back to top

Kako se pripremiti za razgovor za posao ?!

Razgovori za posao mogu biti vrlo kratki i površni, što vam daje malo vremena da se pokažete u najboljem svjetlu, a jedno od pitanja koje sebi postavljamo jeste kako se pripremiti za razgovor za posao 

Ako je situacija drugačija, možda ćete se snaći na vrijeme, ali kad imate razgovor za posao, imate puno otežavajućih faktora – možda ima previše kandidata, možda se svi razgovori rade pred svim kandidatima, pa vam je neugodno, možda nije vaš dan.

U tekstu ćete pronaći nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kako se pripremiti za razgovor za posao, kao i da ostavite što bolji prvi utisak i predstavite se u najboljem mogućem svjetlu u kratkom vremenu.

kako se pripremiti za razgovor za posao
Kako se pripremiti za razgovor za posao

Odjeća

Ne pretjerujte, ali nemojte ići previše opušteno. Provjerite odgovara li kombinacija vašim godinama, ali i poslu za koji se prijavljujete. Poznata je izreka da se ne biste trebali odijevati za posao koji imate, već za posao koji želite

Na primjer, arhitekti i inženjeri poznati su po svojim strogim, gotovo geometrijskim krojevima (odnosno jaknama, ovratnicima i kajševima) koje kombinuju s “opuštenim” odjevnim komadom. Ovo je primjer za vas, a zavisno o vašoj profesiji, znat ćete što to znači. 

Najvažnije je biti pristojno obučen. Za muškarce to znači da nema patika (cipele-patike mogu proći), široke pantalone i lagani traper, kapuljače, bermude, košulje bez rukava. Za djevojke – ne idite golih koljena, dekoltea i trbuha. Recite ne košuljama bez rukava, ma koliko vani toplo bilo. Super visokim potpeticama nije mjesto na razgovoru za posao, bolje ih ostavite za izlazak.

kako se pripremiti za razgovor za posao
Kako se pripremiti za razgovor za posao

Prijavite se na vrijeme

Kašnjenje će se tolerisati samo ako ste neophodni stručnjak. Da biste bili stručnjak u nekoj oblasti, trebali biste imati nekoliko godina karijere u struci, kao i desetine zdravih klijenata. Ako nemate ništa od toga, niste stručnjak, pa se nemojte ni ponašati tako.

Budi ono što jesi

Nervoza i želja da se pokažemo što bolje mogu nas dovesti do dvije negativne krajnosti – zvučati previše poslušno ili zvučati previše arogantno. Ni jedno ni drugo neće vam pomoći da ostavite dobar utisak.

Predstavite se kao dobro odgojena odrasla osoba koja je sigurna u sebe . Kako? Uđite u sobu sigurno, rukujte se stojeći, pobrinite se da je stisak čvrst (ali da ne slomi kosti šake), izgovorite svoje ime jasno i glasno, nemojte žuriti, ne šuškati i ne šaputati. Neka vaš dah bude svjež, a ako ste zaboravili izvaditi žvakaću gumu prije nego što uđete, ili je pokušajte barem ne žvakati. Sjednite kad vam se kaže da sjednete i ne govorite dok vam se ne postavi određeno pitanje.

Trudite se biti pozitivni

Kada je neko nervozan ili negativan, on svoju energiju prenosi na okolinu. Isto je i sa pozitivnom kao i sa negativnom energijom. Ako ste previše nervozni, pokušajte cijelo vrijeme zadržati osmijeh na licu. Ako se dovoljno nasmiješite i vaše će tijelo nesvjesno prihvatiti tu “igru”, tada ćete zaista postati pozitivni.

Pažljivo slušajte

Ne brbljajte suvišno, neko baš kao što se kaže – imamo dva uha i jedna usta kako bismo više slušali nego govorili. Govorite kad vas pitaju, ali nemojte se zanositi. Ako imate pitanje za postaviti, nemojte prekidati sagovornike, već pričekajte dok ne dobijete riječ.

kako se pripremiti za razgovor za posao
Kako se pripremiti za razgovor za posao

Dođite spremni za razgovor za posao 

To znači da ste ponijeli sve svoje podatke, dokumente, portofolij, knjigu ili slično. To takođe znači da ste informisani o kompaniji u koju ste pozvani, da znate čime se bave, koje su njihove djelatnosti i koja bi trebala biti vaša funkcija u kompaniji ako budete angažovani.

Znajte koja su vaša prava

Zakon reguliše šta potencijalni poslodavac treba da vas pita, a šta ne, i na koji način treba da govori o vama. Ako vam postavi neprimjerena, lična ili druga pitanja, znajte da ne morate odgovarati, a ako želite, možete kontaktirati sud ili Ministarstvo rada. 

Primjer neprimjerenih pitanja je kada poslodavac pita kandidatkinju planira li u bliskoj budućnosti imati djecu, planira li se udati, koliko je ozbiljna veza i slično. Takođe, niko ne može insistirati na tome da se izjasnite o svojoj nacionalnosti ili vjeri. Uvreda po toj osnovi takođe je kažnjiva Zakonom. 

Niko ne smije vikati na vas, vrijeđati vas, omalovažavati, uslovljavati i ucjenjivati. Obratite pažnju i na ugovore koje potpisujete – obavezno pročitajte, a ako ste pod pritiskom da odmah potpišete, znajte da po zakonu možete potpisati ugovor u narednih 8-15 radnih dana (ovisno o vrsti ugovora, a radni dani ne uključuju subotu i nedjelju, tj. oni se ne računaju kada se “broji” tih 8-15 dana). Ako je nešto u vašem ugovoru sumnjivo, vjerojatno ste u pravu. Ne ustručavajte se pitati o čemu se radi.

Nakon 6 mjeseci rada stičete pravo na godišnji odmor. Minimum je 20 dana godišnjeg odmora. Ovaj zakonski minimum raste s godinama radnog staža, obrazovanja itd. Ako se praznik koristi u dijelovima (a najčešće se koristi), tada morate znati da se praznik koristi od prvog jula do juna sljedeće godine. Odnosno, imate pravo iskoristiti svoj trenutni odmor najkasnije do 30. juna naredne godine, nakon čega novi odmor počinje za vas “teći”.

Kada dođete na razgovor pripremljeni s tim informacijama i “potkovani” zakonom, nemojte se forsirati, tako da se počnete praviti pametni. Ima i drugih načina da im dokažete kako niste glupi i da vas ne mogu praviti budalom.

Kad završite razgovor, ljubazno se pozdravite, zahvalite im se na pozivu i vremenu koje su vam posvetili, ne zaboravite na čvrsto stiskanje ruke i izađite nasmijani.

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima