back to top

VIDEO Štednja novca uz 11 odličnih savjeta!

Štednja novca nama je uvijek broj jedan! Da li ste se ikada pitali imate li dovoljno ušteđevine da pokrijete neke ne planirane troškove? Ako je vaš odgovor ne, niste sami!

Čak 28 posto odraslih nema ušteđevine. Dok 25 posto onih koji imaju takozvani fond za “crne dane” iako ni on ne može pokriti troškove života za tri mjeseca.

U nastavku teksta pročitajte nekoliko najjednostavnijih načina štednje novca u narednoj godini, mjesecu ili možda i u godinama koje slijede.

Ušteda novca uz 11 odličnih savjeta

Postavite cilj štednje novca

Svoje potrošačke navike ćete promijeniti ako štedite za nešto vama posebno. To bi, možda moglo biti neko putovanje koje dugo priželjkujete ili uređenje kuće koje nikako da stigne na red.

Motivacija za postizanje novih ciljeva je odlična za štednju

Ako ste pak usredotočeni na nešto manje stvari, od odjeće ili obuće, smatrajte ih kao motivaciju za postizanje novih ciljeva. A jednom kad ih ostvarite, dodajte na svoju listu želja nešto drugo, veliki ili malo. Bitno je da vas veseli i motivira.

Počnite pratiti skrivenu potrošnju

Bez obzira na to koliko je vaš cilj veliki, važno je napraviti dobar plan potrošnje i štednje.

On između ostalog uključuje i onaj plan uz pomoć kojeg ćete saznati kamo točno odlazi vaš novac svakog mjeseca. Jedino tako ćete moći odlučiti koliki dio novca možete odložiti sa strane.

Provjerite kako trošite novac

Da biste to učinili, prvog dana sljedećeg mjeseca provjerite na što ste tačno potrošili novac prethodnog mjeseca. A troškove podijelite na one osnovne i nebitne. Trebate naučiti kako kupovati i trošiti pametno novac. To će biti od velike pomoći prilikom štednje.

Osnovni troškovi uključuju sve fiksne troškove koje morate podmiriti. To su troškovi kredita, režije, troškovi automobila i namirnica. S druge strane, nebitni troškovi su oni bez kojih možete, a ostavljaju dovoljno prostora za štednju.

To su troškovi ulaznica za kino, pozorište, koncerte, večere s prijateljima ili troškovi ispijanje kafa u vašem omiljenom kafiću.

Razmislite o tome čega biste se mogli odreći te taj dio novca staviti na štednju. Na primjer, mogli biste se odreći konzumiranja obroka u restoranu dva puta sedmično i pripremiti nešto kod kuće?

Isto tako, odlasci na večeru. Umjesto večere, predložite prijateljima odlazak na piće ili organizirajte večeru u restoranima s nešto pristupačnijim cijenama.

Kako da uštedimo više novca

Imajte dobro mjerilo štednje novca

Gledajući stvarne brojke, dobro mjerilo štednje je ono kada svakog mjeseca uštedite 10 do 20 posto od svojih ukupnih prihoda.

Također, možete usvojiti i mjerilo 50:30:20 prema kojem bi 50 posto vaših prihoda odlazilo na osnovne troškove, 30 posto na nebitne, dok bi 20 posto otpadalo na štednju.

Ako vas praćenje potrošnje i štednje opterećuje i umara, postoji niz aplikacija koje će taj posao odraditi umjesto vas. Dovoljno ih je spojiti s vašim bankovnim računom i kreditnim karticama.

Ovisno o aplikaciji koju odaberete, dobit ćete upozorenje o tome kada se nađete u opasnosti od pretjeranog trošenja koje bi moglo utjecati na vašu štednju.

Riješite se visokih kamata

Dugovi s visokim kamatama najčešće uključuju minus na karticama tekućeg računa ili se tiču rata za kredite.

U slučaju da imate nešto ušteđevine koje ste ostavili sa strane, najbolje rješenje je da je potrošite na podmirivanje dugova koji uključuju troškove visokih kamata. Ovo je jedno od glavnih i dugoročnih ciljeva štednje.

kredit
Riješite se loših kredita i kamata

Fond za crne dane

Ako nemate ništa u fondu za “crne dane”, preporučuje se da s njime krenete prije nego što ćete početi rješavati otplaćivanje troškova s visokim kamatama. Dobar cilj štednje na ovom području je ušteda za barem tri mjeseca životnih troškova.

Prednosti rješavanja dugova s visokim kamatama su goleme. Što ih prije otplatite, to ćete imati i manje troškova.

Štedite automatski

U banci zakažite trajni nalog kojim će se svakoga mjeseca kada vam stigne plaća, dio novca koji vi odredite prebaciti na račun za štednju. Ovo je odlična taktika jer njome smanjujete rizik od trošenja novca prije nego što ga prebacite na štednju.

Držite se pravila 24 sata

S obzirom na to da Internet nudi brojne mogućnosti, sve je više onih koji kupuju iz udobnosti svoga doma, online. Danas gotovo da i ne postoji trgovina koja nema i svoj webshop.

Dakle, koje je rješenje za impulzivnu kupnju putem Interneta?

Stavite stvari koje želite u košaricu za kupovinu i pričekajte 24 sata prije nego što stvarno kliknete – kupi. Velika je vjerojatnost da ćete shvatiti da vam određene stvari nikada nisu ni trebale i da ćete odustati od kupovine.

Naučite djecu štednji
Naučite djecu štednji novca

Ne trošite neplanirani novac

Bez obzira na to daruje li vas netko za rođendan novcem, najbolje je da taj novac odmah prebacite na svoj štedni račun, umjesto da ga potrošite, ušteda novca je zagarantovana.

Uostalom, taj novac nije planiran i bez njega ste mogli svakoga mjeseca do sada pa vam neće ni nedostajati.

To se također odnosi i na povišice. Umjesto da povećate svoje troškove, razliku uložite u štednju. No, ipak, nagradite se nekim manjim darom kako biste proslavili povećanje plaće!

Pronađite druge načine štednje

Dobar način štednje je štednja za troškove djeteta na fakultetu, ulaganje u dodatno zdravstveno osiguranje ili u investicijske fondove. Osigurajte kuću, zatražite kasko osiguranje za auto ili sve popularnije životno osiguranje.

Štednja na tim područjima, ustvari je dugoročno ulaganje u neplanirane i planirane troškove koje ovako možete riješiti bez da ih osjetite, a i bez da ste prisiljeni podići neki od kredit s visokim kamatnim stopama. Iako se na prvi pogled čini jednostavno, ušteda novca nije nimalo laka.

Još korisnih savjeta iz finansija

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima