Kako postati investicijski bankar

Naime kako postati investicijski bankar je pitanje koje se veoma često postavlja, odmah pored pitanja zašto baš investicijsko bankarstvo

Na ova dva ali još mnoga druga pitanja odgovorit ćemo vam u današnjem tekstu. Dakle, ako imate želju da se bavite finansijama i da pri tome pomažete drugim ljudima prilikom donošenja odluka o njihovom finansijskom životu onda je investicijsko bankarstvo idealan posao za vas.

Šta je investicijsko bankarstvo

Moramo početi s osnovama investicijsko bankarstvo je vrsta segmenta u bankarskom poslovanju koja pomaže pojedincima ili grupama odnosno organizacijama u prikupljanju kapitala i pružanju usluga finansijskog savjetovanja za njih. Dakle, investicijski bankar je ustvari posrednik između izdavača vrijednosnih papira i investitora i pomaže novim firmama da izađu u javnost i da dobro posluju.

U svojoj osnovi investicijsko bankarstvo bankari se obično dijele u dvije grupe, a to su: proizvod i industrija. Međutim, tri najčešće grupe proizvoda su spajanja i preuzimanja, restrukturiranje i financiranje s polugom. Pored toga, postoje i grupe proizvoda unutar osiguranja vrijednosnih papira.

Trenutno najveće investicije bilježe banke JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Barclays Investment bank, Credit Suisse i Deutsche Bank.

investicijski bankar
investicijski bankar

Šta je konkretno posao investicijskih bankara

Investicijski bankari bave se sljedećim radnjama:

•             Pomažu kompanijama i raznim drugim institucijama da osiguraju kapital za njihovo poslovanje. Također mogu doprinijeti i recimo školi da pronađe kapital kako bi se poboljšalo okruženje u kojem djeca uče,

•             Investicijske banke odnosno bankari olakšavaju poslove između kompanija koje žele prikupiti novac izdavanjem vrijednosnih papira i investitora koji će platiti u zamjenu za vrijednosne papire

•             Investicijski bankari bave se većinom pitanjima finansiranja, uključujući pomaganje korporaciji da odabere koju vrstu vrijednosnih papira izdaje ili predstavlja vrijednost ovih papira kao osiguranje za sve ulagače,

•             Veoma su bitni u samim završim fazama ugovora. Oni se bave procjenom vrijednosti kompanije, izrađuju strategiju i generalno bave se finalnim radovima u jednom poslu,

•             Oni se bave i finansiranjem zadnjeg posla ako zahtijeva izdavanje novog duga ili dionica.

Kako postati investicijski bankar

Fakultetska diploma iz finansije ili ekonomije obično je polazna tačka za posao na ulaznom nivou u investicijsko bankarstvo. Računovodstvo i poslovanje također su uobičajena obrazovna pozadina. Iako je investicijsko bankarstvo poslovanje koje se radi u najboljim bankama ne smijete zaboraviti da je ono ujedno i globalna kompanija u kojoj su New York, London, Hong Kong i Tokio redovne mušterije za nove i perspektivne investicijske bankare.

Većina investicijskih bankara početnog nivoa započinje kao financijski analitičari, put karijere investicionog bankarstva zaista započinje stažom. To će obično biti ljetni staž tokom mlađe ili više godine i naravno ako budete uspješni doći će do ponude za punu radnu ulogu finansijskog analitičara.

Investiciono bankarstvo podjednako se tiče onoga koga znate, kao i onoga šta znate, pa je izgradnja vaše profesionalne mreže presudna za postizanje izvanrednog posla nakon završetka studija. Učinkovit način da se to postigne je putem prakse i umrežavanja, posebno onih usmjerenih na studente i nedavne diplomce. Nikada nije bilo jednostavnije da se umrežite s velikim brojem ljudi putem društvenih mreža.

Da bi banku ili finansijsku instituciju predstavljali kao investicijski bankar, trebate se registrovati kod Regulatornog tijela za financijsku industriju (FINRA), što uključuje i ispitivanje na osnovu njihovog specifičnog rada. Licenca je veoma bitna stoga ovaj razgovor i registraciju shvatite ozbiljno jer vaš posao bez ove licence ne može postojati.

Ne trebate magisterij da biste pratili karijeru investicijskog bankarstva, ali to vas može učiniti poželjnim kandidatom i dati vam prednost u odnosu na druge. Ako se odlučite za magisterij, pogledajte područja koja će biti korisna potencijalnim poslodavcima. Obično se traže područja kao što su financije, upravljanje investicijama i upravljanje bogatstvom, ali poslovna administracija i računarstvo također mogu biti fantastičan izbor. Razvijanje složenih kvantitativnih vještina može vas učiniti vrlo zapošljivim.

Mnogo je aspekata investicijskog bankarstva, ali danas smo se fokusirali na osnove. Poenta teksta je bila da vas motiviše i probudi u vama želju da pored zarade pomognete drugome. Ako ste dobri s brojevima i vođenje financija vam izgleda kao perspektivan i privlačan posao predlažemo vam da počnete učiti sve što možete o ekonomiji i računovodstvu.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima