Zašto nam je potrebna SEO optimizacija ?!

SEO optimizacija – Optimizacija sajta za pretraživače ili SEO (eng. – search engine optimization) je danas nešto bez čega se izrada sajtova teško može zamisliti.

Praviti sajt koji niko ne može da pronađe preko Googla i ostalih pretraživača nema nekog velikog smisla.

Šta je SEO optimizacija?

Ukratko, SEO podrazumijeva optimizovanje web stranica, kao i rad na promociji sajta sa ciljem da se poveća broj posjetilaca koji dolaze na sajt preko pretraživača kao što su Google, Yahoo, MSN.

Ako vaš sajt i sadržaj na njemu ne mogu da se pronađu preko pretraživača, propuštena je prilika ne samo da se poveća broj posjetilaca, već broj potencijalnih kupaca ili klijenata.

U ovom tekstu ćemo se baviti više o tkz. on page optimizaciji, odnosno o optimizaciji ili prilagođavanju web stranica, kako bi se iskoristile mogućnosti samog sajta da se postigne što je moguće bolja pozicija u rezultatima pretrage.

Da biste pratili ovaj tekst potrebno je da imate barem najosnovnije poznavanje HTML-a.

zašto nam je potrebna seo optimizacija ?!
SEO optimizacija je nužna ako želite uspjeti online

Ključne riječi

U procesu SEO optimizacija sajta za pretraživače, prvi korak je pronalaženje i odabir ključnih riječi preko kojih će posjetioci dolaziti na sajt.

Ovo je izuzetno važno, jer optimizacija za pogrešne ključne riječi i termine koje niko ne koristi u pretraživanju neće, naravno, donijeti nikakav rezultat.

S druge strane, velika posjećenost preko ključnih riječi koje nisu u vezi sa glavnom tematikom sajta takođe je besmislena, budući da takvi posjetioci odmah odlaze sa sajta.

Cilj je, dakle, dovesti posjetioce koji su zainteresovani za ono što se nudi, ili uopšte za ono o čemu se na sajtu radi.

Kako odabrati prave ključne reči?

O tome bi se moglo dosta pisati, a sam proces može biti prilično složen, ali za ovaj uvod u SEO evo nekih generalnih smjernica.

Ako se vaša firma bavi računovodstvenim, finansijskim i poreskim konsaltingom, očigledno je da će vaše ključne reči biti finansijski konsalting, računovodstveni konstalting i poreski konsalting. U isto vreme i samu riječ konsalting, koja je mnogo šira i uopštenija od navedenih oblasti, ne treba zanemariti.

Ali, koncentrisati se samo i isključivo na riječ konsalting, bilo bi pravo gubljenje vremena i energije, jer postoje različite vrste konsaltinga.

Jedna od najtežih početničkih grešaka je upravo ta, izbor suviše opšte i generalne riječi ili pojma. Na primjer, ako se bavite seoskim turizmom, a optimizujete sajt za riječ turizam.

Ovdje je situacija prilično očigledna, međutim često nije tako lako odrediti ključne riječi, odnosno ljudi preko različitih ključnih riječi i termina traže istu stvar. Ponekad tek eksperimentisanje i praćenje rezultata dovodi do konačnog odabira ključnih termina.

zašto nam je potrebna seo optimizacija ?!
SEO optimizacija znači više posjeta!

Provjerite koje ključne reči i termine koristi vaša konkurencija

U principu, za svaku ključnu riječ ili frazu za koju želite da se rangirate u pretraživačima, trebalo bi imati jednu web stranicu optimizovanu za tu riječ ili termin.

Ovo je generalno pravilo, koje opet zavisi od slučaja do slučaja. Često je jedna stranica optimizovana za dvije ili tri riječi, što je maksimum do koga bi trebalo ići.

Provjerite koje ključne reči i termine koristi vaša konkurencija. Bilo koji sajt da pokrećete, šanse su 99 % da u toj oblasti već postoje i drugi sajtovi.

Sa druge strane, to može biti i otežavajuća okolnost. Ako je konkurencija jaka i ako ima dosta sajtova koji aktivno rade na optimizaciji, biće dosta teško postići dobru poziciju, a ponekad skoro i nemoguće.

Ukucajte u Google web design i dobićete skoro 300 miliona rezultata. Ulazak u borbu za taj termin danas je Sizifov posao u pravom smislu te riječi.

Ako je moguće, od velike koristi je korišćenje ključnih riječi u nazivu sajta, tj. URL adresi. Ovo nije presudno za rangiranje, ali može dosta da pomogne.

Kada znate ključne riječi i imate pripremljen sadržaj sa sajt, treba znati koja su to mjesta na jednoj web stranici gde je poželjno i preporučljivo imati te ključne reči.

Naslov – najvažniji element

Vjerovatno najvažniji element na HTML stranici što se tiče SEO optimizacije je TITLE.

On se nalazi u HEAD dijelu html dokumenta. Koristite ključne riječi već na početku title taga, jer je i to važan detalj.

U title tagu bi trebalo da se nalazi 5-10 riječi, među kojima će biti ključne riječi i fraze za koje želite da se ta stranica rangira.

Dobro napisan title tag uz odgovarajuće optimizovanu stranicu može zaista čudo da napravi. Nikako ne koristite isti title tag za sve stranice na sajtu.

Meta description i meta keywords

Osim title taga u head dijelu html dokumenta mogu se nalaziti i razni meta tagovi od kojih su najvažniji meta description i meta keywords.

Meta description sadrži kratak opis stranice, i veoma često Google koristi upravo taj tekst u rezultatima pretraživanja.

Ovaj opis treba da bude tako sastavljen da privuče ljude da kliknu baš na taj rezultat pretrage. Za to imate na raspolaganju oko 150 karaktera. Meta keywords je danas izgubio svoj značaj, pa ga mnogi i ne koriste.

zašto nam je potrebna seo optimizacija ?!
Sačuvajte sebi ovaj koristan SEO roadmap!

SEO Optimizacija: Tekst i naslovi H1-H6

Koristite ključne riječi u naslovima u okviru H tagova. Pretraživači obraćaju veliku pažnju na H1-H6 tagove. Ovo pretpostavlja da je sajt napravljen uz semantički ispravan i validan kod, što je takođe poželjno.

Nije problem imati više H1 tagova na stranici, ali samo tamo gdje ima smisla i gdje je potrebno. U svim ostalim slučajevima treba koristiti odgovarajući H tag.

U samom tijelu teksta poželjno je i potrebno da postoje ključne reči, ali ne treba nikad zaboraviti da se tekst piše za posjetioce, a ne pretraživače. Drugim riječima, ključna riječ tu i tamo doći će normalno, sama po sebi, treba pisati prirodno i dodati ključnu riječ tamo gde to ima smisla.

Šta treba izbjegavati kada se radi SEO optimizacija

Prije svega, ne pokušavajte da prevarite pretraživače. Sve što vam može pasti na pamet sigurno je već neko pokušao prije vas.

Razmišljajte ovako, stotine inženjera rade u Googlu da bi obezbijedili korisnicima najrelevantnije rezultate pretraživanja. Ako pokušate da ih prevarite, prije ili kasnije će vas pronaći, i vaš sajt je tada završio karijeru.

Ne pretrpavajte tekst ili title tag sa ključnim riječima (keyword stuffing) i ne pokušavajte da sakrijete tekst ili linkove od posjetilaca tako što ćete dodati još teksta sa ključnim riječima na stranicu, pa onda boju teksta postaviti da bude ista kao i boja pozadine.

Iako korišćenje tabela za raspored elemenata na sajtu nije preporučljivo iz mnogo razloga, to neće biti tolika šteta kao upotreba frejmova. Izbegavajte frejmove po svaku cijenu.

Provjerite da li imate neispravne linkove na sajtu, odnosno linkove koji vode do nepostojećih sajtova ili stranica na samom sajtu koje su u međuvremenu obrisane ili promijenile URL.

Već je rečeno, ali nije na odmet ponoviti, jer je to greška koja se prilično često može vidjeti, nikako ne koristiti isti title tag za sve stranice na sajtu.

Šta je preporučljivo i korisno kada je u pitanju Seo optimizacija

Ako na web stranici imate slike, što će prilično sigurno biti slučaj, koristite ALT atribut da biste opisali sliku, jer Google i ostali pretraživači ne mogu da vide sliku, ali mogu da na osnovu ALT atributa pretpostave šta se na njoj nalazi.

I na kraju…

Na dobro pozicioniranje neke stranice za određenu ključnu riječ ili frazu utiče mnogo faktora. Svi oni su dio algoritma koji na osnovu tih faktora izbacuje konačan rezultat pretrage.

Google, Yahoo i Bing, kao tri najveća i dominantna pretraživača, imaju različite algoritme, i zato je čest slučaj da se neki sajt na Googlu nalazi na prvom mestu, dok na primjer na Yahoo ili MSN zauzima neku drugu poziciju.

Optimizacija sajta i postizanje dobrih rezultata u pretraživačima nije nešto što se može preko noći obaviti. Često, mada ne uvijek i obavezno, potrebno je mjesec ili više dana da se pokažu prvi rezultati. U svakom slučaju, cilj je naći se među prvih deset rezultata za neku ključnu riječ, a zatim i među prvih 5. Jer po istraživanjima, prvih 5 rezultata odnose 70 % klikova, tj. posjetilaca.

U narednim tekstovima vam donosimo i off page optimizaciju, odnosno gradnja linkova ka sajtu, kao i linkovi unutar samog sajta.

Trebate vrhunske optimizacije sa provjerenim tehnikama ili jednostavno želite da povećate prihod i vrijednost svog sajta?! Kontaktirajte TNT Grupaciju, naručite besplatnu, detaljnu analizu Vašeg web sajta i digitalnog prisustva.

Alem
Alemhttps://poslovne.com/
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima