back to top

Kako se zaposliti kao programer

U 2021. godini bila je velika potražnja za pogramerima. Prema svemu sudeći, i u 2022. godini trend zapošljavanja programera će se nastaviti. U nastavku otkrijte kako se zaposliti kao programer – zanimanje koje je postalo jedno od najtraženijih u proteklih nekoliko godina.

IT sektor je najuspješnija industrija današnjice. Izvrsni uvjeti, odlična zarada su neke od pogodnosti koje su učinile ovu industriju najpoželjnijim poslom. Iako je za ovaj posao potrebno određeno znanje to ne znači da se ne možete zaposliti bez diplome.

Neki rade kao programeri samo sa određenim certifikatima.

Ukoliko želite postići bolje znanje i usavršiti vaše vještine onda je najbolje rješenje fakultet. Tako ćete provesti dovoljno vremena da proširite i unaprijedite vaše znanje iz programiranja.

Osim fakulteta, danas postoje i seminari koje organiziraju mnoge softverske kompanije. U nekim slučajevima fakultetsko obrazovanje nije nužno, dovoljan vam je certifikat koji potvrđuje stečeno znanje.

Koje vještine morate imati ?

Kada kompanije zapošljavaju programere žele osobu koja ima velike analitičke sposobnosti i vještine rješavanja problema. Brzo i vješto rješavanje problema je od velike važnosti u ovome poslu. Klijenti ili korisnici žele osobu koja će im u datom trenutku biti od pomoći i riješiti problem.

Još jedna poželjna osobina je preciznost i usmjerenost na detalje. Ovo je posebno bitno u momentima kada je potrebno pronaći manje probleme u dugim nizovima koda ili se treba stvoriti kod prema tačnim specifikacijama.

Komunikacijske vještine su neophodne za bilo koji posao pa tako i za ovaj. Iako programerima većina posla obuhvata rad za računarom posjedovati komunikacijske vještine je nužno za saradnju sa klijentima.

Ukoliko trebate riješiti neki problem uz pravilnu komunikaciju možete riješiti tehničke poteškoće, sklopiti dogovor sa klijentima ili jednostavno stvoriti bolju atmosferu na radnom mjestu.

Od freelancinga do posla u kompaniji

Skoro svi progameri započinju preko freelancing poslova. Na freelancing platformama možete nuditi vaše usluge i klijenti / kompanije će vas pronaći i zaposliti da uradite određen posao za njih. Od kreiranja aplikacija, pokretanja određenog programa, pokretanja web stranice u ovoj branši postoji veliki broj poslova čija potražnja nikada ne prestaje.

Ovo je odlično za sve studente ili početnike koji žele zaraditi novac ali i stvoriti iskustvo koje je poželjno za buduće ozbiljnije poslove. Također, na ovaj način možete stvoriti konekcije sa velikim IT kompanijama s kojima možete stvoriti dužu saradnju.

Nije nepoznanica da su se neki programeri zaposlili upravu putem freelancing platformih. Najvažnije je da svaki posao uradite najbolje i da se pokažete klijentima kao savršen partner za buduće projekte.

kako se zaposliti kao programer

Uvijek budite zaposleni

Iako je ovo najtraženije zanimanje nekada zaposliti se kao programer se čini nedostižnim. Dok tražite posao uvijek radite na sopstvenom projektu ili budite freelancer – posao koji je veoma fleksibilan, a pružit će vam da imate pristojnu zaradu.

Kada se spomene projekat do znači da pokušate osmisliti softverski program koji će olakšati posao u bilo kojoj sferi. Na vama je da pronađete ideju zbog koje će vas zapaziti budući poslodavac.

Također, svakodnevnim radom još više ćete unaprijediti vaše vještine i tako postati jedan od najboljih u ovoj branši.

Uvijek se možete usredotočiti na projekte u svom području interesa kako biste povećali svoje šanse da impresionirate budućeg klijenta. Da biste to učinili, saznajte za koje biste vrste tvrtki možda voljeli raditi.

Dokazivanje svojih vještina osobama koji rade u istim organizacijama također vam može biti značajna prednost da im pokažete što možete učiniti i kako možete biti od koristi za njih.

Saradnje na projektima poželjne su ne samo zbog iskustva i stvaranja konekcija u IT krugovima već zbog CV-a. Kada se želite zaposliti kao programer CV je ako ne i najvažnije stvar. Zbog toga svi prethodni projketi, poslovi koje ste radili kao freelancer biti će od koristi za vaše zaposlenje u željenoj kompaniji.

Ukoliko imate sve vještine uvijek možete započeti sa poslovima koji se ne odnose na programiranje poput tehničke podrške, testiranja softvera i unosa podataka.

Osim znanja, izvrsnih analitičkih vještina, snalažljivosti, iskustvo igra ključnu ulogu jer vas kreira u uspješnog programera.

Pročitajte i ovo:

Mihael
Mihaelhttps://poslovne.com
Mihael je autor na nekoliko biznis portala. Prati dešavanja vezana za poslovni svijet i piše korisne članke za online zaradu od kuće.
spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima