Uštedite novac koristeći ova 3 savjeta

Uštedite novac za stare dane

Štednja novca svima je poznati pojam, no mnogi u tome nisu uspjeli možda zato što jednostavno nisu imali što uštedjeti ili nisu znali kako.

Važno je kada se odlučimo na štednju da smo potpuno sigurni da upravo to i želimo kako bi nam se bilo lakše odreći tog novca na neko vrijeme.

Novac možemo uštedjeti sami ili da nam u tome pomogne banka, no tada se moramo dobro raspitati kakve pogodnosti koja banka nudi i koliko je to isplativo. Najbolje je da novac štedite sami, tada nema nikakvih dodatnih davanja ili kamata. Ako niste sigurni kolika će biti rata vašeg kredita koristite ovaj kreditni kaklulator.

Lakše će vam biti ako svaki mjesec obzirom na vaša primanja izdvajate unaprijed određeni iznos i stavljate ga u kasicu ili negdje sastrane. Ne dvodite se u situaciju da svakih nekoliko dana ili mjeseci pregledavate taj novac i brojite ga jer bi ga jednostavno mogli uzeti i potrošiti na nešto nebitno.

Nije bitna količina novca koja se štedi jer i mali iznosi znače puno kada se sakupe na jedno mjesto.

Kada prođe zadani period štednje od godinu dana ili više uzmite novac i kupite nešto o čemu već dugo sanjate, tako će vam drugi put biti puno lakše štedjeti.

Evo nekoliko savjeta gdje sve možete uštedjeti novac kroz uštedu na gorivu, električnoj energiji i korištenju mobitela.

Štednja goriva – savjeti za štednju goriva u automobilu

Štednja goriva u automobilu moguća je ukoliko pazimo na potrošnju. Kontroliranom vožnjom bez konstantnog pritiskanja gasa može se uštedjeti na gorivu.

Svaki savjet oko štednje je dobro došao, no važno ga je i provesti kako treba. Kada znate tačnu potrošnju svog automobila vrlo lako je izračunati koliko je to novaca, a pogotovo je vrlo lako doći do mjesečnog izračuna ako se napravi odprilike jednak broj kilometara.

uštedite novac
uštedite novac

Trošite li previše goriva, potrebno je poduzeti neke mjere štednje goriva i sačuvati nekoliko maraka mjesečno. Razmislite o tome morate li baš svaki put ići autom, pa makar i do dućana koji je udaljen svega 1 km od kuće, sjednite na bicikl ili jednostavno prošećite, osim što ćete uštedjeti to će biti zdravo za vaš organizam.

Sljedeći način uštede je gašenje motora automobila kada stojite negdje duže od jedne minute. Pazite i na samu vožnju, ne pritišćite gas ako je to nepotrebno, odnosno ako već unaprijed znate da ćete se za nekoliko metara morati zaustaviti te vodite brigu o tome da obrtaji motora ne prelaze 3000.

Uštedite novac pridržavajući se svakog od ovih savjeta barem mjesec dana kako biste vidjeli koliko zapravo možete uštedjeti na gorivu.

Kako uštedjeti električnu energiju

Na električnoj energiji možete dosta uštedite novac ako se pridržavate nekih pravila. Prva stvar koju bi trebalo raditi, a radi je vrlo malo ljudi, je gašenje svjetla koja vam ne trebaju.

Često se dogodi da kad izlazimo iz jedne prostorije u drugu, ne gasimo svjetlo za sobom. Također, ako gledate tv, ne trebate imati upaljeno svjetlo. Jednostavno vam ne treba.

Kad smo već kod televizora, njega bi isto trebali gasiti kad ga ne gledate. Isto se odnosi na radio, računalo i ostale takve uređaje. Ono što ne koristite trenutno ne ostavljajte upaljeno. Možda vam se ovo čini beskorisno jer ne troši puno struje, ali probajte to raditi svaki dan mjesec dana i vidjet ćete koliko ćete uštedjeti struje na računima za električnu energiju. Oni će se jednostavno smanjiti.

Koristite li električni bojler nemojte ga ostavljati upaljenog po cijele dane. Palite ga samo onda kad vam treba jer nema smisla da se voda grije cijeli dan ako toplu vodu trebate samo sat dva dnevno. Uštedite novac koristeći ove savjete.

Račun za mobitel – kako smanjiti račun za mobitel

Uštedite novac reducirajući korištenje mobitela. Račun za mobitel možete smanjiti uz malo praćnje potrošnje. Želite li manji račun za mobitel pripazite na pozive i razmislite o dodatnim mogućnostima.

Kada vam dođe račun za mobitel uvijek ostanete iznenađeni potrošnjom, no kako bi to izbjegli potrebno je reducirati potrošnju, tako ćete barem odprilike znati koliko trošite i koliki račun možete očekivati.

uštedite novac
uštedite novac

Najbolji rezultati bi se pokazali kada bi jednostavno manje koristili mobilni telefon, no u današnje vrijeme svima je jasno kako je to gotovo nemoguće. Vezani smo uz mobitel iz poslovnih, ali i privatnih razloga stoga je važno da nam je uvijek pri ruci.

Kada bi pratili svoju potrošnju znali bi na što i koliko trošimo, a tada bismo lako mogli odrediti na kojim pozivima, porukama ili internetu možemo uštedjeti, odnosno smanjiti račun.

Također jedno od rješenja kako smanjiti račun za mobitel je korištenje opcija koje nam nude mobilni operateri, izaberite neku od opcija koja nudi onu uslugu na koju vi najviše trošite.

Svaki račun koji vam dođe na kućnu adresu, a odnosi se na vaš mobilni uređaj provjerite nekoliko puta i pogledajte dali su dobro obračunati svi pozivi ili poruke koje ste u tom vremenu napravili.

Ne trošite nepotrebno, vaš mobilni račun može biti i upola manji ako za svaki poziv unaprijed znate koliko će vam biti naplaćen.

Preporuka:

Adna
Adnahttps://www.tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima