Biznis savjetiKako kreirati biznis profil na Instagramu

Kako kreirati biznis profil na Instagramu

Kako kreirati biznis profil na instagramu – Društvene mreže danas predstavljaju jedan od najjačih medija.

Sve je na društvenim mrežama, korisnici se broje u milijardama što predstavlja idealnu oglašavačku platformu.

Danas govorimo o Instagramu i kako da se pokrene biznis profil koji vam može donijeti ogroman novac. Instagram danas predstavlja jednu od najpopularnijih društvenih mreža. Prednost Instagrama jeste ta što je on u potpunosti besplatan, tako da nemate nikakav rizik ako otvarate biznis profil.

Budite prepoznatljivi i kreirajte plan objave

Dakle prvo što trebate uraditi jeste kreirati Instagram profil za vaš posao. Profil možete kreirati u tri koraka, a to su: Settings – Account – Switch to business account. Biznis profil vam daje prednosti kao što su:

  • Mogućnost praćenja analitike
  • Imate pristup oglašavanju
  • Mogućnost dodavanja osnovnih kontakt informacija u posebnoj kategoriji.

Ukoliko se ozbiljno želite baviti Instagramom i ako želite zarađivati od Instagrama potrebno je da kreirate kvalitetan biznis profil. 

Kada ste kreirali vaš profil potrebno je da odredite po čemu ćete biti prepoznatljiv, odnosno kako ćete iskakati iz mase.

Morate se povezati sa vašim korisnicima, dakle morate se suosjećati i stvoriti osjećaj prisnosti kako bi stekli veću popularnost.

Kako kreirati biznis profil na instagramu – Plan i organizacija su ključ, potrebno je da imate tačan i jasan plan kada ćete objavljivati vaš sadržaj.

Prva stavka za koju se trebate odlučiti jeste, šta želite da postignete.

Da li je to povećavanje prodaje vašeg proizvoda ili je to možda povećavanje broja pratioca. Bilo kako bilo vrlo je važno da ste organizovani i ciljate na određenu publiku.

Vrijeme igra veliki faktor, dobra organizacija vremena koje provodite na Instagramu znači više objava, a više objava znači više publike što znači više zarade.

Svakodnevno se trebate truditi da objavljujete različite vrste sadržaja kako bi ostali svježi.

Ovaj sadržaj treba biti vedar, a ne monoton, klonite se konstantne objave promotivnih slika i video zapisa.

Potrebno je da se povežete sa publikom, a ne samo da reklamirate svoj brend na jedan hladan način.

Bilo bi dobro da zakažete kada šta objavljujete. Na ovaj način možete krierati više promocija i popusta koji će privući nove korisnike ka vašem biznisu.

Težite ka raznvrsnom sadržaju

Kako kreirati biznis profil na instagramu – Ne smijete se držati jedne kategorije sadržaja kojeg objavljujete, Instagram je baziran na raznovrsnosti i vi je također morate postići.

Prvenstveno potrebno je da objavljivate slike vaših proizvoda i činjenica koje su vezane za vaš proizvod kako bi vaše pratioce povezali sa vašim proizvodom.

Pored toga morate objaviti i neku vrstu edukativnog sadržaja kako bi korisnici od vas imali više koristi i na taj način poklanjali vam više pažnje.

Konstantni popusti, prilika za zapošljavanje i  generalno motivacioni sadržaj je dosta popularan na Instagramu, stoga trebate se bazirati i na ovu vrstu sadržaja.

Ne smijete zaboraviti sezonu praznika. Uvijek planirajte par mjeseci prije ove sezone i pripremite sadržaj tako da od samog početka do kraja praznika svojim korisnicima možete ponuditi nešto novo.

Raznovrsnost je stvorila Instagram i vi je morate poštovati.

Današnja kultura traži raznovrsnost, traži da joj nudite više stvari za istu količinu novca, stoga vaša stranica pored primarnog cilja da proda proizvod ili uslugu mora biti i stranica na kojoj korisnici mogu pronaći zabavu i edukaciju.

Vrlo je važna kvaliteta vaših fotografija i video zapisa. Dobra oprema je osnova ako želite uspjeti na Instagramu.

Također upotreba svih alata koje vam nudi Instagram je bitna, a ovdje pogotovo podrazumjevamo heštegove.

Heštegovi su ono što razlikuje instagram od ostalih društvenih mreža i njih je potrebno što kvalitetnije iskoristiti.

Analiza koji su heštegovi popularni je ključ da vaš proizvod vidi što više ljudi.

Dakle istražite konkurenciju, provjerite koje oni heštegove koriste, provjerite koje heštegove korisnici koriste i na osnovu tih informacija kreirajte objavu i promovišite je.

Budite kreativni i inovativni

Kako kreirati biznis profil na instagramu – Kratko rečeno Instagram profil koji je fokusiran na bisnis vam omogućuje da stvorite publiku ili već postojeću publiku proširite.

Sve to je moguće sa hrpom alata koje nudi Instagram, a koji su vezani za analitiku tržišta. Glavni vaš adut jeste vaša kreativnost i inovativnost, potrebno je da predvidite nadolazeći trend kako bi baš vi bili prvi.

Dobro proučite Instagram algoritam, njegovu historiju i način razvoja. Srazmjerno sa algoritmom objavljujte sadržaj koji će navesti algoritam da vas promoviše i na taj način ostvarite veći uspjeh i popularnost.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima