Biznis savjetiKako zaraditi na Instagramu

Kako zaraditi na Instagramu

Svi žele znati kako zaraditi novac na Instagramu. Ionako cijeli dan provodimo na Instagramu zašto ne bi zaradili nešto novca.

Danas ćemo zbog toga govoriti o tome kako zaraditi na Instagramu.  Tri su glavna načina za zarađivanje na Instagramu:

•             Radite kao influencer na objavljivanju sadržaja koji sponzoriraju brendovi

•             Bavite se affiliate marketingom i prodajite proizvode drugih ljudi

•             Postanite freelancer i prodajite vlastite proizvode

Radite kao influencer

Influenceri su izgradili Instagram i učinili ga ono što je on danas. Ako se planirate baviti ozbiljno Instagramom razmisliste o tome da postane influencer. Međutim pazite veoma je jednostavno da odete u zaborav milioni influencera širom svijeta se takmiče za novac stoga vi morate biti unikatni.

Sponzorisani postovi možda su prva stvar koja vam padne na pamet kad čujete frazu ‘Instagram influencer.’  Osnovni zahtjev ovdje je pristojan da imate relativno impresivan broj pratitelja i konkurentnu stopu angažmana. Drugim riječima, ova strategija je za vas ako vam smatrate da možete navesti strance na internetu da lajkaju i komentarišu sponozirsanu objavu. Na ovaj način povećavate angažman i šaljete sponzoru poruku da mu se isplati reklamirati na vašem profilu.

Kako zaraditi na Instagramu
Kako zaraditi na Instagramu

Ako stvarno želite zaraditi na Instagramu, kreirat ćete svoj lični brend.Prilikom same kreacije razmislite kako vaši potencijalni partneri vide taj brend. Kompanije će upoređivati vašu publiku s ciljnim tržištem. Prema nedavnom istraživanju, 55% kompanija kaže da više voli mikro-influencere za koje smatraju da imaju autentičniju vezu sa svojom publikom.

Affiliate marketing

Za razliku od sponzorisanog sadržaja, ova strategija se manje odnosi na širenje svijesti, a više na ostvarivanje prodaje. To je zato što zarađujete samo kada vaši pratioci stvarno kupe proizvod. Dobra je strana što kao affiliate trgovac ne trebate brinuti o proizvodnji tog proizvoda ili ispunjavanju narudžbi. Na vama je samo da se maksimalno fokusirate na prodaju. Loša strana je što ova strategija zahtijeva dobru organizaciju ako želite rasti bez dosadne publike.

Sve što treba da uradite jeste da pronađete kvalitetnu kompaniju čiji ćete proizvod prodavati. Početnici se često pridruže affiliate mreži koja predstavlja dodatnog posrednika između osoba koje prodaju i samih kompanija i na taj način čine vaš život jednostavnijim. Naravno ove mreže uzimaju procenat vaše zarade tako da ako želite biti u potpunosti samostalni morat ćete raditi cijeli posao sami.

Prodajite vlastite proizvode

Umjesto da koristite svoj lični brend za prodaju tuđih proizvoda, prodajite svoje proizvode. Od unikatnog drvenog stola za kafu do vlastite modne linije možete prodavati sve. Na ovo je ciklus koji sam sebe pokreće što više pratitelja imate to vam je lakše da započnete vlastitu produkciju proizvoda, zatim nakon proizvode vašim pratiteljima prodajte taj isti proizvod. Što je bolji proizvod dobijate više pratitelja, više pratitelja znači bolji proizvodi tako da cijeli sistem praktično pokreće sam sebe.

Pretvaranje publike u svoje kupce možda je sasvim prirodno. A s porastom platformi za e-trgovinu kao što je Shopify sve je jednostavnije voditi internetsku kompaniju  koja isporučuje proizvode iz stvarnog svijeta.

Kako zaraditi na Instagramu
Kako zaraditi na Instagramu

Bitno je da postavite vaš račun tako da se može direktno kupovati. U posljednjih nekoliko godina Instagram je predstavio sve vrste opcija koje su usmjerene na kupovinu: karticu Istraživanje, oznake proizvoda, postove koji se mogu kupiti, priče o kupovini i Instagram Checkout. Da biste ih iskoristili, potreban vam je poslovni račun. Također je potrebno kreirati katalog proizvoda.

Kao posljednji savjet koji vam možemo dati je da budete tačni, ažurni i transparentni. Publika to cijeni, oni ulažu svoje vrijeme i svoj novac u vas, na vama je da im se odužite. Ako kasnite sa narudžbama ili objavljujete sadržaj koji nije tačan i koji omalovažava publiku neće vam puno pomoći u prodaji. Kao i u pravom svijetu pristojnost, topla riječ i osmijeh mogu dosta toga postići u odnosu na laži, prevare i drskost.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Rabija Grabus
Rabija Grabus
Rabija Grabus je multimedijalna novinarka na medijima tnt grupacije. Za biznis portal poslovne.com prati aktuelne biznis vijesti.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima