back to top

Facebook grupa kao alternativa Facebook stranici

Ako imate svoj biznis vrlo vjerovatno imate ili razmišljate da otvorite svoju Facebook stranicu ili čak Facebook grupa

Bez obzira da li ćete marketingom da se bavite sami ili ćete to povjeriti nekome kome je to osnovna djelatnost od svoje stranice imate velika očekivanja. Ona treba da bude rasadnik lajkova, angažovanih pratilaca i na kraju prodaje.

Nažalost, većina poslovnih stranica ne uspjeva u tome i lako se pretvori u mrtvu zonu. Da bi stranice zaista radile za vas, najčešće nije dovoljno samo da objavljujete različite postove. Svoje djelovanje morate da proširite i na polje plaćenih oglasa da bi došli do odgovarajuće publike.

Za većinu preduzeća ovo je veliki izazov. Često je ispred njih jedna i najveća prepreka. Budžet.

Takođe, postoji još jedna prepreka koja nije finansijska mada i dalje nije mala ni zanemarljiva. Većina potrošača na poslovnu stranicu na Facebooku gleda kao na reklamu i ništa više od toga.

Alternativa stranici može da bude kreiranje Facebook grupa

Iako na prvi pogled možda ne zvuči, ovo je zaista dobar način da izgradite zajednicu koja će biti zainteresovana za ono što radite. Ako vam i dalje ne djeluje vrijedno truda, evo pet razloga koji bi trebalo da vas ubjede da kreiranje stranice nije jedino što možete da uradite za svoj biznis.

Grupa ruši prepreke

Većini poslovnih stranica na Facebooku nedostaje baš ono zbog čega su inicijalno otvorene – lajkovi i komentari koji podstiču diskusiju. To je najveća prednost Facebook grupa. Većina potrošača ne želi da se priključi razgovoru u okviru posta koji je objavila kompanija čija je stranica, ali u okruženju grupe ta barijera nestaje. K

ada ste lice iza grupe onda niste ime kompanije i logo već pojedinac, a to vam daje priliku da izgradite prisniji odnos. Potrošači žele da se povežu sa osobom, ne sa kompanijom.

Ankete koje imaju smisla

Grupe su odličan izvor neposrednih povratnih informacija, a ako od početka radite na tome da oformite željenu nišu, informacije koje dobijate biće izuzetno vrijedne. Kreiranjem ankete u grupi možete dobiti odgovore na bilo koje pitanje koje imate. Ovo je izvor najiskrenih povratnih informacija koje možete pronaći u online okruženju.

Poziv na akciju koji se vidi

U grupi imate mogućnost da postavite post na vrh. Ovo je odlično mjesto da stavite i neki poziv na akciju. Naravno da vam cilj neće biti zasipanje članova različitim zahtjevima, ali ako im pružite neku vrijednost sasvim je u redu da ih na primjer pozovete da se prijave na newsletter listu.

Nemojte da očekujete da će oni odmah i oberučke prihvatiti vaš poziv. Ipak ako ostanete fokisirani na dodavanje vrijednosti sigurno je da će oni vremenom da počnu da prihvataju vaše dozirane pozive.

facebook grupa

Ponude su OK

Osim razmjene mišljenja i informacija, grupa može da posluži i da, u perspektivi, objavite konkretnu ponudu. Stvaranjem grupe stvorili ste sebi ciljanu publiku kojoj možete predstaviti ponudu kada za to dođe vrijeme.

I za ovo će biti potrebno neko vrijeme. U međuvremenu, usredsrediti se na stvaranje interaktivne grupe ljudi koja daje, ali i dobija nešto što vrijedi. Bez tog elementa niko neće biti zainteresovan za ponudu koju prezentujete.

Povjerenje kao osnov svega

Sve četiri prethodno pomenute tačke zahtjevaju jedan osnovni element da bi sve ovo funkcionisalo – povjerenje. Bez povjerenja, nećete imati visoko angažovane grupe, nećete izazvati njihov interes za vaš poziv za akciju, na vaše ankete neće rado odgovarati, a sve ponude koje ste objavili neće biti dobro prihvaćene.

Da još jednom spomenemo vrijednost. Da, to je ključ uspjeha čitave priče sa Facebook grupama. Da biste izgradili povjerenje, morate obezbijediti vrijednost. Održavanje sesija pitanja i odgovora i obezbjeđivanje ekskluzivnog sadržaja samo su neki od primjera koje treba sljediti kada gradimo odnose povjerenja.

Razmjena iskustava iz prve ruke i davanje odgovora na pitanja koja muče članove vaše grupe su aktivnosti koje pomažu da se stvori stabilna zajednica. To je pravi put kojim ćete ojačati odnose između vas, vaših članova i vašeg biznisa.

Poslovne vijesti fb
Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima