PoslovneBiznis savjetiPrekovremeni rad: za ili protiv – otići ili ostati

Prekovremeni rad: za ili protiv – otići ili ostati

Veoma važno pitanje koje se nameće u svakoj kompaniji jeste odnos prema prekovremenom radu. Kada je on neophodan, a kada besmislen i iznuruje bez svrhe? Odgovor zavisi od trenutnih potreba posla i pozicije u organizaciji.

Prekovremeni rad, sama pomisao na tu rečenicu može izazvati negodovanje kod radnika, međutim kada je prekovremeni rad koristan, a kada jednostavno bespotreban saznat ćemo u današnjem tekstu.

Ako postoji realna potreba da se nešto uradi, kako bi se ispoštovali rok i kompletnost isporuke, izašlo u susret zahtjevu klijenta, preoteo posao konkurenciji, dostigao željeni cilj ‒ prekovremeni rad je opravdan i predstavlja neophodnost.

On je dodatni napor koji omogućava da se ide ispred konkurencije, a ne u korak s njom. On je fleksibilnost u poslovanju koja osigurava bolje prilagođavanje klijentu i veći stepen njegovog zadovoljstva. Između ostalog, na osnovu njega se stječu veći profesionalni i personalni krediti i grade bolji i dugoročniji odnosi.

Proizvodi i usluge isporučuju se tačno na vrijeme, uz potpunu orijentisanost na kupca. U ovom slučaju je veoma važno da, pošto uključuje širi krug zaposlenih s različitim primanjima (od kojih su neka i niža), bude uvijek izmjeren i isplaćen u skladu sa zakonskim normama.

Svi moraju biti jednaki

Pozicija u organizaciji je važna zato što definiše stepen odgovornosti. Što je viša, donosi veće privilegije, ali i zahtjeva veći napor i veću odgovornost. Odluke menadžera često utiču na stotine i hiljade zaposlenih i njihovih porodica.

prekovremeni rad: za ili protiv – otići ili ostati

Teret koji se nosi je ogroman. Ako rukovodilac radi savjesno, on pritisak osjeća, s njim se suočava i hrabro ga nosi. Samim tim je potrebno veće angažovanje u kvalitativnom, ali i kvantitativnom smislu. Za menadžera je normalno da osam sati dnevno radi da bi držao korak s konkurencijom. Preko toga radi da bi njegova kompanija i tim bili ispred nje.

Ovdje se ne misli da to mora biti svakodnevna rutina, ali nije normalno ni da on uvijek bude prvi na kapiji, dok saradnici ostaju duže da završe započeti posao. Ponekad je važno ispoljiti višak entuzijazma i odvojiti dodatno vrijeme kako bi se razmislilo o trenutnom načinu rada, pronašle nove i bolje metode i unaprijedili rezultati.

Ipak, najvažnija riječ u oba slučaja jeste potreba. Ona je realna i pojavljuje se s vremena na vrijeme s promjenljivim intenzitetom. Zbog toga je bitno da je prekovremeni rad u skladu s njom. Pošto se plaća, dobrom organizacijom i planiranjem se optimizuje, čime se i troškovi poslovanja svode na razuman i prihvatljiv nivo.

Treba znati kada je prekovremeni rad koristan, a kada on šteti kompaniji

Nekontrolisan prekovremeni rad često donosi veću štetu nego korist. Beneficije ostvarene u kvalitetu usluge poništene su prevelikim troškovima ne samo za zarade već i za grijanje, klimu, električnu energiju i druge resurse koji se troše van redovnog radnog vremena.

prekovremeni rad: za ili protiv – otići ili ostati

Ostajanje bez prijeke potrebe, dekretom nadređenog, zato što drugi ostaju, zbog simuliranja aktivnosti, ispunjavanja forme, održavanja vještačke tenzije ili drugim povodom, ne ostavlja dovoljno vremena za prijeko potreban odmor, iscrpljuje zaposlene i u dužem periodu obara kvalitet njihovog rada. Motivacija slabi, gomilaju se greške zbog umora, i ono što se dobije na kvantitetu gubi se u kvalitetu. Praktičan efekat dodatnog angažovanja postaje zanemarljiv, ili čak negativan. Predstavlja trošenje resursa, koje zauzvrat ne donosi ništa. Kao takvo ga treba izbjegavati uvijek i na svakom radnom mjestu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima