back to top

Kako mjesečno uštediti novac ?

Kako mjesečno uštediti novac, iako vam ušteda za budućnost može izgledati neodoljivo, ako za početak samo odložite malo više novca svakog mjeseca, to će možda biti lakše nego što mislite.

Možete uštedjeti novac svakog mjeseca pažljivim pregledom svojih mjesečnih troškova, pronalaženjem načina za smanjivanje tih troškova i pridržavanjem budžeta.

Pregledajte svoje mjesečne troškove

Jedna od najpametnijih stvari koje možete učiniti svakog mjeseca kako biste uštedjeli novac je pročešljati mjesečne troškove i vidjeti gdje možete smanjiti troškove. Pripremili smo vam nekoliko uobičajenih mjesečnih troškova i savjeta za uštedu novca na svakom od njih.

Kućanstvo

Ako iznajmljujete stan u najskupljem dijelu grada, velike su šanse da ćete s vremenom moći znatno uštedjeti premještanjem u jeftinije područje.

Smanjivanje broja ili preseljenje u pristupačnije područje moglo bi dugoročno napraviti veliku financijsku razliku. Ako ste vlasnik kuće u području koje je poželjno za turiste, razmislite o iznajmljivanju dijela svog prostora. Ako ste iznajmljivač, potražite cimera kako biste podijelili troškove, potpišite dugoročni najam da biste postigli popust ili smanjite na manje, jeftinije mjesto.

Ako imate hipoteku, razmislite o uštedi novca refinanciranjem hipoteke ako su kamatne stope niže od one koju trenutno plaćate. To bi vam moglo dati nižu otplatu hipoteke i uštedjeti vam puno tokom života zajma.

Kupovina

Da biste uštedjeli novac na namirnicama, pokušajte preuzeti aplikacije koje vam omogućavaju da upoređujete cijene u različitim trgovinama, pratite kataloge i akcije u marketima.

Kako mjesečno uštediti novac
Kako mjesečno uštediti novac

Ako želite više uštedjeti uzmite u obzir:

 • Podjela jela na dva ili više dijelova za dijeljenje.
 • Izdvajanje kupona i popusta za restorane.

Jedan od najboljih načina uštede novca prilikom kupovine je sastavljanje popisa za kupovinu prije nego što izađete iz kuće, a zatim ga se držite. Znajte što je potrebno i ne dopustite sebi da padnete na impulsne kupnje.

Što se tiče uštede novca na namirnicama, svoj sedmični račun možete smanjiti bazirajući obroke na lokalnom oglasu trgovine. Kupite ono što se prodaje i planirajte sedmicu oko te hrane.

Ako znate da ne možete propustiti impulsnu kupovinu, razmislite o korištenju besplatnih usluga preuzimanja namirnica i naručite od kuće!

Provjerite kupone i popuste

Prije nego što krenete u kupovinu kupite putem interneta, provjerite možete li pronaći kupone, popuste ili popuste.

Čak i ako ne kupujete putem interneta, još uvijek ćete moći ostvariti popust. Jednostavno pitajte nekoga u trgovini ima li dostupnih kupona ili trenutnih promocija. Nikad ne znate šta će reći.

Što se tiče kupovine – posebno velike kupovine – budite strpljivi prije nego što požurite s plaćanjem. Neka prođe određeni period vremena da kupite nešto slično ili pričekajte da se vaša ciljana kupovina pojavi na sniženju. Ako znate da ste pronašli mnogo toga što vam treba, dajte si barem dan da razmislite o odluci.

Ako kupujete putem Interneta, možda ćete nakon nekoliko dana dobiti popust poslan na vaš e-mail  tako da se prijavite, dodate artikl u svoju  košaricu i jednostavno zatvorite karticu.

I na kraju, ako vam nije potreban, jednostavno ga nemojte kupiti! Ovo je jedan od najboljih načina da se spriječi nepotrebno trošenje novca.

Vježbajte kod kuće

Umjesto da plaćate mjesečno članstvo u teretani, razmislite o vježbanju kod kuće s besplatnim aplikacijama za vježbanje.

Na internetu možete besplatno pronaći kardio rutine, treninge otpora, satove joge i još mnogo toga kod kuće. Možete čak pozvati prijatelje da vježbaju, tako da nećete propustiti socijalni aspekt teretane.

Kako mjesečno uštediti novac
Kako mjesečno uštediti novac

Za početak pogledajte ove besplatne aplikacije za vježbanje:

 • Nike trening klub
 • Nike Run Club
 • Ljestve
 • Freeletics
 • CrossFit: Iza bijele ploče
 • MapMyRun

Ne morate čak ni instalirati aplikacije, postoji bezbroj videa na youtube-u koji čekaju na vas!

Jeftinije internet usluge

Kada je riječ o vašoj internet usluzi, postoje dvije mogućnosti za smanjenje troškova:

 • Prebacite se na drugog internet provider-a koji ima usluge s boljim cijenama
 • Pozovite svog trenutnog pružatelja usluga i raspitajte se da li postoji jeftiniji paket

Saznajte koji su internet provajderi dostupni u vašem području i nazovite konkurente da biste vidjeli možete li dobiti bolju cijenu.

Mjesečna članstva i pretplate

Ponavljajuća mjesečna članstva i pretplate lako je zaboraviti, jer se obično automatski plaćaju putem računa vaše banke ili kreditne kartice. Ali ako pregledate izvode na računu, možete uzeti u obzir te ponavljajuće troškove i vidjeti koje možete otkazati. Na primjer, možda ste se prijavili za šest usluga za streaming video zapisa kada možete proći s dvije.

Aplikacije poput Truebill, Trim, Bobby i Subby mogu vam pomoći u upravljanju članstvima i pretplatama ako to ne želite učiniti na staromodan način.

Stvorite mjesečni budžet

Sad kad ste opremljeni prijedlozima kako smanjiti mjesečne troškove, kako sve to složiti? Stvorite i držite se budžeta. Zašto je budžet tako važan? Evo četiri stvari koje vam proračun može pomoći da postignete:

 1. Živjeti u granicama svojih mogućnosti. To znači da su troškovi niži od vašeg prihoda – što vam omogućava da uštedite više svakog mjeseca.
 2. Postizanje vaših finansijskih ciljeva.
 3. Uklanjanje duga, bilo da je to stanje na kreditnim karticama, studentski zajam, lični zajam ili druga vrsta zaduživanja.
 4. Ušteda na penzionom fondu.

Srećom, ne postoji pravi ili pogrešni način za stvaranje proračuna koji je dizajniran da pravilno uravnoteži koliko novca dolazi i koliko novca odlazi. Dvije vrste budžeta koje treba razmotriti su metoda budžetiranja 50/30/20 i proračun zasnovan na nuli. Da biste pratili svoju potrošnju, koja je ključna za bilo koji proračun, možete:

 • Posvetite bilježnicu svom mjesečnom budžetu.
 • Pratite svoje prihode i troškove u proračunskoj tablici.

Stavite svoju mjesečnu štednju negdje na sigurno

Dakle, pametno ste uštedjeli novac i stvorili ste proračun za praćenje prihoda i potrošnje. Šta radite sa dodatnom uštedom? Ako još nemate fond za hitne slučajeve, ovo je dobro mjesto za početak. Generalno, fond za hitne slučajeve trebao bi pokriti troškove života od tri do šest mjeseci. Imati fond za hitne slučajeve može vam pomoći da platite neočekivane troškove poput pozamašnog popravka automobila ili velikih zdravstvenih računa, a da ne morate posuđivati ​​novac. Stavljanje novca na štedni račun s visokim prinosom omogućava vam da zaradite malo više kamata na svoj novac nego da je na tipičnom bankovnom štednom računu.

Ako ste već stvorili fond za hitne slučajeve, možete se usredotočiti na štednju u svrhe kao što su priprema za penziju, polog na kuću, kupovina automobila ili odmor.

Ušteda novca na mjesečnim troškovima može biti korisna na toliko načina. Na primjer, može vam pomoći da smanjite dug, odvojite novac za hitne slučajeve, rasporedite više sredstava za penziju i jednostavno ublažite finansijsku anksioznost. Zajedno s stvaranjem budžeta, rezanje vaših troškova može vas dovesti na put ka uživanju u većem i slađem dijelu života.

Pročitajte i ovo:

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima