Najplaćeniji IT poslovi TOP 5

Najplaćeniji IT poslovi donose zaradu na godišnjem nivou u iznosu od 62.000 dolara!

IT sektor je obilježio 21. stoljeće i postao jednim od najpoželjnijih branši za rad. No, šta je ovaj sektor učinilo poželjnim i popularnim? Glavni razlog je odlična zarada. U evropskim zemljama poput Njemačke, Holandije i Ujedinjenog Kraljevstva godišnja zarada programera u prosjeku od 40,000 do 62,000 američkih dolara dovoljno govori zašto je ovo tražena branša za posao.

Također, u ovom sektoru postoji bezbroj opcija za posao. Mnogi misle da je jedini posao u IT sektoru programiranje ali to nije istina. Od inžinjera umjetne inteligencije pa sve do web dizajnera na tržištu postoji bezbroj mogućnosti zaposlenja.

Najplaćeniji IT poslovi u protekloj godini bili su upravitelj podacima i IT menadžer. Više detalja o njima i ostatak poslova otkrijte u nastavku.

IT Menadžer

IT menadžer stoji na vrhu jedne kompanije i za ovaj posao je potrebno više od znanja iz oblasti informatike. On treba biti upoznat sa saradnicima i njihovim željama. Također, IT menadžer treba imati oko za poboljšanja koja treba uvesti u organizaciju i IT procese jedne kompanije. Menadžeri su praktički vođe tima koji trebaju imati izuzetne komunikacijske vještine, sposobnost rješavanja problema i organizacije.

Ovo je posao koji zahtjeva rad u kompaniji, te do ove pozicije se ne dolazi lako. Godišnja plata IT Menadžera u Sjedinjenim Američkim Državama je oko 140,000 američkih dolara. S obzirom na veliku zaradu ovaj posao se nalazi među prvima na listi najplaćenijih IT poslova.

black and silver laptop computer beside yellow ceramic mug
Najplaćeniji IT poslovi TOP 5

Blockchain Inžinjer

Inžinjer blockchaina zaduženje za razvoj i implementaciju arhitekture i rješenja korištenjem blockchain tehnologije. Očekuje se da će svjetska potrošnja na blockchain rješenja doseći 15,9 milijardi do 2023. godine, što znači da će biti dosta potražnje za blockchain stručnjacima u različitim industrijama i zemljama.

Inžinjer blockchaina trebao bi imati  vještine programiranja i temeljito razumijevanje tehnologija koje stoje iza Ripplea, R3, Ethereuma i Bitcoina. Poželjno je razumijevanje sigurnosnih protokola, kripto knjižica i njenih funkcija.

Prosječna godišnja plata blockchain inžinjera je preko 150.000 dolara što je dovoljan razlog da je ovo zanimanje koje je veoma poželjno.

najplaceniji it poslovi

Programer

Zanimanje koje je neizbježno u IT sektoru. Ovo je osnova na kojem počiva čitav sektor i oblast informatike. Poslovi programiranja su veoma raznoliki, te njihova potražnja se neće smanjiti barem u skorije vrijeme. Prema posljednjim podacima u svijetu postoji oko 23 miliona programera, a prema procjenama do 2023. godine ta brojka će doseći do 27 miliona. Zarada na godišnjem nivou je u prosjeku od 106,000 američkih dolara.

Najbolji opis zanimanja je da trebate biti upućeni u front-end i back-end razvoj. Da bi postali profesionalac u ovom poslu trebate imati znanja i vještine iz kodiranja i skriptiranja, osnove razvoja web stranica, osnove tehnologija baze podataka i dizanjniranje i razvijanje API. Također trebate biti upoznati sa MongoDB, Express.js, AngularJS i Node.js.

Cloud Arhitekt

Uloga Cloud Arhitetka je da nadgleda i primjenjuje strategiju, organizaciju oblaka(cloud-a). U SAD-u prosječna plata cloud arhitekta je 107,000 američkih dolara.

Da bi se bavili ovim zanimanjem potrebne su sljedeće vještine: razumijevanje arhitekture aplikacija za pohranu / cloud aplikacija, komunikacijske vještine i poznavanje Google cloud platforme, Azure i Amazon Web Service.

Glavna uloga je odgovornost za razvoj arhitekture u oblaku, razvoj strategije u oblaku i koordinaciju njene iplementacije. Naravno arhitekt oblaka je zadužen za ispravno funkcionisanje platforme za pohranu.

Programer za mobilne aplikacije

Samo pogledajte na vaš mobilni telefon i shvatit ćete zašto je programer za mobilne aplikacije na listi najplaćenijih IT poslova. Danas sve kompanije žele kreirati aplikaciju i potreban im je tim stručnjaka koji će im pomoći u tome. Razvoj aplikacija za popularne platforme poput iOs-a i Androida utjecale su da prosječna plata u SAD-u bude u iznosu od 135,000 američkih dolara.

Osnove programiranja, inovativnost, organizacijske i komunikacijske vještine potrebne su kako bi dobili posao programera mobilnih aplikacija.

najplaceniji it poslovi

Analitičar zaštite podataka

Prosječna plata za analitičare zaštite podataka na godišnjem nivou je 134,000 američkih dolara. Za ovo zanimanje potrebno je imati vještine rješavanja problema i komunikacijske, zatim veoma je važno da budete upoznati sa trendovima u sigurnosnim i državnim propisima.

Ovaj posao zahtjeva razumijevanje tehnologije šifrianja i mrežne protokole, također potrebno je poznavanje računalne i mrežne sigurnosti.

Web dizajner

 Potražnja za web dizajnerima nikada nije bila veća. Posao kreiranja web stranica i održavanja kompanije prepuštaju web dizajnerima koji će stvoriti stranicu koja je vizualno primamljiva za sve posjetitelje. Ovo je zanimanje za sve maštovite osobe koje vole raditi iz udobnosti svog doma.

Pozadinski dio kreiranja stranice preuzimaju programeri, dok su web dizajneri u većini slučajeva zaduženi za njihovo održavanje i stvaranje kvalitetnog sadržaja. Web dizajneri trebaju imati oko za detalje, razumijevati se u boje, kontraste i ostale vizualne elemente. Također, trebaju web stranicu prilagoditi klijentu/ kompaniji za kojeg kreiraju kako bi stvorili što savršenije web mjesto.

Web dizajneri na godišnjem nivou zarađuju u prosjeku od 65,000 američkih dolara. Kada poredimo zaradu sa drugim poslovima koje smo ranije naveli i nije velika ali svakako za naše područje ovo je izvrsna cifra. 

Preporuka:

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima