Kako uštedjeti – 5 dodatnih načina

Kako uštedjeti novac a da ne budemo robovi novca

Budi gospodar, a ne rob novca. Ako naiđete na novčane poteškoće, brzo ćete shvatiti da niste jedini u takvoj situaciji, ali to vas vjerovatno neće puno utješiti. Treba vam konkretan plan kako se snaći i preživjeti taj period ili kako ne upasti u depresiju zbog novonastale situacije. Nastavite svoj život normalno tako što ćete naučiti kako uštedjeti.

Potražite jeftinije zamjene za svakodnevne proizvode

Svi proizvodi koje ste do sada koristili imaju svoje jeftinije zamjene. Počnite sakupljati informacije o tome koje su to zamjene i u kojim trgovinama ih možete pronaći. Niža cijena ponekad ide na štetu kvalitete, ali ne nužno! To se može provjeriti traženjem mišljenja potrošača o proizvodu prije kupovine. Postoje proizvođači koji su novi na tržištu, pa žele privući kupce po nižoj cijeni – budite oprezni.

kako uštedjeti
Kako uštedjeti

DIY (do it yourself – uradi sam) projekti

Naučite kako neke stvari napraviti ili popraviti sami kod kuće. Na taj ćete način uštedjeti na uslugama stručnjaka i skupim proizvodima, a istovremeno ćete steći zanimljiv hobi. Na primjer, umjesto da kupite džemper, ispletite ga, umjesto da platite vodoinstalatera, sami popravite kvar na instalacijama.

5 dodatnih načina za uštedu

 1. Pretplatite se na obavijesti o promocijama i popustima
 2. Ukoliko ste prethodno ljetovali u inostranstvu, evo prilike da bolje upoznate svoju domovinu i njene prirodne ljepote, koja će biti i jeftinija i korisnija opcija.
 3. Ukoliko si više ne možete priuštiti privatno školovanje, obuku, sjetite se da osoba uči dok je živa i naoružajte se znanjem u ovom periodu štednje kako biste mogli biti spremni za bolje dane.
 4. Vožnju automobilom ili taksijem po gradu zamijenite pješačenjem, vožnjom bicikla i korištenjem javnog prijevoza. Ne, to ne znači da ste bankrotirali – samo ste se željeli rekreirati i družiti sa ljudima.
 5. Prodajte stvari koje su vam beskorisne ili upotrijebite njihove dijelove za svoja sopstvena remek-djela.
kako uštedjeti
Kako uštedjeti

Odricanje

Na kraju dolazi odricanje. Ako se u kriznim vremenima ne riješite loših navika poput pušenja , kockanja, pretjerane upotrebe alkohola ili hrane, tada biste trebali voditi računa o sebi. Odustanite od gomilanja stvari koje volite, a istinski vam nisu neophodne ili barem ne u tim količinama na koje ste navikli. Ne morate imati sve modele satova svoje omiljene marke ili cipele u svim mogućim bojama.

kako uštedjeti
Kako uštedjeti

Korisni savjeti

 • Napravite listu najnužnijih stvari i prestanite kupovati one suvišne.
 • Napravite listu onoga čega bi moglo biti krajnje vrijeme da se odreknete.
 • Napravite listu razloga zašto je štednja dobra za vas i vašu porodicu. Obično je to privremeni uslov da bi se u budućnosti ispunila neka želja. Na primjer, ako uštedim malo vremena, skupit ću novac da djevojku odvedem na more.
 • Ne štedite na osnovnim potrebama, uvijek postoji rješenje za izbjegavanje gladi.
 • Potrebe djece također nisu pošteđene.
 • Zapamtite, zdravlje je neprocjenjivo!

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima