back to top

Kako funkcioniše stambeni kredit

Ako se želite preseliti, kupiti novi stan ili možda početi s izgradnjom vlastite kuće stambeni kredit je idealno rješenje za vaš problem

Stambeni krediti ipak nisu jednostavni da se samo pojavite i kažete hoćete novac i da ga dobijete. Kako funkcioniše stambeni kredit je tema današnjeg teksta i pomoći ćemo vam da na najbolji mogući način razumijete i iskoristite stambeni kredit.

Šta je stambeni kredit

Stambeni kredit je kredit kojim se finansira kupovina, izgradnja, dogradnja ili uređenje nekretninine.

Banka daje stambeni kredit vama, ali za uzvrat traži od vas različite instrumente osiguranja kao što su na primjer: založno pravo na imovinu, policu osiguranja, žirante.

Na većoj skali stambeni krediti se mogu koristiti i kao instrument ekonomske politike te se često kamatne stope na stambene kredite subvencioniraju kako bi se potakla građevinska djelatnost određene zemlje.

savjeti za osobe koje žele podići svoj prvi stambeni kredit
Kako funkcioniše stambeni kredit

Generalno stambeni krediti se uzimaju na duži period. Govorimo o period između 20 i 30 godina tako da ako razmišljate o podizanju stambenog kredita morate dobro isplanirati vašu budućnost.

Ako zamislimo da ste dobili kredit način na koji ga vraćate je putem kamate koju redovno morate plaćati u gore navedenom razdoblju od 20 do 30 godina. T

akođer bitno je naglasiti da je ovaj kredit osiguran vašom imovinom bilo to stan ili kuća i ovo osiguranje traje sve dok ne isplatite kredit u cijelosti.

Dakle, to znači da banka može zaplijeniti vašu kuću ili stan ako niste u mogućnosti da vraćate kredit.

stambeni kredit
Kako funkcioniše stambeni kredit

Vrste stambenih kredita

Postoji mnogo različitih vrsta stambenih kredita, svaka je dizajnirana za različite financijske prilike.

Ako kupujete nekretninu bilo to kuća ili stan onda tražite stambeni kredit za kupovinu nekretnina. Međutim ako želite samo preurediti stan onda tražite stambeni kredit za adaptaciju.

Naravno ako uzimate stambeni kredit kako bi kupili vašu prvu nekretninu onda ćete s jasno predstavljenim planom kako ćete kupiti nekretninu i što je važnije kako ćete vraćati kredit imati veće šanse da dobijete taj isti kredit.

Također za ovaj kredit su neophodni žiranti bez obzira na visinu primanja i vaš plan kupovine.

Kada se govori o komercijalnim kreditima za nekretnine oni su nešto drugačiji. Naime oni se koriste kako bi pokrenuli vaše poslovanje ili recimo određenu inovaciju.

Ovi krediti su dosta slobodniji i u zavisnosti od banke možete dobiti ovaj kredit veoma lako.

stambeni kredit
Kako funkcioniše stambeni kredit

Koliko tačno košta stambeni kredit

Iznos mjesečne rate koju ste dužni da plaćate redovno i ukupno trajanje kredita zavisi od ugovora koji vam je ponudila banka i od cijene kamatne stope.

Kamatna stopa će uticati na to koliko morate vratiti kredita i koliko morate plaćati svaki mjesec. Akumulira se cijelo vrijemo koliko traje i otplaćivanje samog stambenog kredita i naplaćuje se kao postotan stopa na iznos koji dugujete.

Možemo uzeti primjer, ako ste na period od 25 godina uzeli hipoteku od recimo 200.000 eura s kamatama od 4 %, mogli biste platiti kamate od oko 116.702 eura i otplatiti ukupno 316.792 eura.

stambeni kredit
Kako funkcioniše stambeni kredit

Savjeti za osobe koje žele podići svoj prvi kredit

  • Prije svega uštedite dio novca, jer banke odobravaju iznos kredita samo do određenog postotak vrijednosti nekretnine-
  • Potrebno je da pronađete najpovoljniji stambeni kredit dakle, uvijek pogledajte više opcija-
  • Pronađite željenu nekretninu koja ima dobre i uredne papire-
  • Dogovorite uslove prodaje s vlasnikom i platite kaparu.

Proces pronalaska doma bez obzira da li se radi o stanu ili kući je veoma stresan posao, a pored toga ako srljate u kredit može vam biti jp stresnije.

Stoga napravite dobar plan posavjetujte se s raznim bankama također provjerite kakvo je stanje kod vaših prijatelja.

Možda vam oni baš mogu dati savjet koji vam čak ni banka neće dati jer oni imaju lično iskustvo kako je to otplaćivati kredit.

Dakle, dobar plan je ključan da kupite vašu kuću ili stan iz snova, a da pri tome imate udoban i miran život te da se ne morate brinuti o rati kredita.

Preporučujemo i ove biznis teme

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima