back to top

Okončan Profine projekt pokretanja proizvodnje PVC profila u BiH

Profine u BiH je investirao preko 10 miliona KM u posljednje 3 godine, te uposlio novih 50 ljudi. U pogonu je 6 ekstrudera čiji je kapacitet 3.500 t godišnje, a sa planiranim povećanjem na 8 ekstrudera do kraja godine očekuje se proizvodnja preko 8.000 t visoko kvalitetnih PVC profila vodećeg njemačkog brenda KÖMMERLING, čiji najveći dio će se plasirati na tržišta zemalja EU.

Profine kao lider u proizvodnji visoko kvalitetnih PVC profila za proizvodnju prozora i vrata je time zaokružio investicioni ciklus koji je u praksu pretvorio poslovnu politiku zasnovanu na održivom poslovanju i očuvanju okoliša. Podsjećamo da je Profine u BiH uspiješno uspostavio reciklažni proces u kome prikuplja PVC otpad nastao prilikom proizvodnje PVC prozora i vrata, kako bi ga ponovo vratio u proces proizvodnje. Potražnja za recikliranim PVC-om je sve veća, jer PVC omogućava recikliranje i do 7 puta ne mijenjajući svoje fizičke karakteristike. Cijena recikliranog PVC-a je skoro dostigla cijenu sirovog PVC materijala.

Energija koja se koristi u procesu proizvodnje PVC profila tzv. ekstruziji, dolazi u potpunosti iz obnovljivih izvora putem solarne elektrane snage 1 MW koja je izgrađena u sjedištu firme Profine BH u Živinicima. Na 8.000 m2 je ugrađeno 2.578 fotonaponskih panela. Time je kompletiran i projekat vezan za napuštanje fosilnih goriva za grijanje, hladjenje i ventilaciju objekata i prelazak na sistem sa toplotnim pumpama.

Profine-ova praktična realizacija novog poslovnog modela, zasnovanog na većoj energetskoj efikasnosti i neovisnosti, smanjenju CO2 emisija i potpunoj tranziciji ka dekarbonizaciji, uz zatvoren krug proizvoda sa funkcionalnim sistemom recikliranja, uspostavlja zlatni standard savremenog održivog poslovanja u BiH.

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima