back to top

Kuhinja po mjeri – sve što trebate znati

Kada god se započne razgovor o kuhinjama gotovo ne može proći, a da ne spomenete kuhinju po mjeri. Međutim šta je tačno kuhinja po mjeri, šta sve utiče na cijenu ove vrste kuhinje i generalno koji su mali detalji vezani za ovu temu.

Kuhinja po mjeri je danas veoma popularna stoga smo današnji tekst posvetili vama i pokušat ćemo vam što bolje objasniti pojam kuhinje po mjeri i zašto je danas toliko popularna.

Šta je kuhinja po mjeri

Obično se za standardne kuhinje kaže da su to blok kuhinje i one su veoma jednodimenzionalne. Nemate mnogo prostora za kreativnost i to su standardne kuhinje koje prate jedna motiv i nema mnogo raznovrsnosti. Ove kuhinje se kupuju zbog toga što su kompaktne stanu na jedan zid i nema mnogo razmišljanja hoće li sve biti kompatibilno jedno s drugim.

Najčešće se zajedno sa ovim kutijama kupuju i uređaji kao što su frižider, električno šporet, sudoper tako da je cijeli proces veoma praktičan. Međutim onde gdje blog kuhinje su veoma ograničene, a pod ovim podrazumijevamo generalno prostor koji zauzimaju. Blog kuhinje se najčešće izrađaju u dužini od 3 do 4 metra. Razlog je zato što sve može stati na jedan zid i ovo su kuhinje koje pokušavaju da uštede što više na prostoru.

Kuhinja po mjeri
Kuhinja po mjeri

Stoga kupci koji žele veće kuhinje s više prostora za rezanje ili odlaganje suđa odlučuju se za kuhinju po mjeri. Naime kuhinja po mjeri se izrađuje striktno prema zahtjevima korisnika one su veće i zauzimaju više prostora od blok kuhinja, ali zato ostavljaju više prostora za kreativnost samom korisniku.

Od same boje, materijala, oblika i dodataka koje želite da imate u kuhinji sve ovisi o vama. Možda vam se svidjela određena kuhinja, ali bi vi imali želju da je ona veća, da ima možda napu ili više prostora za odlaganje suđa, s kuhinjom po mjeri klasični dizajn možete proširiti i uraditi ga isključivo po svojoj volju.

Zato ove kuhinje i imaju ovaj naziv jer je korisnik u punoj kontroli.

Različite vrste kuhinja po mjeri

Generalno postoje dvije vrste kuhinja po mjeri, a to su tvorničko napravljene kuhinje po mjeri i one koje je izradio stolar. Razlikuju se po tome što su tvornički napravljene kuhinje kvalitetnije odrađene i one su elegantnije u odnosu na one koje napravi stolar. Međutim postoji mnogo kvalitetnih stolara koji se potrude i naprave kuhinju koja može biti rival i najboljim tvornički napravljenim kuhinjama.

Naime, stolari zapravo uvijek rade “prototipove” – kuhinju baš po vašim željama i nacrtima. Naime, malo tko naručuje istu kuhinju, a kada se već može birati, onda se svi malo zaletimo pa počnemo eksperimentirati sa širinom ormarića, visinama ladica, vrstama radnih ploča, širinama elemenata i onda često ispadne kaos.

Dok s druge strane kod kuhinje koju naručujete iz salona namještaja vi već znate šta ćete dobiti. Modeli su unaprijed dizajnirani samo je na vama da sastavite željenu kuhinju i da odaberete velike elemente. Uz to, proizvođači u svojim katalozima daju puno fotografija s različitim bojama, uzorcima, materijalima što mnogima pomaže da se odluče šta zaista želite i šta će se uklopiti u vaš prostor i životni stil.

Cijena kuhinje po mjeri

Konačna cijena kuhinje po mjeri ne zavisi od toga hoćete li je kupiti kod stolara ili u salonu namještaja. Cijena zavisi od materijala koji se koristi za izradu same kuhinje dakle, od okova, mehanizama, dodataka, elemenata i svih ostalih detalja.

Iveral je uvijek jeftiniji od medijapana, a i manje je i osjetljiv. Gotove radne ploče jeftinije su od bilo kojeg kamena, kvarcita, kerrocka, coriana, max compacta, laminama, getacorea, phoenixa i svih drugih materijala koji se često koriste kao radne ploče. Zbog praktičnosti savjetujemo da uzmete bijelu ili čak crnu kuhinju zato što se fleke i prljavština mogu veoma lako očistiti, međutim ako je određena kuhinja skupa u ovoj boji predlažemo materijal koji se zove PET mat, i na njemu se toliko ne vide otisci prstiju, a i jednostavno se čisti.

Kuhinja po mjeri
Kuhinja po mjeri

Što se tiče visine kuhinjske radnje ploče predlažemo 90 cm, a ako se radi o osobi visokog rasta onda visina elemenata u kuhinji treba biti 95 centimetara.

Ako želite kuhinjsko ostrvo, a pritom želite i malo uštedjeti, naša preporuka je da umjesto kuhala i nape na otok smjestite sudoper. Naravno, ako je moguće dovesti potrebne instalacije do pozicije sudopera. Naime, samostojeće nape znaju biti jako skupe, a što su ljepše i atraktivnije, cijena se dramatično penje.

Ovo su samo neki od naših prijedloga i dokaz koliko toga možete sami vi birati prilikom kupovine kuhinje po mjeri. Nadamo se da smo bili od koristi i odgovorili na najvažnija pitanja koja se tiču kuhinje po mjeri.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima