back to top

Oglašavanje na Instagramu

Oglašavanje na Instagramu nikada nije bilo lakše jer danas svako može kreirati reklamu na mobitelu. Ali nisu sve reklame uspješne zato donosimo korisne savjete iskusnih marketara.

Kada su Kevin Systrom i Mike Krieger 2010. godine kreirali aplikaciju Instagram nisu ni mogli da slute koliki će uspjeh i popularnost njihova aplikacija dostići.

Instagram je originalno bio namjenjen samo za iOS sisteme, međutim u aprilu 2012. godine kreirana je i Android verzija, dok je verzija za Windows 10 objavljenja u oktobru 2016. godine.

Svoje mjesto u internetskom prostoru na Instagramu su pronašli većinom influenceri i blogeri koji su shvatili kako se zarađuje preko instagrama, dok nešto kasnije ozbiljne firme počinju da uviđaju moć i snagu reklamiranja Instagrama.

Oglašavanje na Instagramu je aposlutni hit i donosi rezultate

Web stranica statista.com je još prije dvije godine predstavila podatke koji nam pokazuju koje su tada bile najpopularnije društvene mreže. Lista je izgledala potpuno drugačije nego danas!

Najpopularnije društvene mreže

  • Facebook
  • YouTube
  • WhatsApp
  • Facebook Messanger
  • WeChat
  • Instagram

Kao što možemo vidjeti Instagram se nalazi na šestom mjestu, međutim ako izdvojimo aplikacije koje su isključivo fokusirane na chat uslugu onda Instagram dostiže treće mjesto na ovoj listi sa brojem aktivnih korisnika koji iznosi 1 milijardu.

Instagram je od običnog mjesta za podjelu slika sa prijateljima i porodicom dostigao ulogu ogromnog marketinškog giganta u današnjem vremenu.

kako zaraditi novac preko instagrama
Kako zaraditi novac preko Instagrama

Brendiranje Instagram profila

Kada pogledamo statistički 63 % korisnika Instagrama su između dobi 18 i 34 godine, gdje je podjela između muške i ženske demografije relativno jednaka.

Dakle sadržaj treba da se plasira na mladalački način da se više fokusira na mlađu publiku kako bi ostvarili što više uspjeha. Kreativnost je osnova svakog uspjeha, a ovo je posebno očito kada je riječ o Instagramu.

Pratite trendove za bolje reklame na Instagramu

Konstantno proučavanje analitike nam daje dovoljno informacija šta je to u trendu i čak nam omogućava da pokušamo nadolazeće trendove predvidjeti.

Na osnovu trendova potrebno je kreirati fotografije i video zapise koji će stvoriti percepciju da se brend uklapa u trenutnu kulturu i na taj način ostvaruje uspjeh.

Dakle, kvalitetna tehnika zajedno sa profesionalnom opremom i kreativnim sadržajem je recept za uspjeh kada govorimo o Instagramu.

Koraci za uspješno reklamiranje na Instagramu

Važno je znati da oglašavanje na Instagramu može ali ne mora biti uspješno. Organizacija i jasan opis vašeg poslovanja su ključ kada je riječ o predstavljanju i reklamiranju vašeg proizvoda široj publici. Važno je pratiti trendove za reklamiranje na društvenim mrežama.

Dakle treba se fokusirati na tematiku vašeg proizvoda i na opis poslovanja koji vršite.

Ne bi se trebao objavljivati sadržaj koji nema veze sa vašim proizvodom. Treba se držati vlastite domene i fokusirati se na demografiju i na publiku koju zanima vaš proizvod.

oglašavanje na instagramu
Oglašavanje na Instagramu koristite bar na početku razvoja biznisa

Također, kao što smo rekli Instagram je aplikacija koje je relativno usmjerena mlađoj publici, dakle sadržaj treba biti predstavljen na dosta vedar i atraktivan način.

Treba se kloniti tmurnih efekata, dosadne i negativne tematike, generalno fokus treba biti prema pozitivi i pozitivnim temama.

Plaćeno oglašavanje na Instagramu

Na osnovu količine novca koji ste uložili u ovu vrstu oglašavanja, Instagram vaš proizvod plasira specifično osobama koje vi želite, demografiji kojoj vi želite i u zemlje koje vi želite. Najbolje je da naučite kako napraviti biznis profil na instagramu.

Uz pravilan način korištenja plaćena promocije je idealan način za promovisanje kampanje određenog proizvoda ili usluge, zato što na vaš profil dovodi nove posjetitenje koji su već zainteresovani za vaš proizvod. Svakako važno je da znate kako dobiti pratioce na instagramu.

Kako do ideja za fotografiju i video za Instagram

Do ideja možemo doći na razne način. Prvi i najjednostavniji način bi bio da se fokusiramo na na vlastiti proizvod i da kreiramo adekvatne fotografije upravo za taj proizvod.

Druga opcija bi bila da se unajmi influencer. U svojoj definiciji influenceri su osobe koje su uspješno stekle popularnost na društvenim mrežama i samim tim imaju relativno veliki broj publike koja ih prati, odnosno oni imaju veliki broj publike na koji utiču.

kako zaraditi od instagrama
Ideje za slike i video za instagram oglašavanje

Na osnovu svojih iskustava oni imaju tačne i precizne ideje kako da određeni proizvod promovišu i učine ga što prezentnijim za širu publiku.

Iako influenceri predstavljaju određeni trošak iz razloga što njihove usluge nisu besplatne, oni ipak predstavljaju sigurno rješenje za naš problem reklamiranja i kreiranja ideje za naš Instagram račun.

Pročitajte i biznis ideje

oglašavanje na instagramu

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima