuhinje dakle, od okova, mehanizama, dodataka, elemenata i svih ostalih detalja.

Iveral je uvijek jeftiniji od medijapana, a i manje je i osjetljiv. Gotove radne ploče jeftinije su od bilo kojeg kamena, kvarcita, kerrocka, coriana, max compacta, laminama, getacorea, phoenixa i svih drugih materijala koji se često koriste kao radne ploče. Zbog praktičnosti savjetujemo da uzmete bijelu ili čak crnu kuhinju zato što se fleke i prljavština mogu veoma lako očistiti, međutim ako je određena kuhinja skupa u ovoj boji predlažemo materijal koji se zove PET mat, i na njemu se toliko ne vide otisci prstiju, a i jednostavno se čisti.

Kuhinja po mjeri
Kuhinja po mjeri

Što se tiče visine kuhinjske radnje ploče predlažemo 90 cm, a ako se radi o osobi visokog rasta onda visina elemenata u kuhinji treba biti 95 centimetara.

Ako želite kuhinjsko ostrvo, a pritom želite i malo uštedjeti, naša preporuka je da umjesto kuhala i nape na otok smjestite sudoper. Naravno, ako je moguće dovesti potrebne instalacije do pozicije sudopera. Naime, samostojeće nape znaju biti jako skupe, a što su ljepše i atraktivnije, cijena se dramatično penje.

Ovo su samo neki od naših prijedloga i dokaz koliko toga možete sami vi birati prilikom kupovine kuhinje po mjeri. Nadamo se da smo bili od koristi i odgovorili na najvažnija pitanja koja se tiču kuhinje po mjeri.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

spot_img