Kako dobiti pratioce na instagramu

Savjeti i trikovi koji će vam pomoći da dobijete pratitelje na Instagramu

Da li ste tek kreirali nalog na Instagramu za vaš brend i želite da privučete pratitelje? Na pravom ste mjestu jer u nastavku otkrivamo najbolje trikove koji će vam pomoći kako dobiti pratioce na Instagramu.

Jedna od najčešćih početničkih grešaka jeste kupovina pratitelja i lajkova. Osim što nećete iskorisiti Instagram u svhre širenja vašeg biznisa, također se izlažete riziku od brisanja profila.

Vjerovatno mislite da je prvući nove pratitelje na prirodan način nemoguća misija ali pojedini načini su nužni za sve koji žele iskoristiti Instagram u prave svrhe.

Ukoliko nemate brend već želite postati influencer poželjno je da imate pratitelje koji su aktivni što podrazumijeva često lajkanje i komentarisanje sadržaja. Kompanije koje traže influencere za promociju žele osobu koja ima aktivnu i dosljednu publiku a to nije moguće sa kupljenim botovima.

kako dobiti pratioce na instagramu

Optimizirajte vašu biografiju

Prvi korak je da optimizirate vašu biografiju. Ona je prva stvar koja se uoči kada neko posjeti vaš profil. Iskoristite 150 riječi u vašu korist. Vaša biografija treba uključivati 4 stvari:

  1. Jasan opis čime se bavite
  2. Prikažite dio vaše osobnosti ili poruku brenda
  3. Call to action(npr. Kupite naše proizvode na; kontaktirajte nas;nova kolekcija..)
  4. Link

Link koji se nalazi u biografiji je jedini link na koji se može kliknuti na Instagramu. Stoga je veoma važno da on bude prisutan na vašem profilu.

Pokušajte kreirati vaš originalni haštag koji poziva pratitelje da koriste prilikom objavljivanja fotografija. Na ovaj način više širite vašu publiku jer osobe koje možda ne znaju za vaš profil pronaći će vas preko haštaga. Ovo je također jedan način besplatne promocije. Zbog toga mnogi brendovi imaju svoje posebne oznake.

Objavljujte redovno

Najvažniji trik koji će vam pomoći da povećate vašu publiku na Instagramu je da budete aktivni sa objavljivanjem sadržaja. Da bi doseg bio uspješan pronađite idealno vrijeme za objavljivanje. Različiti su odgovori na pitanje kada je najbolje vrijeme za objavu jer sve zavisi od vašeg profila, ciljane publike i države u kojoj ste.

Kako bi sazanli koje je najbolje vrijeme za objavu iskoristite opciju Instagram Insights/ uvid koji će vam dati sve potrebne podatke o vašim pratiteljima. Ovo je statistički dio vašeg profila koji vam otkriva ko vas najviše prati i iz kojih zemalja najviše ima pratitelja. Također, ovdje postoji podatak koji je najaktivniji dan i period za objavu prema prikupljenim podacima.

Zbog alogritma koji se konstatno mijenja najbolje je da plasirate svakodveno sadržaj.

Ne zaboravite i na storije. Instagram storiji su savršeni, zabavan način za komniciranje sa publikom. Postavljanje ankete, kvizova poboljšati će vaš doseg koji je od velike važnosti kada želite dobiti više pratitelja.

kako dobiti pratioce na instagramu
Opcija Instagram insights pomoći će vam da povećate broj pratitelja

Razumijevanje Instagram algoritma

Ranije smo naveli kako se algoritam na Instagramu stalno mijenja. Iz tog razloga mnogi ne ostvaruju željene brojke jer nisu mnogo upućeni u algoritam. Najvažnije je da postoji 6 faktora koji utječu na ono što se prikazuje na vremenskoj liniji korisnika a to su:

  • Interes – Prema procjenama Instagrama da li će se post svidjeti korisniku na temelju prethodnih aktivnosti.
  • Pravovremenost – koliko je post nov
  • Odnos- računi sa kojima je korisnik najviše interaktivan
  • Učestalost – koliko korisnik koristi Instagram aplikaciju
  • Upotreba – koliko osoba vremena provede na ovoj platformi
  • Pratitelji – sadržaj osoba koje korisnik prati

Instagram algoritam želi prikazati najbolji sadržaj za svakog pojedinog korisnika. Zbog ovoga često dolazi do poteškoća sa prikazivanjem sadržaja. Čak i profili sa milion pratitelja mogu imati veoma mal doseg zbog algoritma. No, ne dopustite da vas ovo zaustavi jer je najbitnije da dosljedno kreirate kvalitetan i zanimljiv sadržaj.

 

Reklamiranje na Instagramu

Vjerovatno ste upoznati sa ovim trikom jer je ovo trenutno najpopularniji način za prikupljanje novih pratitelja na Instagramu.

Plaćeni oglas koji će izaći na storijima ili vremenskoj liniji korisnika iz određenog područja je jedan od učinkovitih načina za nove pratitelje. Naravno, budite umjereni jer niko ne voli prečeste dosadne reklame.

Još jedna taktika je putem Instagram Reels-a koji funkcioniše poput TikToka. Obratite pažnju na trendove i stavite muziku koja je najpoplarnija u datom trenutku. Ne zaboravite dodati hešteg i to je to. Algoritam Reels-a je dosta lakši za razumijeti i na ovaj način možete prikupiti nove pratitelje i doseg koji je duplo bolji od standardnog.

Kada kreirate sadržaj na društvenim mrežama praćenje trendova je najvažniji faktor. Također, interakcija sa pratiteljima poput odgovaranja na komentare i poruke, postavljanje anketa na storijima poboljšava cjelokpuan izgled naloga ali i jača vezu sa pratiteljima.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovaj post.

Kako vam se ovaj post učinio korisnim ...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam ovaj post nije bio koristan!

Poboljšajmo ovaj post!

Recite nam kako možemo poboljšati ovaj post?

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima